Валин
Валинът е една от десетте незаменими аминокиселини. Част е от почти всички познати ни протеини. Тази аминокиселина е кръстена на растението валериана, поради положителния си ефект върху централната и вегетативната нервни системи. Участва в растежа и синтеза на тъканите. Енергиен източник е за мускулните клетки.
Обща характеристика
Валинът принадлежи към групата на двадесетте протеиногенните аминокиселини, тоест на тези, които изграждат белтъците във всички живи организми. Химичната формула на тази алфа-аминокиселина е C5H11NO2. Едно от изходните вещества при синтеза на пантотенова киселина (витамин В3) и пеницилин е валинът. Веществото предотвратява намаляването на нивата на серотонин в организма.
Храни, богати на валин:
- яйца (6,8 грама);
- краве мляко (6,7 грама);
- кафяв ориз (5,9 грама);
- филе от сьомга (5,4 грама);
- калмари (5,3 грама);
- царевично брашно (5,2 грама);
- говеждо месо (5,1 грама);
- пилешко филе (5 грама);
- орехи (4,9 грама);
- шамфъстък (4,8 грама);
- сушен грах (4,7 грама));
- червен боб (4,6 грама);
- пшенично брашно (4,5 грама);
- тиквени семена (4,4 грама);
- морско зеле (4,2 грама).
Дневна необходимост от валин
За обикновения човек дневната норма валин е средно 3-4 грама.
Потребността от валин нараства при:
- лечение на болезнени зависимости;
- зависимости;
- депресия;
- наличие на множествена склероза;
- възстановяване на повредени тъкани;
- дефицит на аминокиселини в резултат на прием на определени лекарства;
- безсъние, раздразнителност и нервност;
- големи натоварвания;
- повишена чувствителност към температурни промени.
Потребността от валин намалява:
- при парестезия (усещане за изтръпване, иглички и парене по кожата);
- при сърповидно-клетъчна анемия;
- при нарушения на стомашно-чревния тракт.
Усвояване
Тъй като валинът е незаменима аминокиселина, нейното асимилиране става по време на общото взаимодействие с аминокиселините L-левцин и L-изолевцин. Освен това валинът се усвоява много добре от орехите и пъдпъдъчите яйца.
Полезни свойства на валина и въздействието му върху човешкия организъм:
- предотвратява намаляването на нивото на серотонин -хормонът на радостта и доброто настроение;
- регулира протеиновия метаболизъм;
- пълноценен източник на енергия за мускулните клетки;
- благодарение на валина се синтезира в организма ни витамин B3;
- отговорен е за абсорбцията на други аминокиселини от протеиногенната група;
- подобрява мускулната координация и понижава чувствителността на тялото към студ, топлина и болка;
- необходим е за поддържане на нормални нива на азот в организма.
Взаимодействие с други елементи
Валинът е способен да взаимодейства добре с протеини, полиненаситени мастни киселини, както и бавно смилаеми въглехидрати (зърнени храни, зеленчуци, пълнозърнест хляб, хлебчета, мюсли). В допълнение, валинът се комбинира с всички аминокиселини от групата на протеините.
Признаци на излишък на валин в организма
- кръвосъсирване;
- проблеми със стомашно-чревния тракт;
- раздразнителност;
- алергични реакции.
Признаци на недостиг на валин в организма
- пукнатини по лигавиците;
- артрит и артроза;
- увреждане на паметта;
- отслабен имунитет;
- депресивно състояние;
- повърхностен сън;
- мускулна дистрофия;
- суха лигавица на очите.
Фактори, повлияващи количеството на валин в организма:
Пълноценното хранене и цялостното физическо здраве влияят на съдържанието на валин в организма. Проблемите в стомашно-чревния тракт водят до намаляване на абсорбцията на тази аминокиселина от клетките на тялото. При ензимен дефицит, захарен диабет и чернодробни заболявания намаляват и положителните ефекти на аминокиселината върху организма.
Валин за красота и здраве
Валинът се използва в бодибилдинга (културизма) като хранителна добавка в комбинация с незаменими аминокиселини, като изолевцин и левцин. Тези аминокиселини тонизират мускулната тъкан и укрепват мускулите при спортистите. Използват се за изграждане на мускулна маса. Тъй като валинът е отговорен за осигуряването на хормона серотонин в тялото ни, достатъчно количество от него в организма ни води до енергичност, добро настроение и щастие.
При храненето на спортистите валинът все още се използва като средство за подобряване на протеиновия метаболизъм. Въз основа на това можем да заключим, че за да се чувстваме добре и да изглеждаме красиво, трябва да използваме продукти, съдържащи валин. Естествено, в нормални граници.
edaplus.info
Продукти свързани със СЪСТАВКАТА
АМИКС ИЗО ПРАЙМ ЦЕЕФЕМ прах 1000 г
Безплатна доставка за България!АМИКС ИЗО ПРАЙМ ЦЕЕФЕМ прах 2000 г
Безплатна доставка за България!НАТУРАЛИКО АМИНО 6000 таблетки * 300
ТЕРАНОВА КОМПЛЕКС ВОЛЛАГЕН И СИЛИЦИЙ капсули * 50
ТЕН BCAA 2:1:1 капсули 1000 мг * 30 ЦВЕТИТА ХЕРБАЛ
ТЕРАНОВА КОМПЛЕКС ВОЛЛАГЕН И ХИАЛУРОНОВА КИСЕЛИНА капсули * 50
СЪСТАВКАТА е свързана към
- Белтъчини/ Протеини
- Лиций, Годжи Бери
- Изследване на хомоцистеин
- Треонин
- Тирозин
- Цистеин
- Полезни ефекти на триптофана
- Лизин – здравни ползи, хранителни източници и дневна необходимост
- Глутаминова киселина
- Ограничаването на аминокиселината аспарагин блокира образуването на метастази при рак на гърдата
- Аминокиселини
Коментари към Валин