E620 - Глутаминова киселина (Glutamic acid)

Характеристика
Глутаминовата киселина представлява или бели кристали, или е под формата на кристален прах. Вкусът й е характерен кисел, разтворимостта във вода не е добра, а в етанол и етер е абсолютно неразтворима. Киселината се среща в състава на протеините и в кръвната плазма. Получава се чрез микробиологичен синтез.
Употреба
Тази хранителна добавка се използва главно в качеството си на овкусител в списъка на хранителните продукти. В частност: бульони, готова храна, полуфабрикати. Но по-често за тази цел се употребява добавката натриев глутамат и неговите смеси. Освен това, популярната глутаминова киселина намира широко приложение във фармацевтиката. С нейна помощ лекуват нервни разстройства и психични заболявания. Е 620 участва в регулирането обмяната на веществата, основно обмена на протеините. Добавянето на веществото в детски храни не е препоръчително.
Въздействие върху човека
Процесът на усвояване на глутаминовата киселина от организма протича по същия начин като при нуклеиновата киселина. Приемът на добавката води до развитието на "синдром на китайския ресторант" при някои хора. Това може да се прояви в обща умора, учестено сърцебиене, изтръпване и липса на чувствителност на гърба и шията. Причина за такива последици е голямото количество от Е 620 в подправките.
Според стандартите за безопасност, максималната дневна доза глутаминова киселина не трябва да надвишава 120 мг на 1 кг телесно тегло.
Коментари към E620 - Глутаминова киселина (Glutamic acid)