Начало Хранене Хранене при Хранене при кърмачета и деца Грижа за гърдите и лична хигиена при кърмачки

Грижа за гърдите и лична хигиена при кърмачки

Грижа за гърдите и лична хигиена при кърмачки - изображение

Кърменето е едно от най-красивите преживявания за много от майките. То помага за укрепване на емоционалната и физическа връзка между вас и бебето. Но понякога може да срещнат доста трудности и неудобства. Гърдите претърпяват промени през бременността и кърменето, които са резултат от хормоните, които се освобождават в организма през тези периоди. Поддържането на хигиена на гърдите е важно, тъй като те трябва да се адаптират към новото състояние на кърмене.

Какво може да направите, за да се грижите добре за гърдите си, докато кърмите?

Поддържайте добра хигиена

Измивайте добре ръцете си, преди да започнете кърмене. Дръжте гърдите и зърната чисти, като ги измивате с топла вода. Ежедневното къпане с чиста вода е всичко, от което се нуждаете, за да поддържате добра хигиена. Избягвайте да използвате сапун, тъй като може да доведе до суха, напукана и раздразнена кожа. Също така, трябва да знаете, че при измиване със сапун се премахват естествените масла, произведени от Монтгомъровите жлези, намиращи се в тъмната област (ареолата) около зърната. Тези масла помагат да се запазят зърната и ареолата чисти и овлажнени.

Носете поддържащ сутиен

Изберете подходящ сутиен, който добре поддържа гърдите, но не е твърде стегнат (добър вариант са специално разработените сутиени за кърмачки). Памучните материи са отличен избор, тъй като позволяват на кожата да диша. Опитайте се да носите дрехи, които позволяват на въздуха да циркулира – памукът отново е идеалната материя.

Поддържащ сутиен

Уверете се, че бебето е поело гърдата правилно

Правилното поставяне на бебето на гърдата и кърменето на всеки 2-3 часа може да помогне за предотвратяване развитието на болезнени проблеми с гърдите, като напукани зърна, запушени млечни канали и мастит.

Правилно поемане на гърдата

Сменяйте подложките за гърдите често

Ако имате спонтанно изтичане на кърма, ще са ви необходими подложки за гърди. За целта има специално разработени подплънки, които трябва често да се подменят. Гърдите трябва да се поддържат чисти и сухи, за да се предотврати появата на възпаление, млечница или мастит.

Подложки за кърмачки

Ако имате възпалени зърна, посъветвайте се с вашия лекар или консултант по кърмене относно използването на подходящи кремове или хидрогелни подложки, които спомагат за успокояване на гърдите. Обсъждайте продуктите, които ще използвате с компетентни лица, тъй като много от тях може да навредят на бебето или да раздразнят още повече възпалената кожа.

Кърмата има лечебни свойства! Затова овлажнявайте зърната си с кърмата. След като приключите с храненето на бебето, изцедете няколко капки мляко и ги втрийте в зърната и ареолата, и ги оставете да изсъхнат.

Премахнете правилно детето от гърдите си

Когато приключите с кърменето, не дърпайте бебето от гърдите си. Вместо това поставете малкия си пръст в ъгъла на устата му, за да освободите безпроблемно и безболезнено зърното на гърдата.

Нормално е гърдите ви да стават по-големи, по-тежки и малко по-чувствителни, когато започват да произвеждайки по-големи количества мляко (между втория и шестия ден). След като първоначалното препълване се облекчи, обикновено през първите няколко седмици, гърдите ви ще станат по-меки, дори когато млякото е в изобилие. Това е така, защото производството му се регулира спрямо нуждите на вашето бебе.

Препълнените гърди се усещат подути, тежки и могат също така да бъдат зачервени и пулсиращи. Това води до проблеми с кърменето и ефективното сукане от страна на бебето, което е предпоставка за разраняване на зърната.

Докато кърмите и гърдите са препълнени може да напипвате бучки. За да ги премахнете, е необходимо да кърмите по-често, да масажирате гърдите и да изцеждате. Ако забележите бучка, която не изчезне сама в рамките на няколко дни се свържете с лекар, за консултация.

Грижа за гърдите, когато искате да спрете кърменето

Тялото ви ще произвежда мляко, дори ако решите да спрете кърменето. За да се преустанови напълно производството му ще са необходими няколко седмици или месеци (има случаи, в които производството на кърма под формата на изтичащи капки при притискане на зърното продължава и с години).

Ето някои съвети ако сте в ситуация, в която искате или трябва да спрете да кърмите:

  • носете сутиен, който поддържа бюста, но да не бъде стегнат;
  • използвайте подложки за гърди, за да избегнете спонтанно изтичане на кърма;
  • поставете студен компрес на гърдите си, за да облекчите отока и дискомфорта (ако има такъв);
  • ако гърдите ви са болезнено пълни, изцеждайте на ръка или с помощта на помпа, толкова, колкото да се облекчи напрежението. Не изцеждайте прекалено много или често кърма, тъй като това ще стимулира допълнително производството й.

Повече информация относно спирането на кърмата ще откриете в темата "Естествени средства за спиране на кърмата".

 

Източници:

www.verywellfamily.com
www.breastfeeding.ie
www.himalayawellness.com
www.lalecheleagueireland.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...Алт. медицинаСнимкиЛайфстайлФизиологияЛеченияНовиниЗдравни съветиЛюбопитноВидеоИсторияОрганизацииНормативни актовеБотаникаПроизводители