Начало Хранене Хранене при Хранене при кърмачета и деца Естествени средства за спиране на кърмата

Естествени средства за спиране на кърмата

Естествени средства за спиране на кърмата - изображение

Постепенното намаляване на млякото е най-здравословният начин да спрете кърменето, според експерти от асоциациите в подкрепа на кърмене. Естественото отбиване се извършва в продължение на месеци или години, като дава на майката и детето възможност да се адаптират физически и емоционално към промените. Ако сте решили, че е време да спрете кърменето, бебето се е отказало само или трябва да отбиете поради медицински причини има няколко неща, които трябва да имате предвид, за да направите прехода възможно най-лесен и безболезнен.

Как да намалите количеството на кърмата?

Първото научете какво не трябва да правите!

Не пристягайте гърдите си! Това са отживелици, които вече не се Не пристягайте гърдите си!препоръчват. Освен, че пристягането на гърдите вероятно ще ви накара да се почувствате много неудобно, то може да предизвика и запушване на млечните канали, което в последствие да доведе до мастит. Необходимо е само да носите подходящ подкрепящ гърдите сутиен. Ако се притеснявате от спонтанно изтичане на мляко, най-добре е да изберете подходящо облекло, което би прикрило петната или да използвате подплънки за кърмачки.

Не ограничавайте приема на вода. Пийте толкова, колкото сте жадни. Не се ограничавайте, за да не се дехидратирате.

Не ограничавайте приема на вода

А ето и какво да направите!

Намалете приема на сол. Солта спомага за задържането на течности в организма.

Намалете солта

Приемайте витамин В6 (пиридоксин). Бихте могли в продължение на 5 дни да вземате по 200 мг от витамина, за да облекчите препълването на гърдите. Пиридоксинът има роля на естествен диуретик. Той служи за отстраняване на излишната вода от организма.

Приемайте В6

Изцеждайте малки количества мляко. За да облекчите препълването на гърдите ще е необходимо да изцедите малко кърма. Не изпразвайте гърдите напълно, а само толкова, колкото да облекчите напрежението. Когато оставите мляко в гърдите, мозъкът дава сигнал за забавяне и Изцеждайте малки количества кърмаевентуално спиране на производството.

Колко често да изцеждате зависи от това как се чувствате. Отлагайте толкова, колкото можете да издържите и изцеждайте минимални количества. Ако сте го правили на всеки 3 часа, започнете на всеки 4 часа, след това на всеки 6, после на 8, след това на всеки 12 и т.н. Постепенно намалявайте и количеството на изцеденото мляко, така лактацията ще намалее, без да причинява физически проблеми.

Топъл душ също би ви помогнал за намаляване на дискомфорта от препълнените гърди.

Натурални средства за спиране на лактацията

Компреси от зелеви листа

Зелевите листа са домашно средство, което се използва от дълги години, за да се облекчи препълването на гърдите и да се намали лактацията. Ето как да направите компресите:

  • купете обикновено зеле;
  • измийте добре и подсушете;
  • отстранете основата и твърдата сърцевина;
  • поставете листата в хладилник;
  • обвийте гърдите и ареолата добре като оставяте зърното открито. Листата трябва добре да покриват гърдите, а от студенината им ще почувствате облекчение. За зелевите листа се смята, че помагат да се извлича течност от подути участъци в тялото. Подменяйте листата на около 30 минути.

Компреси от зелеви листа

Със същата цел за облекчаване на болката и намаляване препълването на гърдите може да използвате студени компреси, торбичка с лед или други ледени пакети (например замразени зеленчуци).

Билки

Градински чай (Салвия) – съдържа естествена форма на естроген и може да намали млечната секреция. Тази билка може да си закупите от всеки магазин Градински чайза здравословни храни, билкови аптеки, а може би дори я имате в градината и да я използвате като подправка. Как да го използвате:

Под формата на чай - вземете чаена лъжичка от изсушена билка или няколко свежи листа и направете запарка с чаша гореща вода за около 15 мин. Добавете си подсладител (захар, мед) към чая, тъй като салвията има горчив вкус. Може да приемате от 2 до 6 чаши дневно.

Под формата на тинктура - по 3-4 мл. отново на всеки 6 часа. Тинктурата по-лесно се абсорбира, затова е по-ефективна от чая.

Директна консумация – вземайте ¼ чаена лъжичка изсушен градински чай 3 пъти на ден в продължение на 3 дни. Може да смесите билката в зеленчуков сок (в други сокове няма да се смеси добре). Може също да го добавите към храни или бульони. Ако вкусът на салвията не ви допада може да я добавите към малко парче от сандвича си или към нещо друго (например към фъстъчено масло). Градинският чай се комбинира добре и в много ястия приготвени с пиле, ориз, картофи и сосове.

Не използвайте етерично масло – не се приема вътрешно!Жасмин

Жасмин – това е друго ефективно средство, което се прилага свежо. Цветовете на растението се прилагат върху гърдите, за да се намали лактацията. Ефикасността на цветовете жасмин се сравнява с тази при прилагането на бромокриптин. И двата продукта водят до намаляване нивата на серумния пролактин.

Мента – според някои източници ментата в повечето чайове, бонбони, бисквити и други е твърде слаба, за да окаже въздействие върху млечната секреция (освен ако не се консумира в големи количества). За най-добри резултати може да използвате под формата на чай или етерично масло за масаж.

Мента

Съществуват още билки, които могат да понижат производството на мляко. Те се използват в кулинарията, но не в такива количества, които може да създадат проблем. Въпреки това, някои майки са забелязали спад в млечната секреция при консумация на храни съдържащи следните билки:

Тези билки понякога се използват от кърмещи майки за овладяване на свръхлактация и в случаи, че желаят да преустановят производството на мляко (при отбиване).

Времето необходимо за спиране на лактацията зависи от това какво е производството на кърма към момента. Ако сте имали малко мляко, преди да отбиете, е възможно лактацията да спре бързо и без дискомфорт. Ако обаче към момента на отбиване сте имали много кърма ще е необходимо време, в което постепенно тя да намалее. Ще трябва постепенно да намалявате изцеждането в рамките на няколко седмици.

Трябва да знаете, че е нормално след стимулация на зърното да изтичат няколко капки мляко месеци дори години след спиране на кърменето.

 

Източници:

https://www.bellybelly.com.au
https://www.breastfeedingbasics.com
https://www.sharecare.com
http://kellymom.com
http://www.livestrong.com
http://www.justbreastfeeding.com
https://www.ncbi.nlm.nih.gov

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...Алтернативна медицинаСнимкиФизиологияНовиниЛайфстайлВидеоЛюбопитноИсторияЗдравни съветиЛеченияОрганизацииНормативни актовеБотаникаПроизводители