Начало Хранене Хранене при Хранене при кърмачета и деца Видове адаптирани млека

Видове адаптирани млека и режим на хранене с тях

Видове адаптирани млека и режим на хранене с тях - изображение

Всички адаптирани млека се произвеждат на базата на кравето мляко. Поради факта, че съставът им трябва да се доближи до този на майчиното мляко, те се коригират в следните насоки:

- адаптираните млека се обогатяват с аминокиселини и суроватъчни белтъци с цел подобряване на съотношението казеин – лактоалбумин;

- намалява се количеството на протеини и минерални соли;

- обогатяване на витамини в количества съобразени с нуждите на детския организъм, а енергийните стойности съответстват на кърмата;

- обогатяване с мед, цинк, желязо, йод, манган и други микроелементи, които предпазват от развитие на желязо дефицитна анемия, рахит, гуша;

- чрез добавяне на растителни масла се обогатяват с полиненаситени незаменими мастни киселини;

С тези корекции, както и добавяне на биоактивни вещества (биотин, таурин, холин, пробиотици, дълго верижни мастни киселини, олигозахариди, хуклеотиди и др.) адаптираните млека наподобяват хранителните и биологични характеристики на майчиното мляко.

В зависимост от възрастовото предназначение се различават:

  • млека за кърмачета (до 6-ия месец);
  • преходни млека (от 6 месеца до 1 година);
  • млека за деца от ранна възраст (след 1 година).

Млеката за кърмачета се дават на деца до 6 месечна възраст. Те съдържат оптимално количество протеини, а съотношението казеин – суроватъчен протеин е както в майчиното мляко. От въглехидратите основно се съдържа лактозата а растителните мазнини доставят необходимите полиненаситени мастни киселини. Много от адаптираните млека са обогатени с пробиотици, карнитин, нуклеотиди, таурин и др.

Преходните млека са предназначени за деца от 6 месечна възраст до навършване на една година. Те съдържат по-високо съдържание на протеини, въглехидрати, витамини и минерали (калций, фосфор, желязо). Съставът им е съобразен с по-високите хранителни потребности на децата и са адаптирани да отговарят на съзряването на храносмилателната и пикочо – отделителната система на децата. Преходните млека също съдържат пребиотици и пробиотици.

Млеката за деца след 1 годишна възраст са богати на микроелементи (йод, мед, флуор, магнезий, желязо и др.) за разлика от кравето мляко. Те намаляват риска от развитие на анемия, рахит и други заболявания и могат да се дават на деца до 3 годишна възраст.

Режим на хранене с адаптирани млека.

При невъзможност на майката да кърми или при противопоказания за кърмене, храненето с адаптирани млека може да започне веднага след раждането. Преминаване от естествено хранене (кърмене) към изкуствено хранене (с адаптирано мляко) може да стане веднага, без да има адаптационен период. Поради факта, че адаптираните млека засищат повече от кърмата и по-трудно се смилат в стомаха, още през втория месец може да се увеличи интервала между храненията (вместо 3 на 3 часа и половина). Хранене при поискване не се препоръчва. Количеството мляко, което детето трябва да приеме зависи от теглото и възрастта му, но общото количество мляко не трябва да надхвърля 1 литър. При захранване на детето количеството прието мляко намалява.

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...НовиниСнимкиЛюбопитноАлтернативна медицинаФизиологияЗдравни съветиНормативни актовеПроизводителиЛайфстайлИсторияЛеченияОрганизацииБотаникаХрани и ястияРецептиТестовеДиетиСъставкиПсихологияСоциални грижиКлинични пътекиСпортСпециалисти