Изкуствено хранене при кърмачетата

Изкуствено хранене е онова хранене, при което детето приема адаптирано млякo поради контраиндикации или липса на майчино мляко. В тези случаи детето е лишено от майчина кърма, преди да навърши 4 – 6 месечна възраст. Адаптираните млека са обогатени със соли и витамини, а качественият и количественият състав на основните им хранителни съставки е доведен до този на майчиното мляко. Във високо развитите страни адаптираните млека са разработени на база краве мляко. Стремежът кравето мляко да се доближи до този на женското и на децата да се предложи продукт, близък до техните физиологични потребности, се реализира чрез индустриалното производство на т.нар. хуманизирани или адаптирани млека. Наричат се така, защото количественият и качественият им състав е адаптиран (приспособен) до майчината кърма. Това се постига, като в кравето мляко се правят следните корекции: намалява се съдържанието на протеини, добавят се растителни мазнини, лактоза и се обогатяват с микроелементи и витамини и трябва да отговарят на следните изисквания: да са бактериално чисти, да съдържат лактоза, да не съдържат сгъстители, ароматизери и други нехарактерни за млякото съставки и да са произведени от екологично чисти продукти.
На световния пазар има изключително многообразие от адаптирани млека, които имат като изходен продукт кравето мляко, което се получава от животни, отглеждани при високи санитарни условия и хранени със специални хранителни съставки. То е под непрекъснат санитарен контрол по отношение съдържанието на бактерии. Енергетичното съдържание на кравето мляко, количественият и качественият му състав по отношение на основните хранителни съставки са доближени до тези на майчиното мляко. Това става, като към кравето мляко се добавят белтъчини, богати на албумини. Коригира се и съотношението между наситените и ненаситените мастни киселини чрез добавянето на растително масло. Захарността се повишава чрез добавяне на лактоза. Високото калциево съдържание се намалява и отношението между калций и фосфор се довежда до това на майчината кърма. Важно постижение на адаптираните млека е обогатяването им с желязо и витамини, особено витамин D, на които майчината кърма е бедна.
Адаптираните млека са фино хомогенизирани, особено що се отнася до млечната мазнина и казеина. Най-съществените предимства на индустриално произведените млека се изразяват в бързия и лесен начин на приготвяне, възможност за продължително съхраняване и използване през всеки сезон и транспортиране в най-отдалечените райони на страната.
Произвеждането им предизвика истинска революция в храненето на кърмачета, особено у нас, където храненето с квасено мляко имаше дълбоко вкоренени традиции и беше без алтернатива.
Изкуственото хранене крие и своите рискове: води до прехранване с наднормена телесна маса и затлъстяване, зачестяват се храносмилателните разстройства и алергичните заболявания. Децата хранени с изкуствени храни са със снижена устойчивост към инфекции.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
БЕКЛИ ОРГАНИКС ЧАЙ ЗА КЪРМАЧКИ ФИЛТЪР * 20
УИ БЕЙБИ ЕЛЕКТРИЧЕСКА ЦВЕТНА ПОМПА ЗА КЪРМА 168
Безплатна доставка за България!УИ БЕЙБИ ЕЛЕКТРИЧЕСКА ПОМПА ЗА КЪРМА 133
Безплатна доставка за България!ЛАНСИНОХ ЕДИНИЧНА ЕЛЕКТРИЧЕСКА ПОМПА ЗА КЪРМА
Безплатна доставка за България!МЕДЕЛА ПЛИКЧЕТА ЗА СЪХРАНЕНИЕ НА КЪРМА * 25
ПРОЛАКТ ПРЕНАТАЛ + капсули * 60
СТАТИЯТА е свързана към
- Хранене при кърмачета и деца
- Лечение при мастит
- Какво е скир, състав и ползи за организма
- 10 храни, които стимулират кърмата
- Как да приготвяме адаптираното мляко
- Калкулатор на пола на бебето
- Алтернативни приложения на кърмата
- Кърмене при плоски или хлътнали зърна
- Билкови рецепти за увеличаване на кърмата
- Майка продължава да кърми 7-годишната си дъщеря
- Канадско бебе е записано без пол в картона си
Коментари към Изкуствено хранене при кърмачетата