Начало Хранене Хранене при Хранене при кърмачета и деца Кърмене след стоматологични процедури

Кърмене след стоматологични процедури

Кърмене след стоматологични процедури - изображение

С новородено у дома, последното нещо, за което имате време да мислите, е здравето на вашите зъби.

Ако обаче не полагате необходимите грижи за доброто им състояние, това може да има дългосрочни последици за вас и детето.

Много майки изпитват притеснения, ако имат стоматологични проблеми (кариеси, коренови Стоматологични процедуриканали и т.н.), тъй като често се говори, че трябва временно да спрат кърменето, за да приемат болкоуспокояващи или антибиотици, или трябва да изчакат, докато премине анестезията. Това обаче невинаги е необходимо; всъщност почти никога, ако кърмите здраво бебе. При деца със здравословни проблеми е необходим индивидуален подход.

Повечето лекарства, които се използват в стоматологията, са безопасни при кърмене!

Въпреки това, преди да вземете какъвто и да е медикамент, винаги първо се консултирайте с вашия лекар и стоматолог.

Безопасни антибиотици по време на кърмене

Амоксицилин

Широкоспектърен антибиотик, който принадлежи към групата на пеницилините. Предписва се след различни стоматологични процедури за предотвратяване на инфекции. Той е безопасен за приемане по време на кърмене и не се очаква да причини нежелани реакции при кърмачета.

Еритромицин

Този антибиотик е в групата на макролидите и обикновено се предписва в случай на алергия към пеницилин или амоксицилин. При неговата употреба също е малко вероятно да настъпят нежелани реакции, поради ниските му нива в кърмата. Но е важно все пак да наблюдавате детето за всякакви такива (като например диария и обрив под пелените).

Азитромицин

Азитромицинът също може да се прилага по време на кърмене като безопасна алтернатива при алергия към пеницилини.

Кърмене след анестезия

Ако майката бъде седирана (упоена) с валиум, може безопасно да възстанови кърменето веднага щом седацията премине. Не е необходимо кърмата да бъде изцеждана и изхвърляна. Според д-р Хейл, количеството анестетик в майчиното мляко след една доза е сведено до минимум. Повечето лекарства, използвани за орално и интравенозно седиране, се считат за безопасни при кърмене.

Анестезията с азотен оксид (райски газ) също се смята за съвместима с кърменето. Тъй като райският газ се метаболизира през белите дробове, ефектът му преминава веднага след като спре неговото вдишване. Според д-р Хейл това е така, защото медикаментът се елиминира от тялото в рамките на минути (3-5 мин.).

Лидокаин

Сам по себе си лидокаинът няма никакви реакции при кърмачета. Ако обаче се приема с други анестетици или аналгетици, това може да попречи на кърменето. Затова е необходимо да се консултирате с вашия зъболекар, ако се налага употребата на лидокаин.

Бупивакаин

Неговото действие е по-продължително от това на карбокаина или лидокаина, но той също не се открива в кърмата според д-р Томас Хейл. Всички продукти, използвани по време на стоматологични процедури, са безопасни по време на интервенциите и след това за лечение. Те няма да повлияят върху кърмата. Някои зъболекари използват различни видове упойка по време на бременност и кърмене.

Ако ви предстои вадене на зъб, не се налага да прекъсвате кърменето (освен по време на операцията, разбира се). За да се сведе до минимум експозицията на бебето (и да увеличи комфорта на майката) е най-добре то да бъде кърмено преди майката да постъпи за определената интервенция. Няма нужда да изчаквате определено време или да изцеждате кърма, която да изхвърляте - може да кърмите веднага щом се чувствате достатъчно добре.

Новокаин

Въз основа на краткия полуживот на медикамента, той е малко вероятно да причини негативни ефекти при кърмачета.

Анестетичните лекарства се прилагат за кратък период и почти винаги по-малко от два часа, а аналгетичните лекарства за облекчаване на болката се прилагат само за няколко дни. Общите дози на тези лекарства, погълнати от новороденото, и чревната абсорбция от кърмачето са незначителни, поради което съветът на всички експерти е просто да продължи.

Ако една жена смята, че е способна да кърми бебето си след направената й интервенция, тя може да го направи, знаейки, че всички упойващи и аналгетични лекарства, които се съдържат в кръвта й, няма да засегнат детето.

Още по темата в: "Лекарства по време на кърмене".

Кърмене след диагностични тестове

Рентгенографията, ултразвукът, мамографията и тънкоиглената аспирационна биопсия не оказват влияние върху майчиното мляко. Те могат да бъдат извършени, без да се притеснявате, че ще повлияят на бебето.Кърменето след диагностични тестове е безопасно

Митове за здравето на зъбите на майката

Има някои погрешни схващания, свързани с бременността, кърменето и грижа за устата. Единият е, че не е безопасно да посетите зъболекар поради облъчване с рентгенови лъчи и други процедури, които могат да бъдат вредни за бебето. Това е абсолютно погрешно. Всъщност Националнитe институти по здравеопазване (National Institutes of Health) на САЩ са направили проучвания, които предполагат точно обратното.

Необходимо е да продължите с рутинни посещения при зъболекар докато сте бременна. Също така е добра идея да посетите зъболекаря си, ако планирате да забременеете или скоро след забременяване. Това посещение може да ви помогне да сте сигурни, че вашите зъби и венци са здрави по време на бременността.

Бременност и грижа за зъбите

Друг мит е, че зъбите губят огромни количества калций по време на бременност и кърмене, защото се премества другаде в тялото, за да подкрепи и изхранва растящото бебе. Отново грешно! По-скоро повечето промени в зъбите, които се случват по време на бременността и кърменето, са причинени от хормонални промени в тялото.

Това означава, че е важно да увеличите приема на калций в тези периоди, за да сте сигурни, че тялото ви има достатъчно количество от минерала за подпомагане развитието на бебето. Пренаталните витамини и тези за кърмачки обикновено съдържат калций и други важни хранителни вещества като витамин D.

Приемайте витамини по време на кърмене

Как да се грижа за зъбите си по време на кърмене?

Най-добрият начин да предотвратите стоматологични проблеми е да се придържате към ежедневна грижа за зъбите (миене два пъти на ден и старателно почистване с конец веднъж на ден). Използвайте вода за промивка на устата, след измиване или между храненията, ако нямате възможност да миете с четка и паста. Употребата на антисептични разтвори за уста не представляват проблем за кърмачето, тъй като абсорбцията им е практически нулева.

Почистване на зъбите

Уверете се, че пиете много вода за борба със сухотата в устата (друга причина за проблеми със зъбите) и се придържайте към диета с ниско съдържание на захар и нишесте. Ако изпитвате силно желание за прием на захарни изделия или въглехидрати, опитайте се да измиете зъбите възможно най-бързо, след като консумирате тези храни.

Рутинните стоматологични процедури като почистване на зъбен камък и обработка на кариеси са безопасни по време на бременност и кърмене.

При избелване на зъбите използваното вещество е пероксидно съединение, което се абсорбира в тъканите, но след това бързо се елиминира, така че не се установява в майчиното мляко.

Кърмещите жени се нуждаят и от допълнителни калории. Всяка от тях би желала да консумира храни, които са богати на хранителни вещества и не са вредни за зъбите. Ето и кратък списък на такива храни:

  • постно месо;
  • яйца;
  • боб;
  • леща;
  • бадеми;
  • спанак;
  • кисело мляко.

От друга страна, избягвайте да консумирате кофеин, шоколад, цитрусови плодове, пшеница и газирани напитки. И както винаги, практикувайте добра стоматологична хигиена.

Как да се грижа за зъбите на бебето си докато кърмя?

Изключително важно е да поддържате добра хигиена в устната кухина на Миене от първото зъбчедетето в периода на кърмене. Изградете му навици колкото е възможно по-рано, защото, щом излезе първият зъб, шансовете за кариес започват да се покачват.

Една от първите стъпки за предотвратяването на кариесите е да почистите внимателно венците и/или зъбите поне веднъж на ден.

Ограничавайте количеството захар, което детето консумира по време на растежа си. Това включва хапването на бонбони, бисквитки, чипс, сок и много други продукти.

Трябва да имате предвид, че всички стоматологични процедури и лечения могат да бъдат отказани, ако не се чувствате комфортно или искате да ги отложите, за да приготвите предварително достатъчно кърма. Независимо от това колко много ангажименти имате, не забравяйте да отделите време за себе си и за вашето здраве. Просто помнете, че понякога чакането за лечение може да рискува здравето ви. Това важи не само за оралното здраве, но и за цялостното ви благосъстояние.

 

Източници:

bluehillsdental.com
1stfamilydental.com
mother-2-mother.com
anesthesiaweb.org
alemanydental.com
kellymom.com
askdrsears.com

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниХранене при...Алт. медицинаСнимкиЛайфстайлФизиологияЛеченияЗдравни съветиИсторияЛюбопитноВидеоТестовеОрганизацииБотаникаНормативни актовеСпециалистиПроизводители