Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Полезна информация 5 често допускани грешки при готвенето на паста

5 често допускани грешки при готвенето на паста

от 19 фев 2018г., обновено на 27 фев 2018г.
5 често допускани грешки при готвенето на паста - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Сигурно имате традиция поне веднъж седмично да ядете паста, но не всеки успява да я приготви правилно. Често допускаме малки грешки, без дори да знаем и се чудим защо пастата ни не е така хубава и кремообразна, като по списанията.
Нека видим кои са най-често допусканите грешки при готвенето на паста.

1. Не избирате правилната форма

Пастата съществува в 100 различни форми и размери и то не само за забавление. Характерната форма е подходяща за различни сосове и ястия. Когато следвате някоя рецепта за паста и там има точно посочен вид макарони, използвайте поне най-близкия до тях като форма — дали ще са различни видове спирали, тръби, панделки, спагети — изберете възможно най-близкото до това, което е в рецептата. Грешка би било да замените например пенне с фусили. Пенне може да замените с ригатони — отново макарони във формата на тръби.

2. Сляпо вярвате на опаковката

Обикновено това, което пише на опаковката на макароните за времето им за приготвяне не съответства на истината. Времето, за което тя ще се свари, зависи от това колко бързо ще заври водата, след като сте сложили пастата. След като минат посочените на опаковката минути, проверявайте през интервали от 30 секунди до 1 минута дали макароните са сварени. Не забравяйте, че винаги бихте могли да продължите да ги готвите, но никога не може да "върнете" преварената паста.

3. Печете готова паста

Преварената паста никога не е вкусна! Когато искате да запечете тестените изделия, използвайте полуготова паста, така че след като престои още 10 минути във фурната, тя да стане ал денте.

4. Не посолявате достатъчно водата за готвене

Това е една от най-големите грешки, които се допускат при готвенето на паста. Солта е необходима не само за завирането на водата, а и за да се овкусят самите макарони. Добавете щедро количество сол — около 2 супени лъжици в тенджерата. Не се притеснявайте, че използвате толкова голямо количество сол, така или иначе вие ще изхвърлите по-голямата част от нея, когато прецеждате пастата.

спагети

5. Изливате цялата вода от варенето на пастата

Когато изцедите цялата вода от макароните си, рискувате те да останат твърде сухи. Това няма да се случи, ако я комбинирате със като Маринара или Болонезе, но ако приготвяте спагети със зехтин, добавянето на вода ще замени идеално соса и ще направи ястието нежно и кремообразно. Водата помага да се разреди соса така, че да успее да покрие всеки макарон, докато нишестето в нея спомага той да се задържа по-лесно към пастата.

За framar.bg: Данна Панджарова
Източник: countryliving.com
Снимки: countryliving.com;bonappetit.al

Още по темата:
  • Паста орзо със зеленчуци Паста орзо със зеленчуци
  • Трицветна макаронена салата с пиле и зеленчуци Трицветна макаронена салата с пиле и зеленчуци
  • Макарони на фурна със зеленчуци и шунка Макарони на фурна със зеленчуци и шунка
  • Макарони с кайма, млечна заливка и доматен сос Макарони с кайма, млечна заливка и доматен сос
5.0/5 1 оценка

Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА

ЛАЙКА РЪЧНА МАШИНА ЗА ПРЯСНА ПАСТА СЪС СМЕНЯЕМИ ПРИСТАВКИ модел PM2000
106.00лв. / 54.20 €

ЛАЙКА РЪЧНА МАШИНА ЗА ПРЯСНА ПАСТА СЪС СМЕНЯЕМИ ПРИСТАВКИ модел PM2000

ЛАЙКА НАКРАЙНИК ЗА РАВИОЛИ APM007 ЗА МАШИНА ЗА ПРЯСНА ПАСТА модел PM2000
48.70лв. / 24.90 €

ЛАЙКА НАКРАЙНИК ЗА РАВИОЛИ APM007 ЗА МАШИНА ЗА ПРЯСНА ПАСТА модел PM2000

ВОЛКАНО ПРИСТАВКА ЗА КУХНЕНСКИ РОБОТ ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА ДОМАШНА ПАСТА
29.00лв. / 14.83 €

ВОЛКАНО ПРИСТАВКА ЗА КУХНЕНСКИ РОБОТ ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА ДОМАШНА ПАСТА

ХИП ПЮРЕ СПАГЕТИ С БРОКОЛИ И СМЕТАНОВ СОС И РИБА 220 г
5.60лв. / 2.86 €

ХИП ПЮРЕ СПАГЕТИ С БРОКОЛИ И СМЕТАНОВ СОС И РИБА 220 г

ХИП БИО ПЮРЕ МАКАРОНИ С ШУНКА И ЗЕЛЕНЧУЦИ 220 г
5.60лв. / 2.86 €

ХИП БИО ПЮРЕ МАКАРОНИ С ШУНКА И ЗЕЛЕНЧУЦИ 220 г

ХИП ПЮРЕ ТАЛЯТЕЛИ СЪС СМЕТАНА И ЗЕЛЕНЧУЦИ 220 г
5.60лв. / 2.86 €

ХИП ПЮРЕ ТАЛЯТЕЛИ СЪС СМЕТАНА И ЗЕЛЕНЧУЦИ 220 г

Коментари към 5 често допускани грешки при готвенето на паста

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте 5 често допускани грешки при готвенето на паста
    www.framar.bg 
    на 18 August 2025 в 22:10
    Коментирайте "5 често допускани грешки при готвенето на паста"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Добре е да знаете ...
  • Полезна информация
  • Как и колко да варим макаронените изделия
  • Топ 10 на най-популярните видове паста в света
  • Паста орзо със зеленчуци
  • Трицветна макаронена салата с пиле и зеленчуци
  • Макарони на фурна със зеленчуци и шунка
  • Какво е паста орзо и как да я приготвим
  • Макарони с кайма, млечна заливка и доматен сос
  • Макароните са полезни и предразполагат към здравословно хранене
  • Двуседмична диета с паста
  • Талиатели с телешко месо - Бьоф Строганов
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Все по-малко американци пият алкохол, все повече го смятат за вреденВсе по-малко американци пият алкохол, все повече го смятат за вреден

Все по-малко американци пият алкохол, все повече го смятат за вреден

от 18 авг 2025г.Прочети повече
При кръвно над 130 – лечение и спиране на алкохолаПри кръвно над 130 – лечение и спиране на алкохола

При кръвно над 130 – лечение и спиране на алкохола

от 18 авг 2025г.Прочети повече
Диета с ниско остатъчно съдържаниеДиета с ниско остатъчно съдържание

Диета с ниско остатъчно съдържание

от 18 авг 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Преглед при лекар, рецепти, лечение - по време на почивка

преди 33 дни, 8 часа и 52 мин.

Къде изчезна пробиотикът Вивомикс?

преди 38 дни, 12 часа и 14 мин.
Всички

АНКЕТА

Как се спасявате от летните жеги?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Как да приготвите паста по правилния начин Как да приготвите паста по правилния начин

Как да приготвите паста по правилния начин

от 25 окт 2019г. Прочети повече
Двуседмична диета с паста Двуседмична диета с паста

Двуседмична диета с паста

от 15 ное 2018г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ДУРЕКС ОВЛАЖНЯВАЩ ГЕЛ REAL FEEL 50 мл

АНАНТРА ФИМЕЙЛ ЗА ЖЕНИ таблетки * 14

АРТРОАКТАЛ тинктура 100 мл

ДОКТОР УАКДЕС КАНЧНАР ГУГУЛ капсули * 60

ТЕНА ИЗМИВАЩА ПЯНА 3 в 1 БЕЗ ИЗПЛАКВАНЕ 400 мл

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

САМ - Е НАТУРАЛ таблетки 400 мг * 20 ХЕРБАМЕДИКА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 18 авг 2025г. в 18:16:45

КОЛОН КЛИЙНЪР ПЛЮС 449 мг капсули * 60 БИОТИКА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 18 авг 2025г. в 18:16:02

САМ - Е НАТУРАЛ таблетки 400 мг * 20 ХЕРБАМЕДИКА

Коментар на: Ани от 18 авг 2025г. в 17:39:06

КОЛОН КЛИЙНЪР ПЛЮС 449 мг капсули * 60 БИОТИКА

Коментар на: Лия от 18 авг 2025г. в 17:27:12

СТАФИСАГРИА D6 пилули 10 гр.

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 18 авг 2025г. в 15:56:30
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival