5 често допускани грешки при готвенето на паста
Сигурно имате традиция поне веднъж седмично да ядете паста, но не всеки успява да я приготви правилно. Често допускаме малки грешки, без дори да знаем и се чудим защо пастата ни не е така хубава и кремообразна, като по списанията.
Нека видим кои са най-често допусканите грешки при готвенето на паста.
1. Не избирате правилната форма
Пастата съществува в 100 различни форми и размери и то не само за забавление. Характерната форма е подходяща за различни сосове и ястия. Когато следвате някоя рецепта за паста и там има точно посочен вид макарони, използвайте поне най-близкия до тях като форма — дали ще са различни видове спирали, тръби, панделки, спагети — изберете възможно най-близкото до това, което е в рецептата. Грешка би било да замените например пенне с фусили. Пенне може да замените с ригатони — отново макарони във формата на тръби.
2. Сляпо вярвате на опаковката
Обикновено това, което пише на опаковката на макароните за времето им за приготвяне не съответства на истината. Времето, за което тя ще се свари, зависи от това колко бързо ще заври водата, след като сте сложили пастата. След като минат посочените на опаковката минути, проверявайте през интервали от 30 секунди до 1 минута дали макароните са сварени. Не забравяйте, че винаги бихте могли да продължите да ги готвите, но никога не може да "върнете" преварената паста.
3. Печете готова паста
Преварената паста никога не е вкусна! Когато искате да запечете тестените изделия, използвайте полуготова паста, така че след като престои още 10 минути във фурната, тя да стане ал денте.
4. Не посолявате достатъчно водата за готвене
Това е една от най-големите грешки, които се допускат при готвенето на паста. Солта е необходима не само за завирането на водата, а и за да се овкусят самите макарони. Добавете щедро количество сол — около 2 супени лъжици в тенджерата. Не се притеснявайте, че използвате толкова голямо количество сол, така или иначе вие ще изхвърлите по-голямата част от нея, когато прецеждате пастата.
5. Изливате цялата вода от варенето на пастата
Когато изцедите цялата вода от макароните си, рискувате те да останат твърде сухи. Това няма да се случи, ако я комбинирате със като Маринара или Болонезе, но ако приготвяте спагети със зехтин, добавянето на вода ще замени идеално соса и ще направи ястието нежно и кремообразно. Водата помага да се разреди соса така, че да успее да покрие всеки макарон, докато нишестето в нея спомага той да се задържа по-лесно към пастата.
За framar.bg: Данна Панджарова
Източник: countryliving.com
Снимки: countryliving.com;bonappetit.al
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
НАКРАЙНИК ЗА СПАГЕТИ REGINETTE 12 мм APM0050 ЗА МАШИНА ЗА ПРЯСНА ПАСТА PM20000
ЛАЙКА НАКРАЙНИК ЗА СПАГЕТИ LINGUINE 3 мм и PAPPARDELLE 45 мм ЗА МАШИНА ЗА ПАСТА PM20000
НАКРАЙНИК ЗА СПАГЕТИ TAGLIOLINI 4 мм APM0040 ЗА МАШИНА ЗА ПРЯСНА ПАСТА PM20000
ЛАЙКА СТОЙКА ЗА СУШЕНЕ НА ПРЯСНА ПАСТА APM002
ЛАЙКА МОТОР ЗА МАШИНА ЗА ПРЯСНА ПАСТА PM2000
Безплатна доставка за България!ГАНЧЕВ ПЮРЕ ПИЛЕ С МАКАРОНИ И ДОМАТЕН СОС 190 г
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Полезна информация
- Как и колко да варим макаронените изделия
- Какво е паста орзо и как да я приготвим
- Трицветна макаронена салата с пиле и зеленчуци
- Топ 10 на най-популярните видове паста в света
- Запеканка от макарони с пилешко месо и сос бешамел
- Макароните са полезни и предразполагат към здравословно хранене
- Паста орзо със зеленчуци
- Орзо с пилешко и спанак
- Макарони със сирене чедър, масло и прясно мляко
- Сметанов сос Алфредо с пармезан и масло за паста
Коментари към 5 често допускани грешки при готвенето на паста