Диета с ниско остатъчно съдържание

Акценти
|
Често лекарите препоръчват диета с ниско остатъчно съдържание на пациенти, диагностицирани с възпаление на червата като болест на Крон или улцерозен колит. Тя включва храни, които се усвояват и храносмилат лесно от организма.
Какъв е принципът на диетата с ниско остатъчно съдържание
Хората, които спазват диета с ниско остатъчно съдържание, трябва да ограничат консумацията на храни с високо съдържание на фибри. Това са пълнозърнестият хляб, семената, суровите или сушени плодове и повечето сурови зеленчуци.
За „остатък“ се счита несмляната храна, включително фибри, която се изхвърля от тялото с изпражненията. Целта на този хранителен режим е да се намали максимално перисталтиката на червата, което от своя страна би облекчило симптоми като диария, подуване, газове и стомашни спазми.
В някои случаи диетата се препоръчва като временна мярка след операция, защото ускорява възстановителния процес.
Кои храни са подходящи при спазване на диета с ниско остатъчно съдържание
Най-общо това са зърнени изделия от бяло, а не пълнозърнесто, брашно, термично обработени плодове и зеленчуци без семена, млечни продукти, яйца и крехко месо.
Зърнени храни
- бял хляб;
- обикновени крекери;
- грис;
- жито;
- студени зърнени закуски като корнфлейкс или пукан ориз;
- бял ориз, нудли или паста от бяло брашно.
Плодове и зеленчуци
Обвивката и семената на много плодове и зеленчуци са пълни с фибри, което означава, че трябва да ги белите и почиствате. Подходящи са термично обработените пресни зеленчуци или консервираните зеленчуци без семена – аспержи, цвекло, зелен фасул, моркови, гъби, спанак и тиква (без семената). Можете също така да включвате в менюто си термично обработени обелени картофи и доматен сок, отново без семената.
От плодовете можете да консумирате узрели банани, мек пъпеш, консервирани или термично обработени плодове без семена и обвивка (например ябълков сос или круши от консерва), авокадо, тиква.
Млечни продукти
Млечните продукти са разрешени, ако се консумират умерено. Млякото няма фибри, но може да причини диария или спазми, ако сте с лактозна непоносимост. В случай на лактозна непоносимост е по-добре да си набавяте млечни продукти без лактоза или да приемате добавки с лактаза.
Месо
Животинските продукти нямат фибри. Разрешени за консумация са чистото и крехко телешко, агнешко, пилешко и свинско месо. Можете да хапвате също риба и яйца.
Мазнини, сосове и подправки
Няма причина да избягвате маргарин, масло, различните видове мазнини, майонеза, кетчуп, сметана, дресинги за салата, соев сос, желе, мед и сиропи.
Сладки изделия и междинни закуски
Ако обичате сладко, няма да ви се наложи да го ограничавате по време на диетата с ниско остатъчно съдържание. Разбира се, при условие, че ги консумирате с мярка. Можете да похапвате:
- сладкиши и бисквити;
- желатинови продукти, шербет;
- сладолед, близалки;
- бонбони;
- претцели;
- ванилови вафли.
Напитки
Подходящи за тази диета са безкофеиново кафе, чай, газирани и млечни напитки, сокове без семена или пулпа (например ябълков или портокалов). Разрешени са и прецедените зеленчукови сокове.
Кои храни трябва да избягвате, ако спазвате диета с ниско остатъчно съдържание
Не се препоръчва консумацията на:
- кокос, семена и ядки;
- пълнозърнести продукти;
- сушени или сурови плодове като сливи, горски плодове и стафиди;
- повечето сурови зеленчуци;
- някои термично обработени зеленчуци като леща, грах, царевица, броколи, зеле, лук, карфиол, кейл;
- твърди и опушени меса;
- сирена с ядки;
- мармалад, конфитюр;
- кисели краставички, маслини.
Примерно меню за хора, които спазват диета с ниско остатъчно съдържание
Базирайки се на препоръките по-горе, можете да съчетавате храните, както пожелаете. По-долу ще ви представим няколко идеи за закуска, обяд и вечеря.
Закуска
- безкофеиново кафе със сметана и захар;
- плодов сок без пулпа и семена – портокалов, ябълков и други;
- грис;
- бъркани яйца;
- гофрети, палачинки;
- препечена филийка бял хляб с маргарин и плодово желе (без семена).
Обяд
- печено пилешко месо, бял ориз, консервирани моркови и зелен фасул;
- салата с печено пилешко месо, сирене без ядки, дресинг, хлебче от бяло брашно;
- печен картоф (обелен) със сметана, масло или маргарин;
- хамбургер с бяло хлебче без семена, кетчуп и майонеза (може и маруля, ако не обостря симптомите ви).
Вечеря
- крехко печено телешко, бял ориз, термично обработени моркови или спанак, бяло хлебче с маргарин или масло;
- паста с масло или зехтин, франзела и плодов коктейл;
- печено пилешко месо, бял ориз или печен обелен картоф, варен или печен зелен фасул;
- печена на скара риба, бял ориз, зелен фасул от консерва.
Препоръчително е през първите няколко седмици да си водите дневник с храненията, за да проследите какво ядете и как се чувствате след всяко хранене.
Ако сте свикнали например с пълнозърнести продукти, сурови плодове и зеленчуци, вероятно ще ви е трудно да промените навиците си. Ако обаче обичате бял хляб и паста и харесвате вкуса на консервираните плодове и зеленчуци, диетата ще ви се отрази добре.
Все пак не забравяйте, че нито един хранителен режим не е здравословен, ако се спазва дълго време, защото ви лишава от важни хранителни вещества.
Low Residue Diet: https://www.webmd.com/ibd-crohns-disease/crohns-disease/low-residue-diet-foods
ДИЕТАТА е свързана към
- Лечебни диети
- Лечение при язвен (улцерозен) колит
- Изследване на калпротектин
- Болест на Крон
- Босвелия, Тамяново дърво, Индийски тамян
- Илеостома
- Лечение при болест на Крон
- Сулфонамиди
- Хранене при улцерозен колит
- Пероралното лекарство на Pfizer за лечение на улцерозен колит получи разрешение за употреба от FDA
- Триделен бутрак
Коментари към Диета с ниско остатъчно съдържание