Начало Хранене Хранене при Хранене при заболявания Болест на Крон и язвен колит

Хранене при болест на Крон и язвен колит

Хранене при болест на Крон и язвен колит - изображение

Показания на диетата: при остри заболявания и силно обостряне на хронични проблеми на червата с тежка диария.

Технология на приготвяне на ястията: храните са течни и полутечни, стрити, пюрирани, сварени във вода или на пара. Използват се умерени количества сол. Препоръчва се храненето да бъде 4 пъти дневно в едни и същи часове.

 

 

Разрешена е консумацията на:

  • Напитки - чай без мляко, какао, сварено във вода с малко мляко;
  • Тестени изделия - пшеничен бял или непрясно изпечен черен хляб;
  • Предястия - неостри сирена, домашен пастет, нетлъста херинга;
  • Мляко и млечни продукти: нискомаслена прясно приготвена сметана, суфле на пара, ацидофилно мляко, малки количества сметана (като подправка); 
  • Мазнини - прясно масло по 5 грама в ястията, зехтин, топено масло;
  • Яйца и яйчни продукти: до 1 рохко яйце на ден, омлет и като съставка в храните;
  • Супи - на базата на нетлъсти и несилни месни и рибни бульони с добавянето на слузести отвари от зърнени култури (грис, ориз), от варено или смляно месо, кюфтета на пара, домашна юфка, фиде;
  • Месни и рибни ястия - различни блюда от нетлъсто говеждо, телешко, нетлъста риба, смляно месо; най-добре е да се приготвят на пара, ако се пържат, да не се овалват в галета, суфле от варено месо, кайма;
  • Зърнени храни и макаронени изделия - пюрирани каши, сварени във вода или в нетлъст бульон (оризова, овесена, от елда, от брашна от различни зърнени култури), под формата на запечен пудинг, кюфтета от зърнени храни без твърда коричка, варени макарони и фиде;
  • Зеленчуци (в т. ч. зелени листни) - пюрета от различни зеленчуци, пудинги, зеленчукови кюфтета (печени или пържени, но без твърда коричка), варено цветно зеле с масло, тиквички, задушена тиква; също ранните зелени листни зеленчуци (в сурово състояние), магданоз и копър (накълцани на ситно и добавени към ястията);
  • Плодове - пюрета от пресни или сушени плодове (включително и горски), кисели, желета, мусове, сладка; захар, бонбони;
  • Сокове - плодови и от сурови зеленчуци (топли и разредени на половина с вода или чай) в ограничени количества. Отвара от шипки и пшенични трици;

Неподходящи са:

  • Изделия от маслено и топло тесто;
  • Тлъсти видове месо и риба;
  • Осолени и пушени храни;
  • Маринати;
  • Месни, рибени и други консерви;
  • Колбаси;
  • Студени напитки;
  • Сладолед;
  • Сурови плодове и зеленчуци;
  • Просо, ечемик;
  • Кафе с мляко;
  • Газирани напитки;
  • Горчица хрян, пипери;
  • Гъби;
  • Шоколад;
  • Изделия с кремове;
  • Бобови култури;
  • Млечни продукти - трябва да се внимава с консумацията им, поради възможна непоносимост към лактоза.

Списъкът, който е представен, е обобщаващ и съвсем не се отнася за абсолютно всички хора със заболяването. Всеки организъм понася по различен начин храните, затова, ако се чувствате добре след прием на определено ястие или продукт, дори те да са сред забранените и неподходящите, просто си ги хапвайте предпазливо и по малко и обратното. Не забравяйте, че консултацията със специалист в областта е наложителна, за да се изготви най-подходящия индивидуален хранителен режим, съобразен с нуждите и предпочитанията на отделния човек.

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияКлинични пътекиОрганизацииЛеченияЛюбопитноЗдравни съветиБотаникаНовиниЛайфстайлМедицински изследванияХранене при...ДиетиСпортАлтернативна медицинаИсторияЗдравни проблемиСнимкиСпециалистиХрани и ястия