Хранене при язви на стомаха и дванадесетопръстника
Язвите на стомаха и дванадесетопръстника въздействат върху целия организъм. Лечението е невъзможно без спазване на лечебна диета.
В какво се изразява лечебното хранене при язви на стомаха?
- Диетата трябва да има повишена хранителна стойност, да включва достатъчно количество мазнини, протеини, въглехидрати, минерални соли и витамини (задължително А, С и от група В).
- Храната не трябва да дразни лигавицата на стомаха и дванадесетопръстника.
- Хранете се често, например през 3-4 часа.
- Забранява се консумацията на много гореща или студена храна, температурата й да бъде стайна.
- Продуктите не трябва имат силно отделящо сокове действие.
- Порциите не трябва да бъдат обилни.
- Храната не трябва да дразни лигавицата на стомаха, най-добре е да се приготвя под формата на пюре.
- Намалете консумацията на готварска сол до 10-12 г дневно.
Основната задача при лечението на язва на стомаха и дванадесетопръстника е възстановяването на всички процеси, протичащи в организма. С това най-добре се справя млякото, което е най-полезния хранителен продукт при язвени болести. Млякото съдържа голямо количество вещества, необходими за човека. Ако организмът ви не го усвоява добре, приемайте го топло и по малко, може да го добавяте в чай или мляко.
Растителните мазнини също помагат за зарастване на язви (слънчогледово олио, зехтин), те трябва да се употребяват наравно с животинските.
Ако спазвате лечебна диета е добре да приемате около 3000-3200 ккал — 100-110 г мазнини, 100 г протеини, 400-450 г въглехидрати.
Хората, страдащи от язвена болест, могат да включват в менюто си:
- хляб и хлебни изделия (бял пшеничен, леко изсушен, бисквити, сухари);
- яйца - рохко сварени или омлет на пара);
- супи (зърнени, зеленчукови, пилешки, млечни);
- мляко и млечни продукти (мляко, сметана, кремове, извара, кисело мляко);
- месни ястия (говеждо, телешко, пилешко, кюфтета, пържоли, рула);
- рибени ястия (варена речна риба - костур и всякакви нетлъсти видове);
- зеленчуци (моркови, цвекло, картофи, тиквички, тиква);
- зърнени и макаронени изделия (ястия от грис, елда, овесени продукти, ориз, ечемик; варени макаронени изделия);
- мазнини (олио, масло, животински мазнини);
- течности (отвара от шипки и пшенични трици, некисели сокове от зеленчуци и горски плодове, негазирана минерална вода).
Ако страдате от язва на стомаха и дванадесетопръстника трябва да изключите от менюто си:
- месни ястия (тлъсти и пържени меса);
- рибени ястия (тлъста и пържена риба);
- супи (гъбена);
- мазнини (овча лой, говежда и свинска мазнини);
- солени и пикантни ястия;
- колбаси;
- консерви;
- хляб и хлебни изделия (бутер тесто, ръжен хляб);
- алкохолни напитки;
- сладолед.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
НЕВЕН ЦВЯТ
ХЕПАТЕРА капсули * 30
УЛЦЕРИН таблетки * 120 ТОШКОВ
АРОМА ЛАЙФ ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ БЯЛ РАВНЕЦ 10 мл.
ХЕРИЦИУМ капсули * 60 DOCTOR NATURE
ЖИВОВЛЕК ЕДРОЛИСТЕН ЛИСТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Хранене при заболявания
- Язва
- Натурални средства срещу газове и подут корем
- Диета №1 – при язви на стомаха и дванадесетопръстника
- Инфекция с Хеликобактер пилори (Helicobacter pylori)
- Алтернативно лечение на гастрит
- д-р Румен Вълчев Тенев
- Натурални средства срещу нервен стомах
- Рентгеново изследване (рентгенография) на стомах
- д-р Едриана Неделчева Едрева
- Изследване за хеликобактер пилори (Helicobacter pylori)
Коментари към Хранене при язви на стомаха и дванадесетопръстника