Начало Хранене Хранене при Хранене при заболявания Колит

Хранене при колит

Хранене при колит - изображение

Колитът е възпалителен процес, който протича във вътрешната лигавица на дебелото черво.

Причините за появата му са различни: чревни бактерии, продължителен прием на антибиотици, дисбактериоза, неправилно хранене и още много други.

Колитът може да бъде остър и хроничен, съществуват и различни видове на заболяването. Разбира се, храненето е от особено значение, затова нека видим кои продукти са подходящи за консумация при такъв здравословен проблеми и кои следва да избягваме.

При силно обострен колит е необходимо гладуване в рамките на 2 - 3 дни, през които болният трябва да не по-малко от 1,5 литра вода (може и чай). Следва придържане към специална диета, чиято продължителност се определя в зависимост от симптоматиката (от 2 седмици до няколко месеца) и се завършва с преминаване към нормален хранителен режим.

Към полезните храни и ястия при колит се отнасят:

  • зеленчукови пюре и кюфтета, сварено цветно зеле, тиквички, тиква (полезно е да се пие и водата, в която се е варила);
  • ориз, овесени ядки, грис;
  • прясно изцедени сокове, чай, компоти, отвари от касис, шипка, различни кисели;
  • сладка, сварени плодове, домашни желета;
  • киселомлечни продукти: некисела сметана, обезмаслен кефир, прясно мляко;
  • краве масло и зехтин;
  • нетлъсти меса и риба, приготвени на пара или сварени;
  • варени яйца, но не повече от 1 на ден;
  • хляб - бял, сухари, бисквити;

 

Да се яде поне по 4 пъти дневно, но не повече от 6 хранения.

 

Опасни и вредни храни при колит:

  • тлъсти видове месо и риба;
  • алкохолни напитки;
  • изделия от пясъчно и бутер теста;
  • газирани напитки;
  • кафе;
  • бобови култури;
  • просо, макарони, каши от ечемик;
  • гъби, репички, ряпа;
  • сосове, маринати, пушени продукти, подправки, туршии;
  • прясно изпечени тестени изделия;
  • колбаси, консерви, кренвирши;
  • плодове и зеленчуци, които не са преминали термична обработка;
  • сладкарски изделия (освен домашно приготвени);
  • пържена храна, прекалено солени, мазни и остри ястия.
3.5, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиАлт. медицинаЛеченияХранене при...ИсторияЛюбопитноДиетиНовиниСнимкиОрганизацииСпортКлинични пътекиФизиологияИзследванияБотаникаЛайфстайл