Здравословното гладуване - древната тайна за контрол върху тялото
Гладуването не означава да престанем да се храним за постоянно, а да не консумираме храна за известно време. Ако се практикува по правилен начин, то може да бъде ефективно в лечението на диабет тип 2, подобряването на сърдечната дейност, борбата с излишните килограми, забавянето на стареенето и предотвратяването на ракови заболявания. Д-р Джейсън Фънг, нефролог, световнопризнат диетолог и специалист в лечението на хора с диабет тип 2, заедно с автора на бестселъри Джими Мур, обясняват в своята книга "Здравословно гладуване" каква е същността на гладуването. Дават яснота какво се случва с организма ни и как трябва да се практикува метода по най-здравословния начин. В следващите редове ще ви запознаем с процесите, които се случват по време на гладуването, както и с някои от ценните съвети, които авторите разкриват в книгата си.
Каква е разликата между гладуване и глад?
Контролът е основната разлика между гладуването и глада. Гладът е неконтролиран принудителен акт, който се налага от външни сили поради липса на храна. От друга страна, лечебното гладуване е съзнателно въздържане от храна, причините за които са духовни, здравословни или други. То може да се прави за определен период от време и да се прекрати, когато човек пожелае.
Най-отличителната разлика е, че гладуването е съзнателно, докато гладът е несъзнателен и принудително наложен. |
Д-р Фънг нарича гладуването "древна тайна" за понижаване на телесното тегло. Тази древна техника, възникнала преди хилядолетия и практикувана от милиони хора по света, е ефективен и здравословен начин за справяне с излишните килограми. Освен това носи огромни ползи за здравето и дава гарантирани резултати.
Авторите на книгата споделят резултати от Национално проучване за изследване на здравето и храненето (NHANES), които сочат, че хората през 70-те години на XX век са имали възможност да се хранят само три пъти на ден (закуска, обяд и вечеря). Днес храненето на съвременния човек включва и няколко междинни закуски преди и след основни хранения. С всяка изминала година се увеличават не само броят на храненията за деня, но и се променя качеството и количеството на приеманата храна. Това оказва особено важно влияние на здравето на човека. За да се предотврати възникването на заболявания, породени от прекомерното или недостатъчното приемане на храна, трябва да сме наясно с процесите, които се случват в тялото ни по време на хранене и на гладуване. Д-р Фънг и Джими Мур ги описват в книгата си по следния начин:
Какво се случва, когато се храним?
Когато се храним, ние приемаме повече енергия, отколкото можем да използваме веднага. Част от нея се складира за по-късен период. Хормонът инсулин помага за съхранението и изразходването на натрупаната енергия, като по време на хранене се покачват нивата му. Производството на хормона се стимулира от въглехидратите и белтъчините, а мазнините оказват минимална инсулинова реакция.
Какво се случва, когато гладуваме?
Когато човек започне да гладува, нивата на инсулин спадат, давайки сигнал на тялото да започне да изгаря съхранената енергия. Гликогенът, натрупан в черния дроб, може да осигури енергия на организма за около 24 часа, след което тялото започва да разгражда натрупаната телесна мазнина и да я използва като източник на енергия.
С цел избягване покачване на теглото може да се премине в режим на гладуване. Така организмът ще разполага с повече време да изгори натрупаната енергия. Преходът от хранене към гладуване преминава през няколко етапа, според описанието на Джордж Кахил, експерт по психология на гладуването. В книгата си д-р Джейсън Фънг и Джими Мур описват тези етапи:
1 етап - Хранене
Нивата на кръвна захар и инсулин започват да се покачват по време на хранене. Това помага на глюкозата да навлезе в клетките и по този начин да достави енергия на организма. Под формата на гликоген, глюкозата се натрупва като запас в черния дроб, но в ограничени количества, след което организмът започва да я превръща в мазнини и да я съхранява в мастните депа на тялото. Процесът се нарича "де ново липогенеза" или произвеждане на нови мазнини. За да се осъществи целият този процес, е необходимо наличието на хормона инсулин.
Приетите от храната въглехидрати се разграждат до глюкоза, белтъчините до аминокиселини, а мазнините директно се абсорбират като мазнини. Инсулинът позволява на глюкозата да проникне в повечето клетки, където да се използва за енергия. Излишъкът от аминокиселини също се превръща в глюкоза. Белтъчините не повишават нивата на кръвната захар, но могат да вдигнат нивата на инсулина.
2 етап - Постабсорбираща фаза (от шест до двайсет и четири часа след началото на гладуването).
На този етап спадат нивата на кръвната захар и инсулина. Черният дроб започва да разгражда натрупания гликоген, освобождавайки глюкоза и доставяйки енергия на тялото. Запасите от гликоген могат да стигнат за около двадесет и четири до тридесет и шест часа.
3 етап - Глюконеогенеза (от двайсет и четири часа до два дни)
На този етап запасите от гликоген са изчерпани. В тялото се задейства процесът "глюконеогенеза", по време на който черният дроб започва да произвежда нова глюкоза от аминокиселините. Нивата на кръвна захар спадат, но при хората, които не страдат от диабет, се поддържат в норма.
4 етап - Кетоза (от два до три дни след началото на гладуването)
Процесът на разграждане на мазнини за производство на енергия се нарича "липолиза". Тя възниква, когато нивата на инсулин станат ниски. Складираните мазнини (триглицериди) се разпадат на глицерол и три вериги мастни киселини. Глицеролът се използва в процеса "глюконеогенеза", а по-рано използваните аминокиселини се запазват за синтез на протеини. Мастните киселини се използват за енергия от много тъкани в човешкото тяло, освен от мозъка.
Около 75% от енергията, която мозъкът използва след четиридневно гладуване, се произвежда от кетоните. Тялото ги произвежда от мастните киселини. Единствено те имат способността да преминат кръвномозъчната бариера, за да се използват от мозъка за енергия. По време на гладуване двата основни вида кетони (бетахидроксибутират и ацетоацетат), образувани при разграждането на мазнините, могат да се увеличат над седемдесет пъти.
5 етап - Фаза на запазване на протеина (пет дни след започване на гладуването)
Мускулната маса и нетлъстите тъкани се поддържат от високите нива на растежния хормон. За да се поддържа базалният метаболизъм е необходима енергия, която може да се покрие почти изцяло от мастните киселини и кетоните. Чрез процеса "глюконеогенеза" се поддържат нивата на глюкоза в кръвта. Забавянето на метаболизма се предотвратява чрез повишените нива на норепинефрин (адреналин). Протеините не се използват за енергия, затова те не биват засегнати и обращението им в организма е нормално.
Важно е да се отбележи, че тези процеси в тялото ни са напълно нормални и естествени. Ако човек страда от недохранване или има здравословен проблем, който изключва лишаването от храна за определен период, той не трябва да практикува този метод. Препоръчва се задължителна консултация с лекар или диетолог, преди да се започне гладуване за по-дълъг период от време. Прекомерно честото лишаване от храна може да доведе до недохранване.
Нека обобщим накратко какво се случва в тялото ни, след като започнем да гладуваме:
- нивото на инсулина спада;
- електролитите в тялото остават стабилни;
- покачва се адреналинът и се ускорява метаболизмът;
- увеличава се производството на растежния хормон, който се произвежда от хипофизната жлеза.
В началото може да започнете да практикувате метода като гладувате няколко часа (16-18) между вечерята и закуската. След това постепенно да ги увеличите до няколко дни и дори седмици. Най-важното е през този период да приемате много течности като вода, костен бульон и чайове.
И помнете, че гладуването може да се прекрати по всяко време, когато пожелаете. |
Като заключение можем да кажем, че периодичното гладуване може да ви помогне не само в контрола върху тялото и теглото, но и да намали риска от развитие на заболявания като диабет тип 2 и рак. Едноседмично гладуване е добър метод за превенция от рак. Освен това, то има потенциал да разгърне способностите на растежния хормон, в резултат на което да забави стареенето.
В книгата “Здравословно гладуване” (вече достъпна и на български език, благодарение на издателство "Изток-Запад") д-р Джейсън Фънг и Джими Мур дават ценни съвети за справяне с притесненията, възникващи по време на гладуването, и препоръки за правилно започване и постигане на най-добри резултати. Тъй като след приключване на периода на гладуване, трябва да се продължи със здравословно хранене, авторите са събрали и представили на читателите 20 рецепти, които да ги улеснят.
"Здравословно гладуване" - Издателство "Изток-Запад"
Снимка: freepik.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Здравословно хранене
- Фастинг (периодично гладуване): видове, ползи, рискове
- Как да преминем правилно от гладуване към нормално хранене
- Д-р Емилова: За много от пациентите ми гладуването е ново начало
- Гладуване при диабет: Какви са ползите и рисковете от ограничения прием на храна
- Един ден глад укрепва имунитета ни
- Как гладуването намалява честотата на гърчове при епилепсия
- Периодичното гладуване подобрява метаболизма, ако се следват циркадните ритми на организма
- Диета, имитираща гладуване
- Стягане на кожата след отслабване
- Сухият пост от изгрев до залез слънце намалява риска от сърдечносъдови заболявания и рак
Коментари към Здравословното гладуване - древната тайна за контрол върху тялото