Начало Хранене Диети Полезно Захранване след гладуване

Как да преминем правилно от гладуване към нормално хранене?

Как да преминем правилно от гладуване към нормално хранене? - изображение

Все по-често хората умишлено се подлагат на гладуване с една или друга цел. Днес няма да коментираме тази така или иначе противоречива тема, а ще обърнем внимание на прехода от гладуване към нормално хранене. Този момент е изключително важен, тъй като след приключване на въздържанието от храна много от нас се нахвърлят буквално върху храната, от която са били лишени по време на спазвания режим. Разбира се, това не е правилно, всички постигнати резултати се изравняват с нулата, а на организма се нанасят огромни вреда и стрес.

Основни моменти, които трябва да се вземат под внимание при "изход" от гладуване: храненето трябва да стане разделно:

 • количеството и концентрацията на продуктите да се увеличават постепенно;
 • продължителността на захранването да бъде толкова, колкото е продължило самото гладуване;
 • през първите дни след приключване на гладуването, да се консумира растителна храна и млечни продукти, също протеинови.
 • растителните мазнини и солта да се ограничат временно, за 4 дни.

 

Соковете са изключително ефективни при "излизане" от гладуване. Като за начало ще се наложи да ги разтворите с вода, а няколко дни по-късно вече може да ги приемате в чист вид. Пийте ги на малки дози, на всеки два часа, увеличавайки постепенно количеството. След 6 - 7 дни включете в менюто си салати, плодове, зеленчукови супи. Следва добавянето на каши, суроватка и кефир. Опитайте се да включите месото колкото може по-късно, заместете го с ядки и семена. С тяхна помощ организмът ще продължи биосинтеза на белтъците, без да изпитва недостиг на витамини.

Хранейки се по този начин, след като спрете гладуването, тялото само ще продължи да отслабва и само ще изгаря калориите, работейки в обичайния си ритъм.

Трябва да се има предвид, че възстановителните процеси на организма след гладуване продължават 2 - 3 месеца. Предлагаме ви няколко начина за приключване на гладуването в зависимост от неговата продължителност.

 

След гладуване 1 - 2 дни

 

За такъв кратък период от време в организма няма да настъпят кой знае какви промени, но въпреки това, дори в тази случай е необходимо да се подходи правилно, когато се включва храната в менюто.

Възстановявайте силите си със салата от зеле и моркови, през няколко часа хапвайте задушени зеленчуци, пийте несладък чай.

Желателно е 2 дни да бъдете на млечна и растителна диета, връщайки се постепенно към обичайното си хранене.

 

След гладуване 3 - 4 дни

При такова въздържане организмът се настройва на вътрешно хранене вследствие на потиснатите преработвателни процеси. Ще е необходима цялата ви сила и воля, тъй като възвръщането към предишното меню ще го накара да реагира негативно. Възможно е да се появи гадене, болка при вътрешните органи или стомашно разстройство.

"Измъкнете" се от гладуването по същия начин, както е описано по-горе при по-кратко лишаване от храна, но млечните и растителните продукти трябва да консумирате минимум 4 дни.

 

След 7-дневно гладуване

Тук вече случаят е специален и преходът се налага да бъде дълъг. През този период е важно да продължите да отслабвате.

 

Предлагаме ви да се запознаете със стандартния начин за излизане от 7-дневно лишаване от храна:

 

Първи ден

 • Приемайте само сок през целия ден (0,6 - 1,2 литра), разреден вода в съотношение 1:1. Към края на деня може да увеличите концентрацията на сок. Между отделните приеми сок е позволено да се пие вода.

 

Втори ден

 • До обяд пийте чист неразреден сок, след обяд се поглезете с плодове и зеленчуци (хубаво е да бъдат стрити, настъргани, за да се преработят по-лесно).

 

Трети ден

 • Продължавате с плодовете и зеленчуците, постепенно включвайки каши, приготвени с вода, хляб и сушени плодове.

 

Четвърти ден

 • Може да ядете плодове, също вегетариански супи и сварени зеленчуци, в които да добавяте по малко слънчогледово олио.

 

Пети ден

 • Към всичко останало вече може да прибавите малко количество краве масло и киселомлечни продукти.

 

Шести ден

 • Сега е времето да включите в менюто извара, сметана, сол.

 

Седми ден

 • Вече може да хапвате яйца, продължавайте да консумиране извара.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ДИЕТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ ДИЕТАТА

ДИЕТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноХранене при...Алт. медицинаИсторияДиетиСпортНовиниСоциални грижиЛеченияБотаникаСнимкиПсихологияРецепти