Начало Хранене Диети С дълготраен ефект Диета, имитираща гладуване

Диета, имитираща гладуване

Диета, имитираща гладуване - изображение

Вероятно сте чували за диети, ограничаващи храненето, известни като "фастинг" или "гладуване" . Някои специалисти твърдят, че те имат много здравословни ползи за тялото - помагат за свалянето на излишни килограми и понижават нивата на триглицеридите. Но ако ви се струва мъчително да издържите продължителен период без храна, с тази диета, имитираща гладуване, може да получите същите предимства и ползи, без да прескачате нито едно хранене.

Какво представлява имитиращата гладуване диета?

Диетата, имитираща гладуване, включва тежки калорийни ограничение в пет дни от месеца. Тази диета следва същия принцип като гладуването, като временно се лишава тялото от храна, за да се възползва от различни ползи за здравето като увеличено изгаряне на мазнини и намаляване на възпалителните процеси.

Някои видове гладуване ограничават консумацията на храна за цели дни, други само за няколко часа всеки ден, а трети позволяват само някои видове храни или групи храни.

Диетата, имитираща гладуване, следва подобен принцип, но ви позволява да приемате малко количество храна всеки ден, като в същото време получавате всички ползи на пълното гладуване.

Как работи диетата?

Всеки цикъл на диетата трае 5 дни и може да се прави веднъж на три месеца. Диетата разчита на сериозни калорийни ограничения, които имитират ефектите на гладуването. През първия ден на диетата се консумират 1100 калории. След това за оставащите дни, калориите намаляват до 800 на ден.

Това, което ядете, е също толкова важно, колкото и количеството калории. Диетата е с високо съдържание на мазнини като 80% от калориите идват от маслини, ядки, растителни масла, а останалите 10% трябва да се набавят от протеини.

Ползи за здравето от диетата

  • Насърчава загубата на мазнини
  • Намалява холестерола
  • Предотвратява и лекува възпалителните процеси в организма
  • Предотвратява развитието на диабет
  • Регулира кръвното налягане
  • Подобрява когнитивното здраве

Недостатъци на диетата и противопоказания:

Диетата може да е трудна за спазване. Не само, че трябва да намалите приема на калории наполовина, но също така трябва да редуцирате количеството и да промените това, което ядете. Нерядко това може да е голямо предизвикателство за волята ви.

Освен това тренировките са забранени по време на диетата, тъй като редуцираният калориен прием ще ви лиши от необходимата за изпълнението им енергия. Редовните упражнения са важна част от здравословния начин на живот, а повтарянето на диетата в дългосрочен план може да доведе до обездвижване, което може да има нежелани ефекти.

Намаляването на калориите до 800-1000, често се придружава от странични ефекти като умора, главоболие и слабост.

Следвайки тази диета в дългосрочен план може да се увеличи вероятността от недостиг на хранителни вещества, тъй като тя е съдържа предимно мазнини и много малко белтъчини и въглехидрати и по този начин намалявате приема на богатите на хранителни вещества храни.

Освен това, въпреки че хранителният режим е с добри резултати в борбата с диабета, той може да доведе до ниски нива на кръвната захар и да причини хипогликемия, която е много вредна за хора, страдащи от коварното заболяване. Поради тази причина ви съветваме диетата да се спазва под лекарско наблюдение.

Ако имате хранителни разстройства, диетата може да насърчи някои видове нездравословно поведение и да предизвика нежелани симптоми.

Диетата не се препоръчва за хора с алергия към ядки, тъй като те са основна част от храната.

Въпреки че има обичайни странични ефекти като умора и сънливост, винаги слушайте тялото си и преустановете диетата, ако се почувсвтате зле, или се консултирайте с вашия лекар.

Как да спазвате диетата

Диетата се състои от 5 дни, които се повтарят веднъж в продължение на 3 месеца, за да се постигнат по-добри резултати. За първия ден е важно да намалите калориите до 1100, а за следващите - по 800 калории на ден.

Няма точно меню, което да следвате, но има някои правила, които трябва да спазвате:
Диетата ви трябва да е богата на мазнини, които можете да си набавяте от масла, маслини и ядки. Основните ви хранения може да са супи с минимали количества животински продукти. Наблегнете на зеленчуците и плодовете по време на диетата, ограничете кафето. Ето как трябва да изглежда вашето хранене:

диета имитираща гладуване

 

По статията работи: Данна Панджарова
Източник: draxe.com
Снимка: sciencedaily.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ДИЕТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ ДИЕТАТА

ДИЕТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...ЛюбопитноЗдравни съветиЛеченияИсторияЛайфстайлДиетиСпортНовиниСоциални грижиАлт. медицинаБотаникаПсихологияАнкетиВидеоРецептиСнимкиТестовеНормативни актовеОрганизацииИнтервютаЗаведенияКалкулаториПроизводители