Начало Хранене Хранене при Хранене при заболявания Хранене при улцерозен колит - какво да избягваме и какво е позволено

Хранене при улцерозен колит

Хранене при улцерозен колит - изображение

Обща информация

Улцерозният колит е хронично възпалително заболяване на дебелото черво и ректума. Заедно с болестта на Крон, той е сред най-често срещаните възпалителни автоимунни заболявания на червата. При улцерозния колит в дебелото черво се развиват рани, наречени язви. Симптомите на заболяването включват:

• коремни болки;
• кръв или гной в изпражненията;
• диария;
• гадене;
• кървене от ректума;
• умора;
• загуба на тегло.

Изследователите не знаят със сигурност каква е причината за улцерозния колит, но смятат, че той вероятно се дължи на имунна реакция на организма, която е насочена в неправилна насока. Редица фактори могат да предизвикат пристъп на обостряне на заболяването, включително някои храни.

ХРАНИТЕ, КОИТО ТРЯБВА ДА ИЗБЯГВАТЕ, особено, когато болестта Ви е в активна фаза, са:

Храни, произведени от пълнозърнесто брашно

Хората с улцерозен колит трудно преработват храните с високо съдържание на фибри. Сред продуктите, които са най-богати на фибри, е пълнозърнестото брашно, тъй като от него не са отстранени триците и зародиша. Въздържайте се от консумация на всякакви храни, приготвени от пълнозърнесто брашно, а именно:

• пълнозърнест хляб;
• зърнени храни;
• тестени изделия, за които пише, че съдържат пълнозърнесто брашно;
• макаронени изделия (паста) с пълнозърнесто брашно.

Кафяв ориз и други пълнозърнести храни:
• кафяв ориз;
• киноа;
• елда;
• овес;
• див ориз;
• ечемик;
• просо;
• зърна пшеница или лимец;
• булгур;
• спелта

Тези храни могат да раздразнят дебелото черво и да предизвикат пристъп на обостряне на симптомите на болестта.

Ядки и семена

Добре е да изключите ядките и семената, включително тези, които са под формата на брашно или на добавка към ястия. Баластните вещества в ядките са трудно смилаеми.

Най-добре е да избягвате следните видове ядки:
• орехи;
• лешници;
• пекан (американски орех);
• кашу;
• бадеми;
• макадамия;
• фъстъци;
• шамфъстък;
• сусам;
• ленено семе;
• просо;
• кедрови ядки;
• слънчогледови семки;
• тиквени семки.

Грах, бобови растения и леща

Бобовите растения, включително фасул, леща и грах, са високопротеинови храни, богати на баластни вещества. Поради съдържащите се във фасула неразтворими захари, той е известен като храна, която образува газове. Ако имате епизод на обостряне на симптомите на улцерозния колит, добре е да избягвате:

• всички бобови храни, включително нахут;
• соя.

Плодове

Въпреки че са полезни, повечето плодове съдържат много фибри. В списъка с храните, които трябва да избягвате, включете плодове, които са:

• сурови;
• сушени;
• със семенца, които не могат да се отстранят (като повечето горски плодове)
• сини сливи.

Зеленчуци

Подобно на плодовете, зеленчуците също са с високо съдържание на фибри. Избягвайте да консумирате сурови зеленчуци, особено такива, които имат семки. Не добре сготвените зеленчуци, включително и царевицата, дразнят стомаха. Те са по-лесно смилаеми, ако се приемат под формата на пасирани зеленчукови супи. Зеленчуците осигуряват много важни хранителни вещества и е хубаво да присъстват в диетата Ви.

Сулфати и сулфиди

Сулфатите са хранителна среда за определени видове бактерии, които образуват отровния газ сероводород (H2S) при пациенти с улцерозен колит. Всъщност, в стомаха на повече от 90 % от пациентите с улцерозен колит се образува сероводород, а не метан, както е обичайно. Ако имате подуване и газове с много лоша миризма, е възможно в дебелото Ви черво да има големи количества от тези бактерии. А това, от своя страна, може да се дължи на факта, че приемате храни или напитки с високо съдържание на сулфати и сулфиди, или и двете. Подобни храни и напитки са:

• червеното месо;
• бирата, виното, ябълковият и гроздовият сок;
• кръстоцветните зеленчуци (зеле, карфиол, броколи, ряпа);
• яйцата;
• прясното мляко, сирената, кашкавалът;
• сушените плодове;
• някои трапезни или минерални води.

Мляко и млечни продукти

Много от хората с улцерозен колит имат непоносимост към тези храни. Ако подозирате, че млякото и млечните продукти предизвикват симптоми при Вас, изключете всички видове млечни продукти, включително масло, прясно мляко, кисело мляко, бяло саламурено сирене и кашкавал в продължение на най-малко четири седмици.

Храни, съдържащи глутен

Непоносимостта към глутен се среща все по-често сред хората, които страдат от симптоми, засягащи храносмилателната система. Глутенът е протеин, съдържащ се в пшеницата, ръжта и ечемика. Ако считате, че симптомите Ви може да се предизвикват от глутен, изключете всички видове глутен - съдържащи зърнени храни, зърнени закуски, печива и други продукти в продължение на най-малко четири седмици.

ХРАНИ, КОИТО МОЖЕТЕ ДА КОНСУМИРАТЕ БЕЗ ПРОБЛЕМИ

Въпреки че докато трае пристъпът на обостряне на улцерозния колит може да е необходимо да спазвате доста ограничена диета, тя не трябва да бъде досадна. Фокусирайте се върху храните, които можете да приемате, а не върху онези, които трябва да избягвате. Храните, които безпроблемно можете да консумирате (стига да нямате доказана алергия или непоносимост към някоя от тях), включват:

• бял хляб без добавени семена;
• макаронени изделия, нудъли и тестени изделия от бяло брашно;
• добре сварен бял ориз;
• крекери и зърнени закуски от преработено бяло брашно;
• консервирани и топлинно обработени плодове;
• топлинно обработени зеленчуци без кора, кожа и семена;
• пасирани зеленчукови супи;
• крехки меса (без тлъстини и кожа), риба;
• фъстъчено масло, мазнини (зехтин и кокосово масло).

Няма универсална диета, която да се препоръчва на болни с улцерозен колит. Причината е, че приемът на едни и същи храни може да се отрази по различен начин на хората с това заболяване. Затова съветът, който дават лекарите е, да изготвяте менюто си, особено в моментите на обостряне на заболяването, на принципа на пробата и грешката.

Друго нещо, което е важно да знаете е, че диетата сама по себе си няма как да излекува пристъпите на заболяването. Единственият начин да влезете в ремисия е консултацията с гастроентеролог и назначаването на подходяща за Вас терапия. Спазването на подходящ хранителен режим обаче би допринесъл за успеха на Вашето лечение.

Техники на готвене:

  • варене - ДА
  • печене - ДА
  • пържене - НЕ

Тази статия е част от информационната кампания "Пробуди се"

Над материала работи: Ивайло Тончев

Източник: probudise.bg

 



5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияКлинични пътекиНовиниПрезентацииЛеченияЗдравни съветиХранене при...ДиетиЛюбопитноОрганизацииСпортБотаникаАлтернативна медицина