Какво е паста орзо и как да я приготвим

Орзо е макаронено изделие във формата на ориз. Макар и да прилича на зърнената култура, орзото е обикновена паста, която традиционно се приготвя по идентичния начин като всички останали макаронени изделия. Но както знаете, всяка паста има специфична форма, която я прави по-подходяща за различно използване. Тук ще ви запознаем и какви са методите, по които може да приготвите орзо.
Пастата се използва както за приготвянето на топли ястия, така и се добавя към салати и супи. Обикновено орзото е в традиционен бледожълт цвят, но понякога се обогатява с различни цветове, на принципа на цветните макарони.
Важно е да се отбележи, че въпреки че прилича на ориз, не е, напомняме отново, защото ако следвате безглутенова диета или имате непоносимост, не бива да се подлъгвате, тъй като орзо се приготвя от пшеница.
Методи на готвене
Като паста
Това е най-лесният и традиционен метод. Подсолете вода и когато заври, добавете пастата. Засечете 10 минути, след което отцедете, полейте със зехтин или масло и сервирайте.
На принципа на варения ориз
Изсипете пастата в студена вода. Оставете течността да заври, след което намалете температура, покрийте с капак и варите на ниска температура до абсорбирането на водата. По този начин може да приготвяте и други макаронени изделия.
Метод "ризото"
При приготвянето към орзото добавяйте по малко топла вода/бульон, като всяка следваща част течност се слага, чак когато предишната се е абсорбирала от пастата. По този начин накрая ще получите кремообразна текстура. Някои наричат този метод "ризото".
Като пилаф
Този метод е комбинация от варения ориз и ризото. Запържете орзото в малко зехтин заедно с малко нарязан лук, след което добавете гореща вода и покрийте съда с капак. Прехвърлете във фурната на 170 градуса и печете 20 минути, докато бульонът се абсорбира.
Метод на печене
Орзото е страхотна паста, която може да добавите в гювечета и различни запеканки. Следвайки инструкциите на опаковката за варене, при печене след тоа пастата ще се превари. Надали искате точно това. Затова трябва да следвате специално време за варене и за печене, упоменато във всяка рецепта, което ще ви осигури перфектно приготвената паста. В противен случай рискувате да пресготвите пастата. Може сами да изпробвате, като намалите времето на варене на половина и продължите печенето.
Орзо в салати
Пастата орзо е чудесна съставка, с която да обогатите вашите салати и те да станат по-хранителни. Просто отцедете добре сварения продукт, полейте със зехтин и разбъркайте. Изстудете и след това добавете към любимата си салата. Може да го добавите навсякъде, където се използват ориз, булгур или макарони.
thespruceeats.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ЛАЙКА РЪЧНА МАШИНА ЗА ПРЯСНА ПАСТА СЪС СМЕНЯЕМИ ПРИСТАВКИ модел PM2000
ЛАЙКА НАКРАЙНИК ЗА РАВИОЛИ APM007 ЗА МАШИНА ЗА ПРЯСНА ПАСТА модел PM2000
ВОЛКАНО ПРИСТАВКА ЗА КУХНЕНСКИ РОБОТ ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА ДОМАШНА ПАСТА
ХИП ПЮРЕ СПАГЕТИ С БРОКОЛИ И СМЕТАНОВ СОС И РИБА 220 г
ХИП БИО ПЮРЕ МАКАРОНИ С ШУНКА И ЗЕЛЕНЧУЦИ 220 г
ХИП ПЮРЕ ТАЛЯТЕЛИ СЪС СМЕТАНА И ЗЕЛЕНЧУЦИ 220 г
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Полезна информация
- Двуседмична диета с паста
- Салата в паста Конкильони
- Макарони със сварени яйца, колбас и майонеза, запечени с кашкавал
- Супа "Лазаня" с чесън и пармезан
- Фусили с два вида сирена и мариновани домати
- Паста Ала грича със сланина
- Паста конкильони с рикота и доматен сос
- Паста пене с пилешки кюфтета
- Макарони в млечен сос със сирена
- Паста с песто от авокадо и кедрови ядки
Коментари към Какво е паста орзо и как да я приготвим