Какво е паста орзо и как да я приготвим
Орзо е макаронено изделие във формата на ориз. Макар и да прилича на зърнената култура, орзото е обикновена паста, която традиционно се приготвя по идентичния начин като всички останали макаронени изделия. Но както знаете, всяка паста има специфична форма, която я прави по-подходяща за различно използване. Тук ще ви запознаем и какви са методите, по които може да приготвите орзо.
Пастата се използва както за приготвянето на топли ястия, така и се добавя към салати и супи. Обикновено орзото е в традиционен бледожълт цвят, но понякога се обогатява с различни цветове, на принципа на цветните макарони.
Важно е да се отбележи, че въпреки че прилича на ориз, не е, напомняме отново, защото ако следвате безглутенова диета или имате непоносимост, не бива да се подлъгвате, тъй като орзо се приготвя от пшеница.
Методи на готвене
Като паста
Това е най-лесният и традиционен метод. Подсолете вода и когато заври, добавете пастата. Засечете 10 минути, след което отцедете, полейте със зехтин или масло и сервирайте.
На принципа на варения ориз
Изсипете пастата в студена вода. Оставете течността да заври, след което намалете температура, покрийте с капак и варите на ниска температура до абсорбирането на водата. По този начин може да приготвяте и други макаронени изделия.
Метод "ризото"
При приготвянето към орзото добавяйте по малко топла вода/бульон, като всяка следваща част течност се слага, чак когато предишната се е абсорбирала от пастата. По този начин накрая ще получите кремообразна текстура. Някои наричат този метод "ризото".
Като пилаф
Този метод е комбинация от варения ориз и ризото. Запържете орзото в малко зехтин заедно с малко нарязан лук, след което добавете гореща вода и покрийте съда с капак. Прехвърлете във фурната на 170 градуса и печете 20 минути, докато бульонът се абсорбира.
Метод на печене
Орзото е страхотна паста, която може да добавите в гювечета и различни запеканки. Следвайки инструкциите на опаковката за варене, при печене след тоа пастата ще се превари. Надали искате точно това. Затова трябва да следвате специално време за варене и за печене, упоменато във всяка рецепта, което ще ви осигури перфектно приготвената паста. В противен случай рискувате да пресготвите пастата. Може сами да изпробвате, като намалите времето на варене на половина и продължите печенето.
Орзо в салати
Пастата орзо е чудесна съставка, с която да обогатите вашите салати и те да станат по-хранителни. Просто отцедете добре сварения продукт, полейте със зехтин и разбъркайте. Изстудете и след това добавете към любимата си салата. Може да го добавите навсякъде, където се използват ориз, булгур или макарони.
thespruceeats.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ВОЛКАНО ПРИСТАВКА ЗА КУХНЕНСКИ РОБОТ ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА ДОМАШНА ПАСТА
ХИП ПЮРЕ ТАЛЯТЕЛИ СЪС СМЕТАНА И ЗЕЛЕНЧУЦИ 220 г 6403
ЛАЙКА РЪЧНА МАШИНА ЗА ПРЯСНА ПАСТА СЪС СМЕНЯЕМИ ПРИСТАВКИ PM2000
Безплатна доставка за България!ХИП БИО ПЮРЕ МАКАРОНИ С ШУНКА И ЗЕЛЕНЧУЦИ 220 г 6540
ЛАЙКА НАКРАЙНИК ЗА РАВИОЛИ APM007 ЗА МАШИНА ЗА ПРЯСНА ПАСТА PM2000
НАКРАЙНИК ЗА СПАГЕТИ REGINETTE 12 мм APM0050 ЗА МАШИНА ЗА ПРЯСНА ПАСТА PM20000
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Полезна информация
- Как и колко да варим макаронените изделия
- Макароните са полезни и предразполагат към здравословно хранене
- Орзо с пилешко и спанак
- Паста орзо със зеленчуци
- Топ 10 на най-популярните видове паста в света
- Трицветна макаронена салата с пиле и зеленчуци
- Паста орзо със скариди и тиквички
- Сметанов сос Алфредо с пармезан и масло за паста
- Макаронена запеканка с шунка, царевица и кашкавал
- Домашна паста със спанак
Коментари към Какво е паста орзо и как да я приготвим