Framar.bg 0
В целия сайт
В целия сайт
Е-аптека
Продукти
Медиа
Здравни новини
Любопитно
Интервюта
Презентации
Научни публикации
Видео
Анкети
Енциклопедия
Заболявания
Симптоми
Анатомия
Алтернативна медицина
Медицински изследвания
Лечения
Физиология
Патология
Ботаника
Микробиология
Медицински журнал
Фармакологични групи
Справочник
Специалисти
Здравни заведения
Образование
Спорт и туризъм
Аптеки
Здравни организации
Нормативни актове
Производители
Кл. пътеки
Здравни проблеми
История
Хранене
Храни и ястия
Хранителни съставки
Хранене при
Диети
Рецепти
Е-тата в храните
Съвети
Lifestyle
Спорт
Психология
Соц. дейности
Интерактивни
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Клинични пътеки Нормативни актове Производители Образование Спорт и туризъм Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Партньори Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Кулинарни хитринки Базови съвети за приготвяне на сьомга

Базови съвети за приготвяне на сьомга

от 29 ное 2018г., обновено на 16 фев 2021г.
Редактор: Данна Панджарова
Базови съвети за приготвяне на сьомга - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Сьомгата е една от най-популярните риби днес, а полезните й качества я нареждат сред суперхраните. Тя е богата на омега-3 мастни киселини, а вкусовите й качества са безспорни.

За разлика от много други риби, сьомгата има деликатен вкус, а текстурата й дава възможност да бъде обработвана по различен начин.

Ще ви дадем някои съвети за приготвянето на сьомга, с чиято помощ да извлечете най-доброто от нея.

Каква е разликата между котлет и филе от сьомга?

Сьомгата най-често се предлага под формата на котлети или на филета.

Котлетите приличат на подкова с кости и са с част от гръбнака, режат се напречно на рибата.

Филетата от друга страна са без кости и са нарязани надлъжно на костта.

Котлетите по-често са с кожа, докато филетата често са почистени. Но ако изберете филе и имате възможност да вземете с кожа, направете го, защото хрупкава коричка на рибата е най-вкусното в нея.

котлети от сьомга

Как да приготвим сьомга на фурна (котлет или филе)?

Сьомгата е мазна риба, което означава, че може да я готвите на висока температура, без да се притеснявате, че ще прегори или стане суха. Това от своя страна предполага, че времето за готвене е много кратко.

Следват няколко различни техники за печене на сьомга.

Печена сьомга във фурна

Печенето на сьомга във фурната е най-лесният начин за приготвяне. Подправете рибата (без значение дали разполагате с филе, или котлет) със зехтин, сол, прясно смлян черен пипер, може да добавите розмарин, риган, лимонови резенчета. Не е необходимо да покривате рибата с фолио. Печете я в продължение на 12-15 минути на 220 градуса.

Печена сьомга във фолио

Чрез печенето на сьомга във фолио вие задушавате филетата (котлетите), като по този начин не се губят ароматите и соковете на рибата, тя се приготвя изключително бързо, а почистването на съдовете след това е много лесно. Сьомгата се "запечатва" в плик от фолио заедно с всички билки, цитруси и други подправки, които решите да използвате. Пече се в силно нагорещена фурна (240 градуса) за 7-10 минути.

Ако замените алуминиевото фолио с пергаментова хартия, може да приготвите рибата по същия начин за 3-4 минути в микровълнова фурна.

Бавно печена сьомга

Ако разполагате с време, бихте могли да изпечете сьомгата във фурната на ниска температура или т.нар. бавно печене. За целта ви трябва хартия за печене и плитък тиган с вода. Включете уреда да загрява на 110 градуса, през това време овкустете 1 килограм филе със сол и черен пипер.

Поставете съда с водата в долната част на фурната, а сьомгата сложете в застлана с хартия тава и печете на средното ниво на фурната за около 1 час. По този начин ще получите риба с наситен цвят и приятна текстура.

Сьомга на грил

Използвайки функция грил на вашата фурна, може да гриловате сьомга само за 10 минути. За целта предварително загрейте фурната, включена на съответната функция на възможно най-високата степен. Рибата овкусете с лимон, зехтин и подправки на вкус. Застелете тава с фолио, в нея сложете филето и поставете съда на около 10 сантиметра разстояние от реотана.

филета от сьомга

Как да изпечем сьомга на скара?

Ако скарата ви има опция за контрол на градусите, със сигурност е подходяща за приготвянето на сьомга. Уредът обаче не бива да се загрява на повече от 180-200 градуса, затова е важно да можете да контролирате температурата. Намазнете добре скрата и сложете върху нея рибата с кожата надолу. Гответе в продължение на 15 минути, без да обръщате филетата.

Как да изпечем сьомга на тиган?

Ако обчате рибата да бъде с хрупкава кожа, то начинът за постигането й е използването на тиган. Трябва да осигурите добър контакт между кожата и горещата повърхност и в случая филетата са по-добрият избор пред котлетите. Най-подходящо е да използвате чугунен тиган, тъй като той поддържа висока и равномерна температура. Ако не разполагате с такъв, изпечете сьомгата в какъвто имате, но задължително го загрейте добре.

Ключът към постигането на хрупкава кожа е да подсушите рибата много добре, преди да я сложите в тигана – тук е и моментът да подправите със сол и пипер. Поставете филетата с кожата надолу. Гответе 5 минути, без да ги местите или повдигате (при условие, че са дебели поне 2,5 сантиметра). След това обърнете рибата и печете още 30 секунди – това е напълно достатъчно. Извадете сьомгата от тигана и сервирайте с кожата нагоре. Не е проблем да изстискате малко лимон върху рибата, но избягвайте добавянето на сос, тъй като ще загубите хрупкавината на кожата.

сьомга на тиган

Как да пошираме сьомга?

Поширането също е добър начин за приготвянето на сьомга. Чрез него текстурата на рибата става нежна и кремообразна. За целта загрейте бульон по избор, в който сложете сол, зеленчуци, лимон, ароматни билки и малко бяло вино.

Течността трябва да е с температура между 80 и 90 градуса, което означава, че ще виждате съвсем леки мехурчета. Сложете сьомгата в съда и покрийте с капак. Варете между 15 и 30 минути, в зависимост от размера на филето.

Без значение кой от методите за приготвяне на сьомга ще изберете, със сигурност ще сервирате вкусно ястие на вашата трапеза, което ще се хареса на цялото семейство.

Източник:

thespruceeats.com
Снимки: freepik.com

Още по темата:
  • Сьомга на фурна с хрупкава коричка Сьомга на фурна с хрупкава коричка
  • Печена сьомга в хрупкава коричка от семена Печена сьомга в хрупкава коричка от семена
  • Сьомга на фурна в сметанов сос с копър Сьомга на фурна в сметанов сос с копър
  • Печена сьомга с чесън и бяло вино Печена сьомга с чесън и бяло вино
5.0/5 1 оценка

Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА

ЖАН Д'АРСЕЛ ДНЕВЕН КРЕМ С ХАЙВЕР 50 мл.
91.00лв.

ЖАН Д'АРСЕЛ ДНЕВЕН КРЕМ С ХАЙВЕР 50 мл.

СОЛГАР ПЪЛЕН СПЕКТЪР ОМЕГА ОТ ДИВА СЬОМГА ОТ АЛЯСКА капсули * 120
85.45лв.

СОЛГАР ПЪЛЕН СПЕКТЪР ОМЕГА ОТ ДИВА СЬОМГА ОТ АЛЯСКА капсули * 120

ДИВА СЬОМГА МАСЛО капсули 1000 мг * 90 НАТУРАЛ ФАКТОРС
26.80лв.

ДИВА СЬОМГА МАСЛО капсули 1000 мг * 90 НАТУРАЛ ФАКТОРС

ОМЕГА 3 ФОРТЕКС капсули 1000 мг * 90 1 + 1 ФОРТЕКС
28.00лв.

ОМЕГА 3 ФОРТЕКС капсули 1000 мг * 90 1 + 1 ФОРТЕКС

ДИВА СЬОМГА ОТ АЛЯСКА капсули 1300 мг * 90 НАТУРАЛ ФАКТОРС
47.00лв.

ДИВА СЬОМГА ОТ АЛЯСКА капсули 1300 мг * 90 НАТУРАЛ ФАКТОРС

ЯМАМОТО НУТРИШЪН АЛФА ТЕЧ капсули * 300
90.00лв.

ЯМАМОТО НУТРИШЪН АЛФА ТЕЧ капсули * 300

Коментари към Базови съвети за приготвяне на сьомга

От сайта От форума
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Базови съвети за приготвяне на сьомга
    www.framar.bg 
    на 13 April 2021 в 01:44
    Коментирайте "Базови съвети за приготвяне на сьомга"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Добре е да знаете ...
  • Кулинарни хитринки
  • Сьомга на фурна с хрупкава коричка
  • Печена сьомга в хрупкава коричка от семена
  • Сьомга на фурна в сметанов сос с копър
  • Какви са ползите на хайвера от сьомга
  • Печена сьомга с чесън и бяло вино
  • Терин с пушена сьомга и крема сирене
  • Скандинавска маринована сьомга (гравлакс)
  • Пица с пушена сьомга, сметана и копър
  • Астаксантин – Най-силният естествен антиоксидант за мускулите, очите, мозъка и централната нервна система
  • Маринована сьомга на фурна със зеленчуци, чили и лайм

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Как трябва да се приемат капсулите Рибчо – рибено масло от сьомга за деца?

преди 556 дни, 13 часа и 42 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Covid-19 и здравните приложения - анкета

преди 5 дни, 9 часа и 5 мин.

Ваксина против COVID и комбинираната срещу хепатит А и Б

преди 6 дни, 5 часа и 31 мин.

КЕТАМИН без рецепта в София?

преди 6 дни, 23 часа и 33 мин.

Какво мислите за ваксинирането ?

преди 8 дни, 21 часа и 53 мин.
Всички

АНКЕТА

Кога трябва да приключат мерките срещу COVID-19 в България?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Какви са ползите на хайвера от сьомга

Какви са ползите на хайвера от сьомга

от 26 фев 2020г. Прочети повече
Как да надвием бръчките, следвайки няколко правила

Как да надвием бръчките, следвайки няколко правила

от 23 яну 2020г. Прочети повече

Фрамар ООД ще доставя до вашата електронна поща актуални оферти и новости!

Можете да промените решението си по всяко време, като кликнете върху връзката за прекратяване на абонамента в долния колонтитул на всеки имейл, който получавате от нас, или като се свържете с нас на buletin@framar.bg. Ние обработваме Вашата информация с уважение. За повече информация относно практиките ни за поверителност, моля, посетете нашия уебсайт. С абонирането за известия по-долу сте съгласни, че може да обработим информацията ви в съответствие с тези условия.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
  • Общи условия
  • Често задавани въпроси
БДА
© 2007 - 2021 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на услугите ни приемате, че можем да използваме „бисквитки“.Научете повечеРазбрах