Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Кулинарни хитринки 5 базови съвета за приготвяне на сьомга

5 базови съвета за приготвяне на сьомга

5 базови съвета за приготвяне на сьомга - изображение

Когато обмисляте как да приготвите дадена рецепта може да се окаже, че има и по-добър начин да постигнете желания ефект. Например, ако искате сьомга с хрупкава кожа, то има добър вариант да постигнете това.

Каква е разликата между котлет и филе?

Сьомгата най-често се предлага под формата на котлет или на филета.

Котлетите приличат на подкова и са с част от гръбнака, режат се напречно на рибата.

Филетата от друга страна са без кости и са нарязани надлъжно на костта.

Котлетите по-често са с кожа, докато филетата често са почистени. Но ако изберете филе и имате възможност да вземете с кожа, направете го, защото хрупкава коричка на рибата е най-вкусното в нея.

Печене на сьомгата на фурна

Сьомгата е мазна, което означава, че може да я готвите на висока температура, без да се притеснявате, че ще прегори или стане суха. Това от своя страна предполага, че времето за готвене ще бъде много кратко.

Ето и три различни техники за печене на сьомга:

Печена сьомга във фурна: В този случай сьомгата остава открита в тавата и е най-добре да я печете на 220 градуса за около 12-15 минути. Обърнете внимание, че рибата не е завита във фолио, а директно изпечена. Може да я подправите със зехтин, сол, прясно смлян черен пипер, да добавите любимите ви билки, лимонови резенчета и всичко друго, което желаете. Този метод работи еднакво добре както за котлети, така и за филета, независимо дали са с кожа или без.

Във фолио: Това е начин на задушаване, който не позволява да се губят ароматите и соковете на рибата, приготвя се бързо и се почиства лесно след това. Приготвянето й включва "затварянето" на всички билки, цитруси и всичко останало в плик от фолио, и печене в много гореща фурна за 7-10 минути. Ако замените алуминиевото фолио с пергаментова хартия може да я приготвите за 3-4 минути в микровълнова фурна.

Бавно печена сьомга: Ако имате възможност да включите фурната си на ниска температура ще получите ярко оцветена сьомга с приятна текстура. Всичко, което се изисква е лист за печене и плитък тиган с вода. Докато печката ви загрява до 110 градуса, намажете 2 килограма филе със сол и черен пипер.

Поставете съда с водата в долната част на фурната, а сьомгата сложете в тава, застлана с хартия и печете на средното ниво на фурната за около 1 час.

Готвена сьомга на скара

Да, сьомгата издържа на висока температура, но е и много крехка. Най-подходящите скари са тези, на които имате контрол върху градусите. За готвенето на рибата скарата не бива да преминава 180-200 градуса. И най-важното е да намазните пръчките на уреда с мазнина! Печете за 10-15 минути, без да обръщате, непокрита.

Друг вариант е да поставите филето върху кедрова дъска (накисната предварително във вода за 30 минути). След това сложете мократа дъска с рибата отгоре върху скара и гответе покрита за 20 минути.

сьомга

Сьомга на тиган

Това е начина, по който ще получите хрупкава кожа на вашата риба. Тъй като целта за това е да направите добър контакт между кожата и горещата повърхност, използвайте филета, а не котлети. Най-добре е да използвате чугунен тиган, тъй като той поддържа висока и равномерна температура, но какъвто и тиган да използвате, то го загрейте добре.

Ключът към постигането на хрупкава кожа е тя да бъде много суха, когато я поставите в тигана. Подсушете рибата с кухненска хартия, подправете със сол и пипер и поставете с кожата надолу в сгорещения съд с налята мазнина по избор. Гответе 5 минути, без да пипате, да местите или да вдигате (при условие, че филетата ви са дебели поне 2,5 сантиметра). В края на това време обърнете рибата и гответе за още 30 секунди, това е достатъчно. Извадете от тигана и сервирайте с кожата нагоре, не е проблем да изстискате малко лимон върху рибата, но избягвайте добавянето на сос, за да не се разруши ефектната кожа.

Поширана сьомга

Най-важното, което трябва да кажем е да не поширате котлети! Текстурата на така приготвената сьомга е нежна и кремообразна и със сигурност не искате да разваляте това удоволствие с кости! Освен това, поширането няма да има никакъв ефект върху кожата, затова е най-добре да изберете филе без кожа за този метод.

Също е много важно да се уверите, че бульона, в който ще приготвяте рибата е достатъчно ароматен. Сложете сол, зеленчуци, лимон, ароматни билки, лимон и вино.

При този метод водата не трябва да е завряла, нито да къкри. Вашата течност трябва да е с температура между 80 и 90 градуса, което означава, че ще виждате съвсем леки мехурчета. Добавете сьомгата и я покрийте, гответе я за 15 до 30 минути, в зависимост от размера на филето.

Сьомга запечена на грил

Тук не става въпрос за методи, като грил тиган или специална скара. Говорим за функция грил на вашата фурна, на която например, приготвяте принцеси.

Предварително загрейте фурната на висока степен на грила. Рибата овкусете с лимон, зехтин и подправете. Застелете тава с фолио, за да не изгаря, отгоре сложете филето и го гриловайте за 10 минути, на около 10 сантиметра разстояние от реотана.

За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: thespruceeats.com
Снимки: pixabay.com; freepik.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиХрани и ястияЛюбопитноХранене при...