Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Кулинарни хитринки Базови съвети за приготвяне на сьомга

Базови съвети за приготвяне на сьомга

от 29 ное 2018г., обновено на 16 фев 2021г.
Редактор: Данна Панджарова
Базови съвети за приготвяне на сьомга - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Сьомгата е една от най-популярните риби днес, а полезните й качества я нареждат сред суперхраните. Тя е богата на омега-3 мастни киселини, а вкусовите й качества са безспорни.

За разлика от много други риби, сьомгата има деликатен вкус, а текстурата й дава възможност да бъде обработвана по различен начин.

Ще ви дадем някои съвети за приготвянето на сьомга, с чиято помощ да извлечете най-доброто от нея.

Каква е разликата между котлет и филе от сьомга?

Сьомгата най-често се предлага под формата на котлети или на филета.

Котлетите приличат на подкова с кости и са с част от гръбнака, режат се напречно на рибата.

Филетата от друга страна са без кости и са нарязани надлъжно на костта.

Котлетите по-често са с кожа, докато филетата често са почистени. Но ако изберете филе и имате възможност да вземете с кожа, направете го, защото хрупкава коричка на рибата е най-вкусното в нея.

котлети от сьомга

Как да приготвим сьомга на фурна (котлет или филе)?

Сьомгата е мазна риба, което означава, че може да я готвите на висока температура, без да се притеснявате, че ще прегори или стане суха. Това от своя страна предполага, че времето за готвене е много кратко.

Следват няколко различни техники за печене на сьомга.

Печена сьомга във фурна

Печенето на сьомга във фурната е най-лесният начин за приготвяне. Подправете рибата (без значение дали разполагате с филе, или котлет) със зехтин, сол, прясно смлян черен пипер, може да добавите розмарин, риган, лимонови резенчета. Не е необходимо да покривате рибата с фолио. Печете я в продължение на 12-15 минути на 220 градуса.

Печена сьомга във фолио

Чрез печенето на сьомга във фолио вие задушавате филетата (котлетите), като по този начин не се губят ароматите и соковете на рибата, тя се приготвя изключително бързо, а почистването на съдовете след това е много лесно. Сьомгата се "запечатва" в плик от фолио заедно с всички билки, цитруси и други подправки, които решите да използвате. Пече се в силно нагорещена фурна (240 градуса) за 7-10 минути.

Ако замените алуминиевото фолио с пергаментова хартия, може да приготвите рибата по същия начин за 3-4 минути в микровълнова фурна.

Бавно печена сьомга

Ако разполагате с време, бихте могли да изпечете сьомгата във фурната на ниска температура или т.нар. бавно печене. За целта ви трябва хартия за печене и плитък тиган с вода. Включете уреда да загрява на 110 градуса, през това време овкустете 1 килограм филе със сол и черен пипер.

Поставете съда с водата в долната част на фурната, а сьомгата сложете в застлана с хартия тава и печете на средното ниво на фурната за около 1 час. По този начин ще получите риба с наситен цвят и приятна текстура.

Сьомга на грил

Използвайки функция грил на вашата фурна, може да гриловате сьомга само за 10 минути. За целта предварително загрейте фурната, включена на съответната функция на възможно най-високата степен. Рибата овкусете с лимон, зехтин и подправки на вкус. Застелете тава с фолио, в нея сложете филето и поставете съда на около 10 сантиметра разстояние от реотана.

филета от сьомга

Как да изпечем сьомга на скара?

Ако скарата ви има опция за контрол на градусите, със сигурност е подходяща за приготвянето на сьомга. Уредът обаче не бива да се загрява на повече от 180-200 градуса, затова е важно да можете да контролирате температурата. Намазнете добре скрата и сложете върху нея рибата с кожата надолу. Гответе в продължение на 15 минути, без да обръщате филетата.

Как да изпечем сьомга на тиган?

Ако обчате рибата да бъде с хрупкава кожа, то начинът за постигането й е използването на тиган. Трябва да осигурите добър контакт между кожата и горещата повърхност и в случая филетата са по-добрият избор пред котлетите. Най-подходящо е да използвате чугунен тиган, тъй като той поддържа висока и равномерна температура. Ако не разполагате с такъв, изпечете сьомгата в какъвто имате, но задължително го загрейте добре.

Ключът към постигането на хрупкава кожа е да подсушите рибата много добре, преди да я сложите в тигана – тук е и моментът да подправите със сол и пипер. Поставете филетата с кожата надолу. Гответе 5 минути, без да ги местите или повдигате (при условие, че са дебели поне 2,5 сантиметра). След това обърнете рибата и печете още 30 секунди – това е напълно достатъчно. Извадете сьомгата от тигана и сервирайте с кожата нагоре. Не е проблем да изстискате малко лимон върху рибата, но избягвайте добавянето на сос, тъй като ще загубите хрупкавината на кожата.

сьомга на тиган

Как да пошираме сьомга?

Поширането също е добър начин за приготвянето на сьомга. Чрез него текстурата на рибата става нежна и кремообразна. За целта загрейте бульон по избор, в който сложете сол, зеленчуци, лимон, ароматни билки и малко бяло вино.

Течността трябва да е с температура между 80 и 90 градуса, което означава, че ще виждате съвсем леки мехурчета. Сложете сьомгата в съда и покрийте с капак. Варете между 15 и 30 минути, в зависимост от размера на филето.

Без значение кой от методите за приготвяне на сьомга ще изберете, със сигурност ще сервирате вкусно ястие на вашата трапеза, което ще се хареса на цялото семейство.

Източник:

thespruceeats.com
Снимки: freepik.com

Още по темата:
  • Сьомга с киноа, броколи и портокалов дресинг Сьомга с киноа, броколи и портокалов дресинг
  • Скандинавска маринована сьомга (гравлакс) Скандинавска маринована сьомга (гравлакс)
  • Сьомга с броколи, кашкавал и сметана Сьомга с броколи, кашкавал и сметана
  • Печено филе от сьомга със салца от авокадо Печено филе от сьомга със салца от авокадо
5.0/5 2 оценки

Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА

ДЖЕЙМИСЪН РИБЕНО МАСЛО ОТ ДИВА СЬОМГА капсули 1000 мг * 90
51.71лв. / 26.44 €

ДЖЕЙМИСЪН РИБЕНО МАСЛО ОТ ДИВА СЬОМГА капсули 1000 мг * 90

АБОФАРМА ОМЕГА 3 РИБЕНО МАСЛО ОТ СЬОМГА капсули 1000 мг * 60
24.06лв. / 12.30 €

АБОФАРМА ОМЕГА 3 РИБЕНО МАСЛО ОТ СЬОМГА капсули 1000 мг * 60

АБОФАРМА ОМЕГА 3 МАСЛО ОТ СЬОМГА капсули 500 мг * 120
28.06лв. / 14.35 €

АБОФАРМА ОМЕГА 3 МАСЛО ОТ СЬОМГА капсули 500 мг * 120

ДИВА СЬОМГА ОТ АЛЯСКА капсули 1300 мг * 90 НАТУРАЛ ФАКТОРС
77.74лв. / 39.75 €

ДИВА СЬОМГА ОТ АЛЯСКА капсули 1300 мг * 90 НАТУРАЛ ФАКТОРС

СОЛГАР ПЪЛЕН СПЕКТЪР ОМЕГА ОТ ДИВА СЬОМГА ОТ АЛЯСКА капсули * 120
133.39лв. / 68.20 €

СОЛГАР ПЪЛЕН СПЕКТЪР ОМЕГА ОТ ДИВА СЬОМГА ОТ АЛЯСКА капсули * 120

Безплатна доставка за България!
ДИВА СЬОМГА МАСЛО капсули 1000 мг * 90 НАТУРАЛ ФАКТОРС
44.49лв. / 22.75 €

ДИВА СЬОМГА МАСЛО капсули 1000 мг * 90 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментари към Базови съвети за приготвяне на сьомга

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Базови съвети за приготвяне на сьомга
    www.framar.bg 
    на 03 September 2025 в 07:36
    Коментирайте "Базови съвети за приготвяне на сьомга"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Добре е да знаете ...
  • Кулинарни хитринки
  • Червена риба, вид сьомга (Кета)
  • Скандинавска маринована сьомга (гравлакс)
  • Сьомга с киноа, броколи и портокалов дресинг
  • Печено филе от сьомга със салца от авокадо
  • Сьомга с броколи, кашкавал и сметана
  • Какви са здравословните ползи на хайвера от сьомга
  • Сьомга
  • Омлет със сьомга, кашкавал и домати
  • Сьомга в соев сос с джинджифил и печен праз
  • Сьомга Марсала с гъби и кафяв ориз
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Меланоза на дебелото червоМеланоза на дебелото черво

Меланоза на дебелото черво

от 02 сеп 2025г.Прочети повече
Стетоскоп с изкуствен интелект открива сърдечни състояния за 15 секундиСтетоскоп с изкуствен интелект открива сърдечни състояния за 15 секунди

Стетоскоп с изкуствен интелект открива сърдечни състояния за 15 секунди

от 02 сеп 2025г.Прочети повече
Синдром на Такоцубо (Синдром на разбитото сърце)Синдром на Такоцубо (Синдром на разбитото сърце)

Синдром на Такоцубо (Синдром на разбитото сърце)

от 02 сеп 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Добра майка ли съм - проучване на momfident.io

преди 5 дни, 15 часа и 59 мин.

Преглед при лекар, рецепти, лечение - по време на почивка

преди 48 дни, 18 часа и 18 мин.
Всички

АНКЕТА

На каква възраст е вашият личен лекар?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

СТРЕСОНАЛ капсули * 30 ГРИЙН АКТИВ

ФИТОЛЕС капсули * 30 ГРИЙН АКТИВ

СЛИМ АКТИВ+ капсули * 60 ГРИЙН АКТИВ

СТРЕСКЛИЙН КОМПЛЕКС таблетки * 60 SUN WAVE PHARMA

СТРЕСКЛИЙН СЪН капсули * 30 SUN WAVE

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

СИНКВАНОН капсули * 14 НЕОФАРМ

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 02 сеп 2025г. в 17:44:01

МЕДОПРИД таблетки 50 мг * 40

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 02 сеп 2025г. в 17:41:45

СИНКВАНОН капсули * 14 НЕОФАРМ

Коментар на: Катя Миркова от 02 сеп 2025г. в 17:38:37

МИКОМАКС капсули 150 мг * 1

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 02 сеп 2025г. в 17:36:32

НУРОФЕН таблетки 200 мг * 12

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 02 сеп 2025г. в 16:07:07
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival