Червена риба, вид сьомга (Кета)
Кетата е най–разпространеният вид сред тихокеонската сьомга.
Състав на кетата:
Витамини (в сто грама):
- 8,5 мг витамин РР
- 1,3 мг витамин Е
- 1,2 мг витамин С
- 0,33 мг тиамин – витамин В1
- 0,2 мг рибофлавин – витамин В2
- 0,04 мг витамин А
Комплекс от микроелементи в кетата:
- 0,7 мг цинк
- 0,6 мг желязо
- 430 мкг флуор
- 55 мкг хром
- 6 мкг никел
- 4 мкг молибден
Макроелементи:
- 335 мг калий
- 200 мг фосфор
- 165 мг хлор
- 60 мг натрий
- 30 мг магнезий
- 20 мг калций
Холестерол - 80 мг на 100 грама.
В хайвера на тази риба има много калий, калций, фосфор; около 30% лесноусвоими протеини, които съдържат много незаменими аминокиселини; също така голямо количество лецитин, който неутрализира съдържащият се холестерол; от 14 до 18% полиненаситени мазнини, които също се борят с холестерола и в същото време препятстват развитието на атеросклероза.
Полза от рибата Кета
Витамин В1 (тиамин) оказва положително действие върху функциите на мозъка, способността за обучение и познавателната активност. Необходим е за растежа, тонуса на мускулите, сърцето, храносмилателния тракт; също за нервната система, лигавиците и кожата. Този витамин предпазва организма от вредното влияние на алкохола и тютюневия дим, като изпълнява роля на антиоксидант.
Фосфорната киселина, която е голямо количество в тази риба, участва в изграждането на първите двигатели на химичните реакции на клетките (ферменти на фосфатазата).
Хайверът на този вид сьомга е ценен хранителен продукт. Не съдържа вредни мазнини и въглехидрати, а по енергийна стойност и калоричност надминава месото.
Свойства на сьомгата:
- намалява нивото на холестерол и подобрява кръвоснабдяването на съдовете
- повишава нивото на хемоглобин в кръвта
- подобрява дейността на мозъка и зрението
- стимулира обмяната на веществата
- забавя възпалителните процеси
- предотвратява развитието на атеросклероза и тромбози
- използва се за профилактика срещу сърдечно–съдови заболявания
- укрепва имунитета
- възпрепятства преждевременното стареене
Противопоказания
Често непознаването на рибите води до объркване, вместо този вид сьомга, може да си купите розова сьомга, която не е толкова вкусна и е по–евтина.
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 71.3 мл. |
Белтък | 22.0 гр. |
Мазнини | 5.6 гр. |
Въглехидрати | 0.0 гр. |
Калории | 138 кал. |
Витамини и минерали
витамини РР, Е, С, В1, В2, А; цинк, желязо, флуор, хром, никел, молибден, калий, фосфор, хлор, натрий, магнезий, калций |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ГАНЧЕВ ПЮРЕ ОТ СЬОМГА И ЗЕЛЕНЧУЦИ 190 г
БИОФОРМ РИБЕНО МАСЛО ОТ НОРВЕЖКА СЬОМГА 200 мл 1542
НовАБОФАРМА ОМЕГА 3 МАСЛО ОТ СЬОМГА капсули 500 мг * 120
БИОФОРМ АРКТИК СЬОМГА ОМЕГА 3 капсули * 120 2359
НовЖАН Д'АРСЕЛ CAVIAR ОКОЛООЧЕН ГЕЛ С ЕКСТРАКТ ОТ ХАЙВЕР 30 мл
ДИВА СЬОМГА (МАСЛО) ОТ АЛЯСКА + РИБЕНО МАСЛО капсули * 220 УЕБЪР НАТУРАЛС 3398
НовСТАТИЯТА е свързана към
- Риба и морски продукти
- Базови съвети за приготвяне на сьомга
- Какви са здравословните ползи на хайвера от сьомга
- Сьомга с броколи, кашкавал и сметана
- Сьомга на фурна с хрупкава коричка
- Пурички от кори за баница със спанак, сьомга и фета
- Печена сьомга в хрупкава коричка от семена
- Ориз със сьомга
- Предястие от пушена сьомга с топено сирене и чесън
- Тарт от сьомга, краставица и манго
- Сьомга с орехи и лимон
Коментари към Червена риба, вид сьомга (Кета)