Какви са здравословните ползи на хайвера от сьомга
Хайверът от сьомга, смятан за един от най-богатите на хранителни вещества продукти на земята, е „свещена“ храна от хилядолетия. Изследователят в областта на храненето Уестън Прайс открива, че хората в Андите извървявали стотици километри, за да се снабдят със суперхраната, която предоставяли на жените в детеродна възраст. Съвременната наука разкрива, че тези усилия не са били напразни, тъй като хайверът от сьомга е богат на бионалични витамини А, В, D и К2, цинк, йод, заедно с невропротективните омега-3 мастни киселини (EPA и DHA).
Хранителен състав
Хайверът от сьомга е богат на омега-3 мастни киселини (DHA и EPA), витамин D, витамин В12 и много микроелементи. Точно толкова впечатляващо, колкото и тези хранителни вещества, е тяхното качество. Мастните киселини, присъстващи в хайвера, са във фосфолипидна форма, която им позволява лесно да достигнат до мозъка.
100 грама хайвер от сьомга съдържат следните макронутриенти и витамини:
Калории | 250 |
Въглехидрати | 2,9 грама |
Общо мазнини | 14 грама |
Белтъчини | 29,2 грама |
Кобаламин (В12) | 20 микрограма |
Витамин Е | 10 милиграма |
Витамин D | 232 международни единици |
Холин | 247,5 микрограма |
Пантотенова киселина (В5) | 2,5 милиграма |
Рибофлавин (В2) | 0,36 милиграма |
Пиридоксин (В6) | 0,32 милиграма |
Фолат (В9) | 50 микрограма |
Витамин А | 91 микрограма |
Тиамин (В1) | 0,14 милиграма |
Ниацин (В3) | 0,4 милиграма |
Витамин К | 0,73 микрограма |
100 грама хайвер от сьомга съдържат следните минерали:
Селен | 65,5 микрограма |
Магнезий | 300 милиграма |
Желязо | 11,88 милиграма |
Натрий | 1500 милиграма |
Фосфор | 390 милиграма |
Калций | 275 милиграма |
Цинк | 95 милиграма |
Мед | 11 милиграма |
Калий | 181 милиграма |
Ползи за здравето
С такъв хранителен състав не е чудно, че хайверът от сьомга осигурява редица ползи за здравето. Въпреки това много от най-мощните предимства се дължат на големите количества омега-3 мастни киселини.
>>> Дефицитът на омега-3 мастни киселини е предпоставка за поява на акне
Предпазва от болестта на Алцхаймер
При хората, диагностицирани с болестта на Алцхаймер, мозъкът се бори с усвояването на глюкоза, което води до натрупване на амилоидни плаки в невроните. Това драстично нарушава нормалната мозъчна функция.
DHA в хайвера от сьомга насърчава усвояването на глюкоза в мозъка, намалявайки риска от развитие на болестта на Алцхаймер. Също така е доказано, че омега-3 мастната киселина предпазва от когнитивен спад при хора, които вече имат заболяването.
Интересното е, че благоприятният ефект се наблюдава само когато DHA се консумира във фосфолипидна форма, както е при хайвера от сьомга. Омега-3 мастната киселина не е ефективна, когато се приема като хранителна добавка.
Подобрява плодовитостта
Когато става въпрос за зачеване, проучванията показват, че консумацията на DHA повишава нивата на прогестерон – хормон, отговорен за регулирането на лигавицата на матката. Също така омега-3 мастната киселина намалява ановулацията (липса на зрели яйцеклетки), което подобрява плодовитостта на жената.
За мъжете DHA играе също толкова важна роля. Проучванията показват, че ниските нива на омега-3 мастни киселини са свързани с репродуктивни проблеми при мъжете.
Осигурява защита срещу умствени увреждания и психични разстройства
След като стана ясно, че DHA играе важна роля в развитието на мозъка, не е изненадващо, че дефицитът на омега-3 мастни киселини в ранния живот е свързан с множество психични и поведенчески разстройства като враждебност, синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, затруднения в ученето, аутизъм, биполярно разстройство и суицидни мисли.
В допълнение към защитните ефекти на DHA, хайверът от сьомга е отличен източник на специфични витамини от група В и минерали като холин и селен, които положително въздействат върху когнитивното представяне. Проучване, проведено през 2011 г., установява, че холинът може да предотврати тревожност и разстройства на настроението, като същевременно подобрява когнитивните способности.
Предпазва от депресия
Когато става въпрос за разстройства на настроението, проучванията показва, че хората, страдащи от депресия, често показват по-ниски нива на омега-3 мастни киселини. Това предполага, че липсата на достатъчно от макронутриента в диетата може да бъде рисков фактор за заболяването.
Изследванията, разглеждащи връзката между омега-3 мастните киселини и депресията, установяват, че ежедневният прием на 1-2 грама може да облекчи симптомите на заболяването без страничните ефекти и рисковете на обикновените антидепресанти.
>>> Съществува връзка между високите нива на омега-3 мастни киселини и понижения риск от психоза
Намалява възпалението
Хроничното възпаление е отговорно за най-смъртоносните болести на планетата, включително сърдечни заболявания, диабет и много видове рак.
DHA и селенът, съдържащи се в хайвера от сьомга, играят важна роля в човешкото тяло, като потискат възпалителните цитокини и модулират възпалителните пътища. Преглед на 20 клинични проучвания, разглеждащи ефективността на омега-3 мастните киселини при ревматоидни заболявания, установява, че рибеното масло предлага „значителни подобрения“.
Насърчава здравето на сърцето
Сърдечните заболявания са водеща причини за смърт в световен мащаб. Добрата новина е, че омега-3 мастните киселини са доказано ефективни при управлението на рисковите фактори. Установено е, че важните макронутриенти намаляват риска от сърдечни заболявания чрез:
- понижаване на кръвното налягане;
- подобряване на нивата на холестерола;
- предотвратяване на съсиреците.
Подсилва защитните механизми на организма
Омега-3 мастните киселини и селенът в хайвера от сьомга подсилват имунната система, като намаляват възпалението и държат вредните бактерии на разстояние. Освен това тези съединения подпомагат възстановяването на увредените бели кръвни клетки, които предпазват от редица болести.
Само 100 грама хайвер от сьомга предлагат 94% от препоръчителния дневен прием на селен – съединение, което увеличава производството на антитела, като същевременно увеличава активността на макрофагите (вид бели кръвни клетки).
Подпомага растежа на мускулите
Сьомгата е отличен източник на протеин, предлагайки 25 грама протеин на 100 грама хайвер. От тях приблизително 2 грама е основна есенциална аминокиселина, наречена левцин, която е необходима за стимулирането на mTOR, който регулира мускулния растеж.
Безопасна ли е консумацията на хайвер?
Готовият хайвер, предлаган в търговската мрежа, обикновено е добре обработен и напълно безопасен за консумация. След отваряне е необходимо продуктът да се съхранява в хладилник и да се консумира в рамките на 2-3 дни, за да се намали риска от бактерии.
При наличието на алергия към риба и морски дарове е възможно човек да получи алергична реакция, поради което е добре в такива случаи да се избягва консумацията на хайвер.
What is Salmon Roe? Top 10 Superfood Benefits: doctorkiltz.com/salmon-roe/
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ЖАН Д'АРСЕЛ CAVIAR ОКОЛООЧЕН ГЕЛ С ЕКСТРАКТ ОТ ХАЙВЕР 30 мл
ДОКТОР ДЕРМ ПРОФЕШЪНЪЛ СЕРУМ МОРСКИ ПЕРЛИ 50 мл
БЕАДОРА ИНТЕНЗИВЕН ОВЛАЖНЯВАЩ КРЕМ ЗА ЛИЦЕ 50 мл
БИОФРЕШ DIAMOND ROSE ИЗГЛАЖДАЩ КРЕМ ЕКСФОЛИАНТ ЗА ЛИЦЕ 75 мл
НовМОН ПЛАТИН ПОДХРАНВАЩО МЛЯКО ЗА ТЯЛО С ЧЕРЕН ХАЙВЕР, МАКАДАМИЯ И ВИТАМИННИ КАПСУЛИ 250 мл
ВИКТОРИЯ БЮТИ ЛЕНТИ ЗА ДЕПИЛАЦИЯ ЗА ТЯЛО 3 В 1 С АКТИВЕН ВЪГЛЕН И ЕКСТРАКТ ОТ ЧЕРЕН ХАЙВЕР 20 бр. + 2 бр. КЪРПИЧКИ
СТАТИЯТА е свързана към
- Хайвер
- Базови съвети за приготвяне на сьомга
- Здравни ползи от консумацията на черен хайвер от есетра
- Сьомга с броколи, кашкавал и сметана
- Пурички от кори за баница със спанак, сьомга и фета
- Сьомга на фурна с хрупкава коричка
- Печена сьомга в хрупкава коричка от семена
- Ориз със сьомга
- Предястие от пушена сьомга с топено сирене и чесън
- Тарт от сьомга, краставица и манго
- Сьомга с орехи и лимон
Коментари към Какви са здравословните ползи на хайвера от сьомга