Какви са здравословните ползи на хайвера от сьомга

Хайверът от сьомга, смятан за един от най-богатите на хранителни вещества продукти на земята, е „свещена“ храна от хилядолетия. Изследователят в областта на храненето Уестън Прайс открива, че хората в Андите извървявали стотици километри, за да се снабдят със суперхраната, която предоставяли на жените в детеродна възраст. Съвременната наука разкрива, че тези усилия не са били напразни, тъй като хайверът от сьомга е богат на бионалични витамини А, В, D и К2, цинк, йод, заедно с невропротективните омега-3 мастни киселини (EPA и DHA).
Хранителен състав
Хайверът от сьомга е богат на омега-3 мастни киселини (DHA и EPA), витамин D, витамин В12 и много микроелементи. Точно толкова впечатляващо, колкото и тези хранителни вещества, е тяхното качество. Мастните киселини, присъстващи в хайвера, са във фосфолипидна форма, която им позволява лесно да достигнат до мозъка.
100 грама хайвер от сьомга съдържат следните макронутриенти и витамини:
Калории | 250 |
Въглехидрати | 2,9 грама |
Общо мазнини | 14 грама |
Белтъчини | 29,2 грама |
Кобаламин (В12) | 20 микрограма |
Витамин Е | 10 милиграма |
Витамин D | 232 международни единици |
Холин | 247,5 микрограма |
Пантотенова киселина (В5) | 2,5 милиграма |
Рибофлавин (В2) | 0,36 милиграма |
Пиридоксин (В6) | 0,32 милиграма |
Фолат (В9) | 50 микрограма |
Витамин А | 91 микрограма |
Тиамин (В1) | 0,14 милиграма |
Ниацин (В3) | 0,4 милиграма |
Витамин К | 0,73 микрограма |
100 грама хайвер от сьомга съдържат следните минерали:
Селен | 65,5 микрограма |
Магнезий | 300 милиграма |
Желязо | 11,88 милиграма |
Натрий | 1500 милиграма |
Фосфор | 390 милиграма |
Калций | 275 милиграма |
Цинк | 95 милиграма |
Мед | 11 милиграма |
Калий | 181 милиграма |
Ползи за здравето
С такъв хранителен състав не е чудно, че хайверът от сьомга осигурява редица ползи за здравето. Въпреки това много от най-мощните предимства се дължат на големите количества омега-3 мастни киселини.
>>> Дефицитът на омега-3 мастни киселини е предпоставка за поява на акне
Предпазва от болестта на Алцхаймер
При хората, диагностицирани с болестта на Алцхаймер, мозъкът се бори с усвояването на глюкоза, което води до натрупване на амилоидни плаки в невроните. Това драстично нарушава нормалната мозъчна функция.
DHA в хайвера от сьомга насърчава усвояването на глюкоза в мозъка, намалявайки риска от развитие на болестта на Алцхаймер. Също така е доказано, че омега-3 мастната киселина предпазва от когнитивен спад при хора, които вече имат заболяването.
Интересното е, че благоприятният ефект се наблюдава само когато DHA се консумира във фосфолипидна форма, както е при хайвера от сьомга. Омега-3 мастната киселина не е ефективна, когато се приема като хранителна добавка.
Подобрява плодовитостта
Когато става въпрос за зачеване, проучванията показват, че консумацията на DHA повишава нивата на прогестерон – хормон, отговорен за регулирането на лигавицата на матката. Също така омега-3 мастната киселина намалява ановулацията (липса на зрели яйцеклетки), което подобрява плодовитостта на жената.
За мъжете DHA играе също толкова важна роля. Проучванията показват, че ниските нива на омега-3 мастни киселини са свързани с репродуктивни проблеми при мъжете.
Осигурява защита срещу умствени увреждания и психични разстройства
След като стана ясно, че DHA играе важна роля в развитието на мозъка, не е изненадващо, че дефицитът на омега-3 мастни киселини в ранния живот е свързан с множество психични и поведенчески разстройства като враждебност, синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, затруднения в ученето, аутизъм, биполярно разстройство и суицидни мисли.
В допълнение към защитните ефекти на DHA, хайверът от сьомга е отличен източник на специфични витамини от група В и минерали като холин и селен, които положително въздействат върху когнитивното представяне. Проучване, проведено през 2011 г., установява, че холинът може да предотврати тревожност и разстройства на настроението, като същевременно подобрява когнитивните способности.
Предпазва от депресия
Когато става въпрос за разстройства на настроението, проучванията показва, че хората, страдащи от депресия, често показват по-ниски нива на омега-3 мастни киселини. Това предполага, че липсата на достатъчно от макронутриента в диетата може да бъде рисков фактор за заболяването.
Изследванията, разглеждащи връзката между омега-3 мастните киселини и депресията, установяват, че ежедневният прием на 1-2 грама може да облекчи симптомите на заболяването без страничните ефекти и рисковете на обикновените антидепресанти.
>>> Съществува връзка между високите нива на омега-3 мастни киселини и понижения риск от психоза
Намалява възпалението
Хроничното възпаление е отговорно за най-смъртоносните болести на планетата, включително сърдечни заболявания, диабет и много видове рак.
DHA и селенът, съдържащи се в хайвера от сьомга, играят важна роля в човешкото тяло, като потискат възпалителните цитокини и модулират възпалителните пътища. Преглед на 20 клинични проучвания, разглеждащи ефективността на омега-3 мастните киселини при ревматоидни заболявания, установява, че рибеното масло предлага „значителни подобрения“.
Насърчава здравето на сърцето
Сърдечните заболявания са водеща причини за смърт в световен мащаб. Добрата новина е, че омега-3 мастните киселини са доказано ефективни при управлението на рисковите фактори. Установено е, че важните макронутриенти намаляват риска от сърдечни заболявания чрез:
- понижаване на кръвното налягане;
- подобряване на нивата на холестерола;
- предотвратяване на съсиреците.
Подсилва защитните механизми на организма
Омега-3 мастните киселини и селенът в хайвера от сьомга подсилват имунната система, като намаляват възпалението и държат вредните бактерии на разстояние. Освен това тези съединения подпомагат възстановяването на увредените бели кръвни клетки, които предпазват от редица болести.
Само 100 грама хайвер от сьомга предлагат 94% от препоръчителния дневен прием на селен – съединение, което увеличава производството на антитела, като същевременно увеличава активността на макрофагите (вид бели кръвни клетки).
Подпомага растежа на мускулите
Сьомгата е отличен източник на протеин, предлагайки 25 грама протеин на 100 грама хайвер. От тях приблизително 2 грама е основна есенциална аминокиселина, наречена левцин, която е необходима за стимулирането на mTOR, който регулира мускулния растеж.
Безопасна ли е консумацията на хайвер?
Готовият хайвер, предлаган в търговската мрежа, обикновено е добре обработен и напълно безопасен за консумация. След отваряне е необходимо продуктът да се съхранява в хладилник и да се консумира в рамките на 2-3 дни, за да се намали риска от бактерии.
При наличието на алергия към риба и морски дарове е възможно човек да получи алергична реакция, поради което е добре в такива случаи да се избягва консумацията на хайвер.
What is Salmon Roe? Top 10 Superfood Benefits: doctorkiltz.com/salmon-roe/
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ЖАН Д'АРСЕЛ CAVIAR ОКОЛООЧЕН ГЕЛ С ЕКСТРАКТ ОТ ХАЙВЕР 30 мл
БЕАДОРА ИНТЕНЗИВЕН ОВЛАЖНЯВАЩ КРЕМ ЗА ЛИЦЕ 50 мл
ХРИСТИНА ДНЕВЕН КРЕМ С ХАЙВЕР 50 мл
БЕАДОРА МУЛТИАКТИВЕН ОКОЛООЧЕН СЕРУМ 15 мл
ХРИСТИНА НОЩЕН КРЕМ С ХАЙВЕР, КОЛАГЕН И ЕЛАСТИН 50 мл
БЕАДОРА ВЪЗСТАНОВЯВАЩ НОЩЕН КРЕМ 50 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Хайвер
- Печено филе от сьомга със салца от авокадо
- Омлет със сьомга, кашкавал и домати
- Сьомга в соев сос с джинджифил и печен праз
- Сьомга Марсала с гъби и кафяв ориз
- Терин с пушена сьомга и крема сирене
- Сьомга с лимонов ориз на тиган
- Печена сьомга в хрупкава коричка от семена
- Печена сьомга с чесън и бяло вино
- Ориз със сьомга
- Пастет от пушена сьомга с масло и лимонов сок
Коментари към Какви са здравословните ползи на хайвера от сьомга