Здравни ползи от консумацията на черен хайвер от есетра
От години хайверът е популярен деликатес на богатите. Въпреки че все още са скъпи, сортовете хайвер, предлагани на пазара днес, правят хайвера по-широко разпространен и с достъпни възможности за всеки, който се стреми да разбере примамката зад тази любопитна и рибена наслада. Освен, че е вкусен, хайверът е и здравословен.
Хайверът се характеризира с висока хранителна стойност. Този на есетрата се смята за един от най-вкусните, хранителни и полезни продукти. В него се съдържа голямо количество белтъчини, витамини, мазнини, микроелементи, които го правят незаменим за слаби и възстановяващи се хора.
Консумацията на хайвер от есетра намалява риска от развиване сериозни сърдечно-съдови заболявания. Витаминният комплекс, влизащ в състава, забавя процесите на стареене на организма.
Стойността на есетровия хайвер се определя по цвета и размера на зърната, колкото по-светло и по-едро е зърното, толкова е по-висока хранителната стойност.
Хайверът от есетра е сред най-скъпите и редки видове хайвер. Причината да е толкова скъп е, че за да започне една женска есетра да изхвърля хайвер е необходимо да е навършила 10-15 години, а за да се извлече ценния продукт е необходимо рибата да бъде убита. Хората се опитват да усъвършенстват събирането на хайвер, така че да не се налага умъртвяване на рибата.
Защо хайверът е толкова полезен?
Един грам от хайвера е достатъчен да си набавите цялото препоръчително количество от омега-3. Тези мастни киселини имат съществено значение за здравето ви - намаляват риска от сърдечни заболявания, помага да се предпазите от инсулт и запушване на артериите.
В хайвера също така се открива селен, който в комбинация с витамин Е помага за защита защитата на организма от въздействието на свободните радикали. Селенът поддържа функцията на щитовидната жлеза, което е жизненоважно за цялата ендокринна система. Той също така подпомага имунната система, което може да подобри цялостно здравето ви.
Не е за подценяване и голямо количество витамин B12, който има много здравни ползи - поддържа здрава нервната система и се грижи за производството на червени кръвни телца. Също така участва в изграждането на ДНК. Дефицитът на B12 е често срещан при възрастни, а хайверът е един от най-добрите източници на витамина.
Омега-3 също така повишава психичното здраве и настроението. Последни проучвания показват, че аминокиселините в хайвера могат да помогнат на хората да се преборят с депресиите и биполярното разстройство. Витамин D също има влияние върху настроението и сезонната депресия. През зимата, когато липсва достатъчно слънце, е много важно да си набавяме витамина от други източници.
Хайверът има голям ефект върху репродуктивното здраве особено при мъжете. Той е афродизиак и помага за повишаване на либидото. Причината най-вероятно се дължи на увеличаване на кръвния поток, дължащ се на витамините от група B, които ги има в хайвера.
Противопоказания
За разлика от хайвера от сьомга, есетровия не се пастьоризира и обработва, той е суров, затова е важно бременни да не го консумират.
globalseafoods.com
Снимки: Pixabay.com
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 58.0 мл. |
Белтък | 28.9 гр. |
Мазнини | 9.7 гр. |
Въглехидрати | 0.0 гр. |
Калории | 203 кал. |
Коментари към Здравни ползи от консумацията на черен хайвер от есетра