Чига (есетрова риба)
Състав
Чигата е богата на витамин РР (ниацинов еквивалент). В нея се съдържат макро- и микроелементи: хлор, цинк, флуор, хром, никел, молибден.
Полза от чигата
- Тази риба е богата на полиненаситени мастни киселини Омега–3 и Омега–6, които намаляват нивото на холестерола и подобряват вътреклетъчните обменни процеси. Недостигът на тези киселини води до заболявания на сърдечно–съдовата система.
- Чигата се препоръчва на хора, намиращи се в депресия – Омега 3 се бори с депресиите, подобно на антидепресант повишава нивото на серотонина, подобряващ настроението.
- Включването на рибата в менюто е профилактика срещу остеопороза и запушване на кръвоносните съдове, инфаркт на миокарда, повишава се концентрацията и се подобрява умствената активност.
- Омега–3 помага за поддържане тонуса на ставите, предпазва клетките от стареене, придава красота на кожата и косата.
- Ежеседмичната консумация на чига е профилактика срещу появата на заболявания на очите в напреднала възраст.
- Най–малко два пъти седмично трябва да прибавяте чигата в хранителния си режим. Това намалява три пъти вероятността от появата на аритмия и инфаркт.
- В есетровите риби, в т.ч. и чигата, се съдържа голямо количество флуор, който е важен за развитието на костите. Рибата доставя на организма много протеини, както и месото.
- В сравнение с останалите продукти, в рибата има почти най–високо съдържание на селен, който се бори с негативното въздействие на околната среда; и йод – необходим за работата на щитовидната жлеза.
- Чигата е полезна при болести на стомашно–чревния тракт, защото е лесна за храносмилане.
- Консумирайки риба, ние намаляване вероятността от заболявания.
Противопоказания и вреда
Полиненаситените мастни киселини Омега–3, в големи количества, не са полезни за хора с проблеми със задстомашната жлеза. Изобщо, предозирането на Омега-3 може да предизвика сериозни проблеми с надбъбречните жлези.
Хистаминът се произвежда в големи количества в процеса на бактериална деградация. Симптомите са внезапно зачервяване на лицето, гадене, повръщане, кожни обриви.
Още по темата:
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 74.9 мл. |
Белтък | 17.0 гр. |
Мазнини | 6.1 гр. |
Въглехидрати | 0.0 гр. |
Калории | 320 кал. |
Витамини и минерали
витамин РР; хлор, цинк, флуор, хром, никел, молибден |
Коментари към Чига (есетрова риба)