4 често допускани грешки при готвенето на пилешки гърди
Пилешките гърди присъстват често на трапезата ни, приготвят се бързо и са много вкусни. Често, обаче, хората се оплакват, че филето е твърде сухо и затова избягват да приготвят пилешки гърди.
Вижте кои са най-често допусканите грешки и разберете как да ги поправите, за да имате наистина вкусно пилешко месо на трапезата си.
1. Готвите филето без кожа и без кости
Когато купувате месо, потърсете поне такова с кожа, тъй като вече често продават месото обезкостено. Кожата (и костите) помагат на месото да остане по-сочно, като запечатват соковете вътре в него. Когато приготвяте филето без кожа, то става много сухо, което влошава вкусовете му качества. Не е нужно след изпичане да ядете кожата, но я използвайте като естествено „парче фолио”, което да запази соковете в месото.
2. Пропускате мариноването
В забързаното ежедневие всички искаме да приготвим вечерята си за кратко време. Въпреки това, не пречи да планираме по-рано храненето си и да овкусим месото. Пилешките гърди имат голяма нужда от мариноване и овкусяване. Може да натъркате месото с черен пипер, джинджифил, кафява захар (помага на месото да се карамелизира при готвене), оцет (за да го направите по-крехко) и сол. Ако някога са ви казвали, че солта извежда влагата от месото, забравете за това – всъщност солената марината ви осигурява перфектно овкусено ястие.
3. Варите пилешкото месо
Ако варите пилешкото филе, преди да го готвите – задължително преустановете тази практика. Печенето усилва аромата, за разлика от варенето. Ако искате пилето да е по-препечено и по-хрупкаво, първо го запечатайте в тиган с кожата на долу, след което го прехвърлете във фурната. Това ще помогне на кожата да стане по-хрупкава и по-апетитна, а пилето ви няма да губи ароматите си, както при варенето.
4. Пресготвяте местото
Когато пресготвите месото то става много сухо, но не всичко е загубено. В този момент може да направите някой бърз топъл сос на тиган от майонеза, сметана (или кисело мляко), малко подправки и да спасите положението. Ако не харесвате сосовете, единственото спасение е да сложите месото в супа. Основно правило обаче е да не печете отново месото, защото то ще стане още по-сухо.
По статията работи: Данна Панджарова
Източник: bonappetit.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Кулинарни хитринки
- Пилешко филе в млечен сос със спанак и чесън
- Пилешко филе на тиган със спанак и сметана
- Пилешки рулца с пълнеж от топено сирене в бекон
- Рецепти за сочни пилешки гърди на фурна
- Пилешко филе с гъби и кашкавал в сос бешамел
- 4 основни правила за печене на пилешко на скара
- Задушено пилешко с броколи и гъби в сос
- Печено пилешко филе в сметанов сос с чесън, горчица и кашкавалена коричка
- Пилешки руладини в бекон с гъби, топено сирене и кисели краставички
- Пълнени пилешки гърди в бекон
Коментари към 4 често допускани грешки при готвенето на пилешки гърди