Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Полезна информация 16 вида масла за готвене и техните предимства и недостатъци – част 1

16 вида масла за готвене и техните предимства и недостатъци – част 1

от 22 ное 2017г., обновено на 23 ное 2017г.
16 вида масла за готвене и техните предимства и недостатъци – част 1  - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Мазнините от животински произход остават твърди при стайна температура, докато растителните масла са течни (с изключение на някои тропически, включително кокосовото и палмовото).
При избора на мазнина за готвене е важно да проверите каква е температурата, при която маслото започва да дими и да се разпада. Също така трябва да решите дали искате мазнината да добавя вкус към ястието, както и дали общият здравословен профил на конкретното масло е добър. С изключение на кравето масло, всички останали мазнини не съдържат въглехидрати или протеини. Научете повече за тези 16 вида масла и препоръчителната им употреба.

кокосово масло

Кокосово масло
Кокосовото масло се прави от вътрешността на кокосовите орехи, а 86% от мазнините му са наситени. Това е сред любимите масла на хората, които предпочитат здравословното хранене. Съдържанието на средноверижни триглицериди, намалява вероятността мазнините да бъдат складирани като мастни натрупвания и същевременно дават чувството за ситост. Кокосовото масло е сравнително устойчиво на топлина и гранясване. Когато видите надписа "сурово пресовано" на етикета, това означава, че маслото е добито без употребата на високи температури и химикали и може да издържа на загряване до 180 градуса. Ако търсите вариант за по-висока температурна обработка, е добре да изберете рафинирано кокосово масло.

орехово масло

Орехово масло
Това масло има богат орехов вкус, не се препоръчва за готвене, защото не е устойчиво на нагряване – най-добре го използвайте в салати и за студено приготвяне на храни. Съхранявайте в хладилник до 6 месеца. Полезно свойство на ореховото масло е, че действа добре при сърдечни заболявания. Според проучване от 2010 г. хората, които консумират орехи, са намалили кръвното си налягане, както в покой, така и в стресови ситуации.

слънчогледово масло

Слънчогледово масло
Извлича се от слънчогледови семена и е добър източник на витамин Е. Може да се намери в олеинова, линолова или частично хидрогенирана форма. Високоолеиновото масло съдържа 70% мононенаситените мазнини, за които е известно, че подобряват нивото на холестерола в кръвта, понижават кръвното налягане и намаляват риска от сърдечни заболявания. За сметка на това приблизително 65% от мазнините в линоловия сорт произхождат от линоловата киселина, която повечето от нас консумират с преработените храни. Частично хидрогенираната версия може да съдържа транс-мазнини, които влошават нивата на холестерола, увеличават риска от възпаления и сърдечни заболявания и допринасят за инсулиновата резистентност и развиването на диабет. Ако ще готвите със слънчогледово масло, е най-добре да търсите такова с високо съдържание на олеин. Средната точка на горене е около 240 градуса.

ленено масло

Ленено масло
Лененото масло е чудесен източник на омега-3 мастни киселини. Те са мощни противовъзпалителни средства, намаляващи риска от сърдечни заболявания, рак и инсулт, като същевременно подобряват мозъчната функция. Често срещани в рибата, тези киселини правят лененото масло изключително важно за хора, които не консумират животински продукти. Лененото масло не бива да се загрява, то е добро за салати или при студено приготвяне на продуктите. Съхранявайте го в тъмна бутилка в хладилник, за да предотвратите окисляването.

краве масло

Краве масло
Кравето масло доскоро влизаше в графата на нездравословните храни, но много проучвания през последните години доказват, че мазнините са много важни за здравето на сърдечно-съдовата система и оспориха идеята, че наситените мазнини са толкова опасни, колкото се смяташе преди. Диети, основаващи се на мазнини, дават по-добри резултати при превенцията на сърдечносъдовите заболявания, отколкото тези с ниско съдържание на мазнини. Това обаче не означава, че трябва добавяте масло към всичко. Използвайте продукта внимателно и внимавайте да не запуши, докато се нагрява.

Към втора част >>>

Към трета част >>>

 

По статията работи: Данна Панджарова
Източник: livestrong.com

Още по темата:
  • Бърза майонеза от жълтъци, рапично олио и лимон Бърза майонеза от жълтъци, рапично олио и лимон
  • Обикновен маслен крем Обикновен маслен крем
  • Пържена бакла със сусамово масло Пържена бакла със сусамово масло
  • Маслен крем с орехи и прясно мляко Маслен крем с орехи и прясно мляко
5.0/5 1 оценка

Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА

МАРИСТО МАСЛО ОТ ОРЕХОВИ ЯДКИ 250 мл
7.50лв.

МАРИСТО МАСЛО ОТ ОРЕХОВИ ЯДКИ 250 мл

МАРИСТО МАСЛО ОТ ОРЕХОВИ ЯДКИ 500 мл
21.90лв.

МАРИСТО МАСЛО ОТ ОРЕХОВИ ЯДКИ 500 мл

ШАРЛАН 500 мл. БАЛЧО
6.90лв.

ШАРЛАН 500 мл. БАЛЧО

МАРИСТО ОМЕГА 3-6-9 ОЛИО ОТ ЛЕН, СУСАМ И СЛЪНЧОГЛЕД 500 мл
15.90лв.

МАРИСТО ОМЕГА 3-6-9 ОЛИО ОТ ЛЕН, СУСАМ И СЛЪНЧОГЛЕД 500 мл

ХЕМПИ ОЛИО ОТ КОНОПЕНО СЕМЕ 250 мл
34.10лв.

ХЕМПИ ОЛИО ОТ КОНОПЕНО СЕМЕ 250 мл

БОТАЛАЙФ МАСЛО ОТ ЧЕРЕН КИМИОН 100 мл
23.70лв.

БОТАЛАЙФ МАСЛО ОТ ЧЕРЕН КИМИОН 100 мл

Коментари към 16 вида масла за готвене и техните предимства и недостатъци – част 1

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте 16 вида масла за готвене и техните предимства и недостатъци – част 1
    www.framar.bg 
    на 07 June 2025 в 10:54
    Коментирайте "16 вида масла за готвене и техните предимства и недостатъци – част 1 "

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Добре е да знаете ...
  • Полезна информация
  • Орехово масло – употреба, състав и здравни ползи
  • Как да поправим гранясало олио, свинска мас или масло?
  • Обикновен маслен крем
  • Пет вида храни, съдържащи палмово масло, които трябва да избягваме
  • Пържена бакла със сусамово масло
  • Слънчогледово олио - видове, състав, полза и съхранение
  • Маслен крем с орехи и прясно мляко
  • Синапено масло – хранителен състав, ползи и странични ефекти
  • Маслен крем за торти и сладкиши
  • Кенаф, Канабинус хибискус
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Каква храна може да се даде за котка за добра козина?

преди 528 дни, 19 часа и 24 мин.

Дете на 2.5 яде само пасирана храна

преди 1986 дни, 16 часа и 45 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

40 години от създаването на Excel ще отбележи международната конференция Bulgaria Excel Days 2025

преди 22 часа и 44 мин.

Парасейлинг - какво представлява? Опасен ли е?

преди 1 дни, 1 час и 1 мин.

Регистър на заетостта в НАП: Как да проверите вашите трудови договори онлайн

преди 1 дни, 21 часа и 38 мин.

Въвеждане на еврото - най-често задаваните въпроси и отговорите от БНБ

преди 3 дни, 13 часа и 13 мин.
Всички

АНКЕТА

Как ще ни повлияе приемане на еврото?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Кенаф, Канабинус хибискус Кенаф, Канабинус хибискус

Кенаф, Канабинус хибискус

от 12 юни 2024г. Прочети повече
Пет вида храни, съдържащи палмово масло, които трябва да избягваме Пет вида храни, съдържащи палмово масло, които трябва да избягваме

Пет вида храни, съдържащи палмово масло, които трябва да избягваме

от 12 фев 2020г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

L-АРГИНИН капсули 500 мг * 50 HOLLAND & BARRETT

ДЖОНСЪН BEDTIME БЕБЕШКИ ШАМПОАН 500 мл

ГЛЮКОЗАМИН СУЛФАТ + КУРКУМА таблетки * 120 УЕБЪР НАТУРАЛС

АРОМАНДИСЕ КРИСТАЛИ С ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ЛИМОН 10 г

ГИНКО БИЛОБА ЕКСТРА капсули 120 мг * 300 УЕБЪР НАТУРАЛС

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ХАЙП ЛИВЪР ГАРД ВКУС МАЛИНА 196 г

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 06 юни 2025г. в 13:04:35

ЗАФРИЛА таблетки 2 мг * 28

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 06 юни 2025г. в 13:02:44

ХАЙП ЛИВЪР ГАРД ВКУС МАЛИНА 196 г

Коментар на: Н. Руменова от 06 юни 2025г. в 13:02:09

АНАФРАНИЛ таблетки 25 мг * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 06 юни 2025г. в 12:55:12

АМИТРИПТИЛИН таблетки 25 мг * 60 МАЙЛАН

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 06 юни 2025г. в 12:53:20
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival