Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Групи храни и ястия Мазнини, маргарин, олио Слънчогледово олио - видове, състав, полза и съхранение

Слънчогледово олио - видове, състав, полза и съхранение

от 07 май 2019г., обновено на 09 дек 2019г.
Редактор: Радостина Райчева
Слънчогледово олио - видове, състав, полза и съхранение - изображение
  • Инфо
  • Хранителна стойност
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Хранителна стойност
Продукти
Коментари
Свързаност

Слънчогледовото олио е широко разпространено за употреба в кулинарията. То се получава от семената на слънчогледа и се среща в няколко разновидности.

Видове слънчогледово олио

Сурово студено пресовано слънчогледово олио

Този вид се смята за най-полезен, подложен е само на филтриране. Напълно запазва фосфатидите, стеролите, токоферолите и други полезни компоненти. Отличава се с приятни вкус и аромат, но при дълго съхранение мазнината започва да горчи и става мътна.

Нерафинирано слънчогледово олио

Нерафинираният вариант има наситен тъмножълт цвят, пречиства се по механичен начин и не се обработва допълнително. Това е идеалният продукт за приготвяне на студени ястия и салати. Първокачественото олио няма странични миризми, горчивина и някакъв привкус, докато мазнината второ качество се отличава с лек горчив привкус и слаб мирис на старо (застояло). Въпреки това, нерафинираното олио запазва в себе си фисфолипидите, каротина, витамините Е и F.

Слънчогледово олио

Хидрогенирано слънчогледово олио

Хидрогенираното олио се нагрява до 60 градуса и през него се впръсква гореща вода, при което слузестите и белтъчните вещества се утаяват. В сравнение с нерафинираното олио, хидрогенираното има по-слабо изразени вкус и мирис, не става мътно.

Рафинирано слънчогледово олио

Рафинираният вариант на растителната мазнина от слънчоглед е по-малко полезна, тъй като след рафиниране в нея остават по-малко токофероли, а фосфатиди изобщо не се съдържат.

Какво представлява рафинирането? Процесът е предназначен за пречистване на продуктите от различни замърсявания. По време на протичането му продуктът се обработва с основа, от него се отстраняват фосфолипидите, мастните киселини. В резултат на разслояването маслото се отделя от утайката и се издига на повърхността. Следва избелване.

Рафинирано дезодорирано олио

В рафинираното дезодорирано олио на практика липсват всички ароматни вещества, които биха могли да бъдат причина за преждевременно разваляне на продукта. Това се дължи на технологията на производство: мазнината се получава под въздействието на пара под вакуум. Използва се в диетичното и детското хранене.

Слънчогледово олио
Състав на слънчогледовото масло

Както видяхте, от различните методи на извличане и обработка до голяма степен зависи съдържанието на фосфолипиди, мастни киселини, витамини и други вещества в мазнината. Всички полезни свойства се дължат на палмитиновата, арахидоновата, стеариновата, линоленовата, линоловата, миристиновата, олеиновата киселини, на съдържащите фосфор, летливи и восъчни вещества, на витамини А, Д, Е, също така на определени количества немастни примеси.

Полезни свойства на слънчогледовото масло

  • Благодарение на линоловата киселина в състава, мазнината повишава имунната защита на организма.
  • Понижава нивото на вредния холестерол.
  • Предпазва от развитието на онкологични заболявания.
  • Оказва подмладяващо действие, той като съдържа много витамин Е (токоферол), който е известен като мощен антиоксидант, насочен срещу свободните радикали, като по този начин забавя стареенето на клетките.
  • Предотвратява развитието на атеросклероза, тромбофлебит, хронични заболявания на черния дроб, стомаха, белите дробове и червата.
  • Използва се в ароматерапията, за приготвянето на маски за кожа и коса, сапуни и други.

Слънчогледово олио
Противопоказания за употреба на слънчогледово олио

На практика няма противопоказания за използване на олиото от слънчогледови семена. Важно е да не се прекалява с количествата, тъй като продуктът се характеризира с висока калоричност. Той би могъл да нанесе вреда на организма, ако се употребява след изтичане на срока на годност. Тогава се образуват окиси, които нарушават обмяната на веществата. Утайката на дъното на бутилката говори за окисление и ползата на олиото е по-малка.

Значение имат условията на съхранение на мазнината. Тя трябва да бъде на тъмно място (светлината разрушава полезните свойства) при температура от 5 до 20 градуса. Нерафинираният продукт е най-добре да се съхранява в стъклен съд и задължително на студено. Ако олиото е получено чрез студено пресоване, то може да се съхранява не повече от 4 месеца, а мазнината, добита чрез горещо пресоване - не повече от 10 месеца. Отворената бутилка е добре да се оползотвори в рамките на месец.

  

Източник:

tutknow.ru

Още по темата:
  • Слънчогледово семе – полезни и вредни свойства Слънчогледово семе – полезни и вредни свойства
  • Слънчогледова халва – състав, ползи и рискове за здравето Слънчогледова халва – състав, ползи и рискове за здравето
  • Слънчогледов мед Слънчогледов мед
  • Орехово масло – употреба, състав и здравни ползи Орехово масло – употреба, състав и здравни ползи
5.0/5 1 оценка

Хранителна стойност при 100гр.

Мазнини99,9 гр.
Калории899 кал.

Продукти свързани със СТАТИЯТА

МАРИСТО МАСЛО ОТ ОРЕХОВИ ЯДКИ 250 мл
7.50лв. / 3.83 €

МАРИСТО МАСЛО ОТ ОРЕХОВИ ЯДКИ 250 мл

МАРИСТО МАСЛО ОТ ОРЕХОВИ ЯДКИ 500 мл
21.90лв. / 11.20 €

МАРИСТО МАСЛО ОТ ОРЕХОВИ ЯДКИ 500 мл

МАРИСТО ОМЕГА 3-6-9 ОЛИО ОТ ЛЕН, СУСАМ И СЛЪНЧОГЛЕД 500 мл
15.90лв. / 8.13 €

МАРИСТО ОМЕГА 3-6-9 ОЛИО ОТ ЛЕН, СУСАМ И СЛЪНЧОГЛЕД 500 мл

ХЕМПИ ОЛИО ОТ КОНОПЕНО СЕМЕ 250 мл
34.10лв. / 17.44 €

ХЕМПИ ОЛИО ОТ КОНОПЕНО СЕМЕ 250 мл

АКТИВ ОЗОН ОЗОНИРАН ШАМПОАН 250 мл
37.50лв. / 19.17 €

АКТИВ ОЗОН ОЗОНИРАН ШАМПОАН 250 мл

МУСТЕЛА МАСАЖНО ОЛИО С МАСЛО ОТ АВОКАДО 100 мл
31.40лв. / 16.05 €

МУСТЕЛА МАСАЖНО ОЛИО С МАСЛО ОТ АВОКАДО 100 мл

Коментари към Слънчогледово олио - видове, състав, полза и съхранение

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Слънчогледово олио - видове, състав, полза и съхранение
    www.framar.bg 
    на 08 November 2025 в 21:03
    Коментирайте "Слънчогледово олио - видове, състав, полза и съхранение"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Мазнини, маргарин, олио
  • Орехово масло – употреба, състав и здравни ползи
  • Слънчогледово семе – полезни и вредни свойства
  • Как да поправим гранясало олио, свинска мас или масло?
  • Слънчогледова халва – състав, ползи и рискове за здравето
  • Хляб с просо, слънчогледови семена и мед
  • Крекери от пълнозърнесто брашно със слънчоглед, лен и сусам
  • Хранителен състав и полезни свойства на оризовото олио
  • Какви са ползите и вредите от употребата на растителни масла
  • Слънчоглед
  • Кой каза, че пърженото е вредно?
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Ешерихия коли в суровото месо може да причини инфекция на пикочните пътищаЕшерихия коли в суровото месо може да причини инфекция на пикочните пътища

Ешерихия коли в суровото месо може да причини инфекция на пикочните пътища

от 07 ное 2025г.Прочети повече
Излагането на светлина през нощта повишава риска от сърдечносъдови заболяванияИзлагането на светлина през нощта повишава риска от сърдечносъдови заболявания

Излагането на светлина през нощта повишава риска от сърдечносъдови заболявания

от 07 ное 2025г.Прочети повече
Спасиха бременна жена с трансплантиран бъбрек и рядко заболяванеСпасиха бременна жена с трансплантиран бъбрек и рядко заболяване

Спасиха бременна жена с трансплантиран бъбрек и рядко заболяване

от 07 ное 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Биомаркерите са ключът към правилното лечение на рака на белия дроб

преди 8 дни, 10 часа

Гадене и лека болка сред преглед при гинеколог

преди 18 дни, 6 часа и 13 мин.
Всички

АНКЕТА

Пушите ли?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Какви са ползите и вредите от употребата на растителни масла Какви са ползите и вредите от употребата на растителни масла

Какви са ползите и вредите от употребата на растителни масла

от 09 юли 2025г. Прочети повече
Слънчоглед Слънчоглед

Слънчоглед

от 16 апр 2024г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

АКТЕЛСАР ДУО таблетки 80 мг/5 мг * 28 ТЕВА

ВЛИВАКТИВ Ag ПРЕВРЪЗКА С АКТИВЕН ВЪГЛЕН И СРЕБРО, ТЪНКА 10 х 10 см * 1

ВИТАЛЕРС L-ЦИТРУЛИН прах 500 г

БЕВИМ таблетки 10 мг * 28

ТИНКТУРА АНТИСТРЕС 100 мл ДР. БИОМАСТЕР

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ЦИЛОКСАН капки за очи и уши, разтвор 3 mg / ml * 5 мл АЛКОН

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 07 ное 2025г. в 16:57:22

B96.1 Klebsiella pneumoniaе [K. pneumoniaе] като причина за болести, класифицирани другаде

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 07 ное 2025г. в 16:57:06

ЦИЛОКСАН капки за очи и уши, разтвор 3 mg / ml * 5 мл АЛКОН

Коментар на: Алекс от 07 ное 2025г. в 16:56:44

БЕТАСЕРК таблетки 24 мг * 20 МАЙЛАН

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 07 ное 2025г. в 16:53:57

B96.1 Klebsiella pneumoniaе [K. pneumoniaе] като причина за болести, класифицирани другаде

Коментар на: Зора Иванова от 07 ное 2025г. в 16:50:07
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival