Начало Хранене Групи храни и ястия Сладкарски изделия Слънчогледова халва

Слънчогледова халва

Слънчогледова халва - изображение

Тази халва се прави от слънчогледови семена. Те са богати на витамин В1, затова и продуктът е полезен за хора, страдащи от заболявания на нервната и сърдечно-съдовата системи. Този витамин помага за усвояването на въглехидратите, увеличава секретирането на стомашния сок, активизира имунната система.

Освен това, в слънчогледовата халва има витамин F1, който предпазва кръвоносните съдове от плаки холестерин, нормализира кръвообращението, допринася за укрепването на стените на кръвоносните съдове, подобрява състоянието на косата, кожата и ноктите.

Халвата е източник на витамин В, който ни избавя от безсънието и депресиите, от акне, пърхот; витамин Д е необходим за усвояването на калция и за здрави кости; витамин Е предпазва от преждевременно стареене.

Семената са отлично профилактично средство срещу инфаркт на миокарда, при проблеми с черния дроб и жлъчните пътища.

Противопоказания

Поради високото съдържание на мазнини и захари, халвата трябва да се консумира предпазливо от хора, предразположени към затлъстяване, от страдащи от захарен диабет и атеросклероза. Тези, които са алергични или имат проблеми с храносмилателните органи, също не бива да прекаляват с продукта.

Още по темата:

4.0, 2 гласа

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Вода2.9 мл.
Белтък11.6 гр.
Мазнини29.7 гр.
Въглехидрати54.0 гр.
Калории516 кал.

ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ

витамини В1, F1

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиХрани и ястияЗдравни съветиЛюбопитноБотаника