Слънчогледово семе – полезни и вредни свойства
Слънчогледовите семена са плодовете на растението слънчоглед. Има два основни вида слънчогледови култури. Единият вид се отглежда за ядене, а другият за производство на слънчогледово масло. Семената на растението са покрити с неядливи черно-бели раирани черупки.
Семената, които се използват за извличане на слънчогледово масло, имат твърди черни черупки. Вкусът им е мек орехов, а текстурата твърда, но нежна. Често се пекат, за да се подобри вкусът им. Може да се закупят както сурови, така и печени.
Слънчогледовите семена се добавят в многозърнести хлябове и десерти, приемат се и като лека закуска. Те са богат източник на здравословни мазнини, полезни растителни съединения, витамини и минерали. Тези хранителни вещества имат важна роля за намаляване на риска от здравословни проблеми, включително сърдечни заболявания и диабет тип 2.
Хранителен състав на слънчогледовите семена
Слънчогледовото семе е изключителен продукт. Биологичната му стойност е по-висока от тази на яйцата и месото. Преработва се и усвоява много лесно. Наличието на витамин D в него е по-голямо, отколкото в черния дроб на треската, който винаги се е смятал за най-богатия източник на този витамин. Веществата, съдържащи се в семената, подобряват състоянието на кожата и лигавиците, нормализират рН баланса – това е причината продуктът да намира широко приложение в козметиката.
Слънчогледът съхранява много хранителни вещества в едно малко семенце. В 1/4 купичка или 30 грама обелени и печени семки се съдържат:
- 163 калории;
- 14 грама мазнини;
- 2,7 грама мононенаситени мастни киселини;
- 5,5 грама протеин;
- 6,5 грама въглехидрати;
- 3 грама фибри.
Витамини:
- витамин Е – 37% от дневната потребност (ДП*);
- ниацин (PP) – 10% от (ДП*);
- витамин B6 – 11% от (ДП*);
- фолиева киселина (B9) – 17% от (ДП*);
- пантотенова киселина (B5) – 20% (ДП*).
Минерали:
- желязо - 6% от (ДП*);
- магнезий - 9% от (ДП*);
- цинк - 10% от (ДП*);
- мед - 26% от (ДП*);
- манган - 30% от (ДП*);
- селен - 32% от (ДП*).
В протеина на семената има много незаменими аминокиселини, които осигуряват нормалния мастен обмен в организма.
Мастни киселини в слънчогледовото семе
В семената на слънчогледа се съдържа и голямо количество ненаситени мастни киселини: линолова, палмитинова, олеинова, стеаринова, арахидонова и други. Някои от тези вещества, наричани витамин F, не се синтезират в организма, но са нужни за нормалното му функциониране, дори повече от останалите витамини. Без ненаситените мастни киселини клетъчните мембрани и нервните влакна ще бъдат още по-уязвими и по-рано ще започнат да се разрушават; ще се натрупа излишен холестерол, който е предпоставка за развиване на атеросклероза, инфаркт на миокарда.
Витамини и антиоксиданти в слънчогледовото семе
Слънчогледовите семена са богати на мастноразтворимите витамини А, Е и D, както и на водоразтворими витамини от група В. Съдържанието на витамин E е толкова голямо, че 50 грама от ядките са достатъчни за набавянето на необходимата дневна доза от него за организма на възрастен човек. Витамин E и селенът в семената функционират като антиоксиданти, за да защитят клетките на тялото от увреждането на свободните радикали, които са отговорни за развитие на някои хронични заболявания. Този витамин и мощен антиоксидант притежава изразено антиканцерогенно действие, предотвратява развитието на атеросклероза, предпазва от различни облъчвания (в това число и компютърно). Освен това семената са добър източник на полезни растителни съединения, включително фенолни киселини и флавоноиди, които също функционират като антиоксиданти. В тях има и дъбилни вещества, каротеноиди, фитин, лимонена и винена киселини, въглехидрати.
Витамин D е необходим за развитието и растежа на костите, от изключително значение е за деца и подрастващи. Витамин A се грижи за нашето зрение, за красотата на кожата, косата и ноктите.
Полезни свойства на слънчогледовото семе
Слънчогледовото семе е полезно при сърдечни и чернодробни заболявания
Специалистите и диетолозите често препоръчват употребата на тези ядки като профилактика и лечение на различни заболявания. Ежедневният прием на 100 грама от тях предпазва от сърдечносъдови заболявания, облекчава заболявания на черния дроб. Слънчогледовото семе е полезно за спортисти и за хора, които са подложени на тежък физически труд, тъй като укрепват мускулната система. Суровите семена помагат при възстановяване и зарастване на тъканите след тежки инфекциозни заболявания, травми и счупвания.
От пречистени семена се приготвя слънчогледово олио, което се характеризира с много полезни качества: може да се използва за лечение и профилактика срещу тромбофлебит, заболявания на стомашно-чревния тракт и белите дробове, при зъбобол, с козметични цели.
Подобрява състоянието на външния вид
В слънчогледовото семе има много цинк, който участва в работата на тимуса и влияе благоприятно на косата (тя става здрава и блестяща). Подрастващите, които обичат да ядат сурови семки, са защитени от появата на пъпки и черни точки по лицето; страдащите от затлъстяване се избавят от излишния холестерол с помощта на този продукт, дори когато специалните диети не дават резултат.
Нормализира кръвното налягане
Отвара от семената помага при бронхит, спира кашлицата. От неузрелите семена се приготвя лекарство, което се използва за нормализиране на кръвното налягане и предотвратяване на атеросклероза. Тези ядки предпазват от депресии и се борят с тревожността.
Рискове и противопоказания от консумацията на слънчогледови семена
Високо съдържание на сол
Черупките на печени със сол слънчогледови семена са покрити с повече от 2500 мг натрий, което е 108% от дневната потребност от 1/4 чаша (30 грама семена). Тъй като повечето хора консумират много по-големи количества, това драстично увеличава приетия натрий за деня и може да навреди на здравето на човек. Затова трябва да се избягват семената със сол.
Увреждане на бъбреците
Друга причина, поради която трябва да се ядат семките в умерени количества, е съдържанието на кадмий. Този тежък метал може да навреди на бъбреците, ако се приема в големи количества за дълъг период от време. Слънчогледът е склонен да поема кадмий от почвата и да го пренася в семената.
СЗО препоръчва прием от 490 микрограма кадмий за 70 килограмов човек. При прием на 255 грама слънчогледови семена на седмица в продължение на една година средният прием на кадмий се увеличава от 65 мкг на 175 мкг седмично. Това означава, че не се повишават нивата на кадмий в кръвта и не се увреждат бъбреците. Следователно не би довело до здравословни проблеми при консумиране на разумни количества слънчогледови семки (30 грама на ден), но не трябва да се прекалява с количествата.
Замърсяване на семената
Семената могат да се замърсят с вредни бактерии като салмонела, които са способни да виреят в топли и влажни условия. Това е особено притеснително при сурово покълнали слънчогледови семена, които може да не са били обработени при температура над 48 градуса. Сушенето на семената при по-високи температури помага да се унищожат вредните бактерии.
Запек, болки в корема и гадене
Яденето на големи количества слънчогледови семена наведнъж може да доведе до запек както при деца, така и при възрастни. Консумирането им с черупката може да увеличи шансовете за фекално въздействие, тъй като съществува риск да се погълнат фрагменти от черупките, които тялото не може да усвои. Други симптоми освен запек са болки в корема и гадене.
Алергия към слънчогледови семена
Въпреки че алергията към слънчогледови семена е сравнително рядко срещана, тя съществува. Реакциите й могат да включат астма, подуване на устата, сърбеж в устата, сенна хрема, кожни обриви, лезии, повръщане и анафилаксия.
Алергени са различни протеини в семената. Маслото от слънчогледовото семе, както и изпечените смлени семена, могат да бъдат също толкова алергенни, колкото и целите семена. Рафинираното слънчогледово масло има много малка вероятност да съдържа достатъчни количества алергенни протеини, но въпреки това има описани случаи високочувствителни хора да са проявили алергични реакции от него.
Алергиите към семената са по-чести при хора, изложени на пряк контакт с растението или семената му като част от тяхната работа. Тези хора са земеделски производители на слънчоглед и такива, които отглеждат животни. Храненето на домашни птици със семена от слънчоглед може да освободи тези алергени във въздуха. Малките деца могат да бъдат по-чувствителни към семената и да проявят алергична и кожна реакция.
Някои хора развиват алергия при докосване на слънчогледови семена, когато правят хляб с мая и семена, което води до реакция като сърбящи и възпалени ръце.
healthline.com
Снимки: pixabay.com; freepik.com
Хранителна стойност при 100гр.
Белтък | 21 гр. |
Мазнини | 51 гр. |
Въглехидрати | 20 гр. |
Калории | 584 кал. |
Витамини и минерали
витамини А, Е, В, Д |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СЕКАЛИЯ BALM БАЛСАМ-ЕМОЛИЕНТ ЗА ТЯЛО 200 мл ISISPHARMA
БИСОУ I FEEL GLOSSY БЛЕСТЯЩ ЛОСИОН ЗА ТЯЛО С АМБЪР И КОКОС 200 мл
ЕЛЕА КРЕМ - БОЯ ИЗСВЕТЛИТЕЛ ЗА КОСА 0/0 4 ТОНА
БИОХЕРБА СЛЪНЧОГЛЕДОВ ТАХАН ОТ 100% ФИНО СМЛЯНО СЛЪНЧОГЛЕДОВО СЕМЕ 250 гр.
НУКС ПОЧИСТВАЩО МЛЯКО С 3 РОЗИ 200 мл.
ПИЕС - ФОСФАТИДИЛСЕРИН капсули 100 мг * 30 НАТУРАЛ ФАКТОРС
СТАТИЯТА е свързана към
- Ядки и семена
- Семена от Чиа - как да ги използваме и за какво са полезни
- Слънчогледова халва – състав, ползи и рискове за здравето
- Слънчогледово олио - видове, състав, полза и съхранение
- Защо да хапваме редовно тиквени семки
- Слънчоглед
- Овесени бисквити с ябълки, мед, семена и ядки
- 7 ползи от семената на папая
- Печена сьомга в хрупкава коричка от семена
- Слънчогледово олио за гладка кожа на лицето
- Крекери от пълнозърнесто брашно със слънчоглед, лен и сусам
Коментари към Слънчогледово семе – полезни и вредни свойства