Начало Хранене Групи храни и ястия Ядки и семена Слънчогледово семе

Слънчогледово семе

Слънчогледово семе - изображение

Слънчогледовото семе е изключителен продукт. Биологичната му стойност е по-висока от тази на яйцата и месото, преработва се и усвоява много лесно. Наличието на витамин Д в него е по-голямо, отколкото в черния дроб на треската, който винаги се е смятал за най-богатия източник на този витамин. Веществата, съдържащи се в семената подобряват състоянието на кожата и лигавиците, нормализират рН баланса – това е причината, продуктът да намира широко приложение в козметиката.

В протеина на семената има много незаменими аминокиселини, които осигуряват нормалния мастен обмен в организма. В семената на слънчогледа се съдържа голямо количество ненаситени мастни киселини: линолова, палмитинова, олеинова, стеаринова, арахидонова и други.

Някои от тези вещества, наричани витамин F, не се синтезират в организма, но са нужни за нормалното му функциониране, дори повече от останалите витамини. Без ненаситените мастни киселини клетъчните мембрани и нервните влакна ще бъдат още по-уязвими и по-рано ще започнат да се разрушават; ще се натрупа излишен холестерол, който е предпоставка за развиване на атеросклероза, инфаркт на миокарда.

В слънчогледовото семе има дъбилни вещества, каротеноиди, фитин, лимонена и винена киселини, въглехидрати. Богати са на мастноразтворими витамини А, Е и D, и от група В. Съдържанието на витамин Е е толкова високо, че 50 грама от ядките са достатъчни за набавянето на необходимата дневна доза от него за организма на възрастен човек. Известно е, че този витамин и мощен антиоксидант, притежава изразено антиканцерогенно действие, предотвратява развитието на атеросклероза, предпазва ни от различни облъчвания (в т.ч. компютърно).

Витамин Д е необходим за развитието и растежа на костите, от изключително значение е за деца и подрастващи. Витамин А се грижи за нашето зрение, за красотата на кожата, косата и ноктите.

Полезни свойства на слънчогледовото семе

Специалистите и диетолозите често препоръчват употребата на тези ядки като профилактика и лечение на различни заболявания. Ежедневният прием на 100 грама от тях предпазва от сърдечно-съдови заболявания, облекчава заболявания на черния дроб. Слънчогледовото семе е полезно за спортисти и за хора, които са подложени на тежък физически труд, укрепват мускулната система. Суровите семена помагат при възстановяване и зарастването на тъканите след тежки инфекциозни заболявания, травми и счупвания.

От пречистени семена се приготвя слънчогледово олио, което се характеризира с много полезни качества: може да се използва за лечение и профилактика срещу тромбофлебит, заболявания на стомашно-чревния тракт и белите дробове, при зъбобол, с козметични цели.

В слънчогледовото семе има много цинк, който участва в работата на тимуса и влияе благоприятно на косата (тя става здрава и блестяща). Подрастващите, които обичат да ядат сурови семки да защитени от появата на пъпки и черни точки по лицето; страдащите от затлъстяване се избавят от излишния холестерол с помощта на този продукт дори, когато специалните диети не дават резултат. Отвара от семената помага при бронхит, спира кашлицата. От неузрелите семена се приготвя лекарство, което се използва за нормализиране на кръвното налягане и предотвратяващо атеросклероза. Тези ядки предпазват от депресии, премахват тревожността.

Още по темата:

3.7, 6 гласа

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Вода8.0 мл.
Белтък20.7 гр.
Мазнини52.9 гр.
Въглехидрати5.0 гр.
Калории578 кал.

ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ

витамини А, Е, В, Д

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноРецептиХрани и ястияАлт. медицинаСнимкиДиетиЛайфстайлХранене при...БотаникаЛечения