Начало Хранене Хранителни съставки Минерали и микроелементи Кадмий

Кадмий

Кадмий - изображение

Кадмият е макроелемент, известен предимно с негативното си въздействие върху човешкия организъм. Въпреки това, в малки дози той е необходим на тялото, тъй като изпълнява важни функции.

Елементът се натрупва в бъбреците, черния дроб, кръвта, задстомашната жлеза, далака, дългите тръбести кости и в някои други органи и тъкани. Кадмият, постъпващ с храната, не се усвоява толкова добре (в тънките черва се абсорбират по-малко от 5% от веществото), колкото приетият чрез вдишване. Върху усвояването на веществото, постъпило чрез въздуха, влияят елементи като калций, цинк, мед и хранителни влакна. Отделянето става основно чрез урината и фекалиите.


Ролята на кадмия за организма не е достатъчно изследвана, но е известно, че той:

  • влияе върху въглехидратния обмен;
  • активира редица ензими;
  • участва в синтеза на хипуровата киселина в черния дроб;
  • участва в обмяната на цинк, мед, желязо и калций в организма;
  • влиза в състава на металотионеина (белтък, който свързва и извежда тежките метали от тялото).

 

Дневна необходимост

Според някои източници оптималната дневна доза от веществото варира между 1-5 мкг.

 

Признаци за недостиг на кадмий

Дефицитът на веществото най-често се проявява в забавяне на растежа.

Кадмият е токсичен елемент, който действа негативно дори при много ниски концентрации в организма.

 

Признаци за предозиране:

  • анемия;
  • повишено артериално налягане;
  • нарушена бъбречна функция;
  • риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания;
  • фрактури на костите (кадмият отмива калция от организма);
  • нарушени белодробни функции;
  • увреждане на пикочно-половата система;
  • риск от развитие на злокачествени тумори (особено при пушачи, тъй като елементът влиза в състава на никотина);
  • деформация на скелета с видимо забавяне на растежа, болки в кръста, мускулите на краката, патешка походка, омекване на костите, нарушени функции на задстомашната жлеза, изменения в стомашно-чревния тракт, хипохромична анемия, бъбречна дисфункция (отравянето с кадмий се нарича Итай-итай).


Източници на кадмий

Основен източник на елемента са морските продукти (особено мидите и стридите), също кокошите яйца, месото и бъбреците на животните (особено говежди и свински), зеленчуци, отглеждани в замърсена с елемента почва, гъби, шоколад, ориз, маргарин.

Освен в хранителните продукти, кадмий има и в цигарения дим, питейната вода и в дъвките.

Веществото попада в белите дробове или в хранопровода, оттам - в кръвта. Така се разпространява във всички тъкани и органи, в които се натрупва (бавно, но сигурно). Микроскопични части от тези количества се отделят чрез урината и фекалиите. Периодът на полуразпад е 25 години.


Защо е опасен елементът за човека?

Кадмият поразява всички системи в тялото, блокира усвояването на необходимите вещества, допринася за развитието на множество заболявания (от анемия и чупливост на костите до рак).

Отравянето с елемента може да бъде остро и хронично. Острото се получава при продължително вдишване на висококонцентрирани пари от веществото. Изходът може да бъде летален, ако не се окаже първа помощ на лицето.


Симптоми за натравяне с кадмий:

  • световъртеж (стигащ до припадък);
  • гадене и повръщане;
  • поражения на централната нервна система;
  • гърчове.

Често отравянето може да бъде хронично. Симптомите за него са следните:

  • проблеми с пикочно-половата система (особено при мъжете);
  • наличие на белтък и глюкоза в урината;
  • туморни образувания;
  • фиброзни лезии на бронхо-белодробната система;
  • анемия;
  • емфизем;
  • хипертония.

 

По статията работи: Радостина Райчева
Източници: hnb.com.ua; zdips.ru
Снимки: .inmoment.ru; fulloflife.ru

 

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СЪСТАВКАТА

СЪСТАВКАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитно