Кадмий - значение за организма и източници
Кадмият е макроелемент, известен предимно с негативното си въздействие върху човешкия организъм. Въпреки това, в малки дози той е необходим на тялото, тъй като изпълнява важни функции.
Елементът се натрупва в бъбреците, черния дроб, кръвта, задстомашната жлеза, далака, дългите тръбести кости и в някои други органи и тъкани. Кадмият, постъпващ с храната, не се усвоява толкова добре (в тънките черва се абсорбират по-малко от 5% от веществото), колкото приетият чрез вдишване. Върху усвояването на веществото, постъпило чрез въздуха, влияят елементи като калций, цинк, мед и хранителни влакна. Отделянето става основно чрез урината и фекалиите.
Значение на кадмия за организма
Ролята на кадмия за организма не е достатъчно изследвана, но е известно, че той има следните ползи:
- влияе върху въглехидратния обмен;
- активира редица ензими;
- участва в синтеза на хипуровата киселина в черния дроб;
- участва в обмяната на цинк, мед, желязо и калций в организма;
- влиза в състава на металотионеина (белтък, който свързва и извежда тежките метали от тялото).
Дневна необходимост
Според някои източници оптималната дневна доза от веществото варира между 1-5 мкг.
Признаци за недостиг на кадмий
Дефицитът на веществото най-често се проявява в забавяне на растежа.
Кадмият е токсичен елемент, който може да нанесе вреди дори при много ниски концентрации в организма.
Признаци на предозиране с кадмий:
- анемия;
- повишено артериално налягане;
- нарушена бъбречна функция;
- риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания;
- фрактури на костите (кадмият отмива калция от организма);
- нарушени белодробни функции;
- увреждане на пикочно-половата система;
- риск от развитие на злокачествени тумори (особено при пушачи, тъй като елементът влиза в състава на никотина);
- деформация на скелета с видимо забавяне на растежа, болки в кръста, мускулите на краката, патешка походка, омекване на костите, нарушени функции на задстомашната жлеза, изменения в стомашно-чревния тракт, хипохромна анемия, бъбречна дисфункция (отравянето с кадмий се нарича Итай-итай).
Източници на кадмий
Основен източник на елемента са морските продукти (особено мидите и стридите), също кокошите яйца, месото и бъбреците на животните (особено говежди и свински), както и зеленчуците, отглеждани в замърсена с елемента почва. Гъбите, шоколадът, оризът и маргаринът също са източници на кадмий.
Освен в храните, кадмий има и в цигарения дим, питейната вода и в дъвките.
Веществото попада в белите дробове или в хранопровода, а оттам - в кръвта. Така се разпространява във всички тъкани и органи, в които се натрупва бавно, но сигурно. Микроскопични части от тези количества се отделят чрез урината и фекалиите. Периодът на полуразпад е 25 години.
Защо е опасен елементът за човека?
Кадмият поразява всички системи в тялото, блокира усвояването на необходимите вещества, допринася за развитието на множество заболявания (от анемия и чупливост на костите до рак).
Отравянето с елемента може да бъде остро и хронично. Острото се получава при продължително вдишване на високо концентрирани пари от веществото. Изходът може да бъде летален, ако не се окаже първа помощ на лицето.
Симптоми за натравяне с кадмий:
- световъртеж (стигащ до припадък);
- гадене и повръщане;
- поражения на централната нервна система;
- гърчове.
Често отравянето може да бъде хронично. Симптомите за него са следните:
- проблеми с пикочно-половата система (особено при мъжете);
- наличие на белтък и глюкоза в урината;
- туморни образувания;
- фиброзни лезии на бронхо-белодробната система;
- анемия;
- емфизем;
- хипертония.
СЪСТАВКАТА е свързана към
- Минерали и микроелементи
- Физиологично значение на макроелементите
- Кадмият в имитационните бижута влияе на развитието на детския мозък
- Декорираните стъклени съдове са опасни, твърдят учени
- Алкохол и кадмий (при тютюнопушене) – опасна комбинация за кръвното налягане и сърцето
- Честата консумация на напитки от керамични чаши може да доведе до натрупване на олово и кадмий в тялото
- Значение на макроелементите за спорта
- Физиологично значение на минералите
Коментари към Кадмий - значение за организма и източници