Начало Хранене Хранителни съставки Витамини Витамин F

Витамин F

Витамин F - изображение

За витамин F не се знае много. Обикновено хората залагат на по-известните витамини А, Е или В, например, забравяйки или дори незнаейки за другите.

Витамин F се състои от ненаситени мастни киселини, сред които линолова (Омега - 3) и арахидонова (Омега - 6). Заради съдържанието си той получава и такова название (първата буква от английското fat). Това съвсем не е повод за притеснение, защото естествените мазнини са необходими на всички, без изключение, пък дори и човекът да се придържа към диета за отслабване.

Витаминът може да се отрази върху теглото само при положение, че се злоупотребява с него.

 

Защо е необходим витамин F?

Недостигът на веществото е причина за редица заболявания, от които страдат много хора и не знаят откъде и защо са се появили. На пръв поглед тези здравословни проблеми изглеждат незначителни, но оказват своето влияние върху живота на човека.

 

Най-разпространените заболявания от този тип са:

 

  • Кожни проблеми. Ако кожата ви е суха, лющеща се и има нездрав вид, това е сигурен знак, че организмът ви се нуждае от витамин F. В някои случаи по нея може да се забелязват безпричинно появили се обрив и акне.
  • Затлъстяване. За някои може и да звучи парадоксално, че недостатъчното количество мастни киселини предизвиква затлъстяване, но това си има логично и просто обяснение: организмът ни има нужда от естествени мазнини, а, когато ние не му ги даваме, той започва да си ги набавя чрез вредните храни.
  • Проблеми с кръвното налягане. Преди всичко, то се повишава силно.
  • Понижаване на имунитета. Хората, при които количеството от витамина не е достатъчно, може да се простудяват едва ли не всеки месец през по-студените периоди от годината.
  • Депресии и стрес. Витамин F стимулира активността на човешкия организъм и без веществото се появява, умора, сънливост и лошо настроение.

 

Източници на витамин F

Най-голямо количество от витамина се съдържа в рибата. Учени доказват, че народите, които консумират много такава, са по-малко засегнати от заболявания на сърдечно-съдовата система. Обикновено витаминът е наличен в морската риба. Два пъти седмично е хубаво тя да присъства в менюто, за да се набави необходимото количество от него.

Други хранителни продукти, богати на витамин F са: ядките, сушените плодове, авокадото, овесената каша, растителните мазнини (зехтин, слънчогледово и соево олио), сусам и касис.

В рибеното масло също има високо съдържание на веществото.

Витаминът намира приложение и в козметиката. За подобряване на състоянието на кожата се правят маски за лице със съдържание на мастни киселини. Например, изключително ефективна е комбинацията от настъргана ябълка и зехтин.

5.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СЪСТАВКАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СЪСТАВКАТА

СЪСТАВКАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпорт