Пет вида храни, съдържащи палмово масло, които трябва да избягваме
От години е всеизвестно, че палмовото масло е нездравословно, затова трябва да избягваме консумацията му, доколкото е възможно. Половината от мазнините в съдържанието са наситени, което от своя страна провокира появата на здравословни проблеми, свързани с покачване нивата на лошия холестерол, затлъстяването и повишаване на кръвното налягане.
Ето кои храни трябва да ограничите, за да избегнете вредите от продукта.
Сладкиши, торти, бисквити, кексове
Индустриалните сладкиши са по-вредни от домашните, причината е в употребата на палмовото масло. До сравнително скоро се използваха хидрогенирани мазнини и маргарин в производството на сладки изделия, но тяхната забрана даде път на палмовото масло. Факт е, че и двата продукта са икономична алтернатива за производство, което не означава, обаче, че е здравословна.
Продукти за мазане, кремове, сирена, майонези
Едно от полезните свойства на здравословните мазнини е, че улесняват усвояването на храната. Съответно много крем сирена, маргарини, масла, какаови кремове или майонеза биват успешно асимилирани. Според собственици на захарни компании, премахването на палмовото масло от продуктите ще се отрази на тяхното качество. Избягвайте да консумирате подобни храни.
Шоколадови продукти и кувертюри
Друго свойство на палмовото масло е, че то се топи много по-добре от шоколада и това позволява на известни марки да го използват в състава на продуктите си. Освен това се охлажда бързо и придава консистенция на хранителните изделия.
Полуфабрикати
Палмовата мазнина се употребява масово с производството на полуфабрикати като бланширани картофи, пици, панирани храни, някои видове риба и рибни рулца, тортелини и други. Разбира се, причината за това е, че палмовото масло гранясва в пъти по-малко от останалите мазнини, а по този начин и срокът на годност се увеличава и освен това е в пъти по-евтино от останалите растителни масла.
Чипсове и солени закуски
Употребата на палмова мазнина е широко разпространена в хранително-вкусовата промишленост. Тя е по-устойчива, затова се използва в приготовлението на бисквити, чипсове, царевични закуски и мюсли барове. Тези енергийни и привидно здравословни десертчета са базирани предимно на палмово масло, примесено с ядките и съставките.
Как можем да избегнем тези храни?
Избягването на храните, съдържащи палмово масло е почти невъзможно. То присъства в много храни, включени в обичайния ни списък с покупки. Трябва стриктно да следим и прочитаме всеки етикет, за да сме сигурни, че не купуваме палмови храни. Избягването на този вид мазнина и положителният ефект след това, се забелязват непосредствено след прекратяване на консумацията й.
По статията работи: Русиана Михайлова
Източник: biotrendies.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ЗДРАВЕ БЕБЕ БИО ХИДРАТИРАЩО МЛЯКО ЗА ТЯЛО 250 мл
НовАФРОДИТА ПОДХРАНВАЩ КРЕМ ЗА РЪЦЕ С ПАЛМОВО И БАДЕМОВО МАСЛО 45 мл
ОРТОМОЛ ТЕНДО * 30 дневни дози
Безплатна доставка за България!ДОКТОР'С БЕСТ ТОКОТРИЕНОЛИ С ТОКОМИН SUPRABIO капсули 50 мг * 60
ЗДРАВЕ БЕБЕ БИО ХИДРАТИРАЩО МЛЯКО ЗА ТЯЛО 200 мл
ГАНО МАСАЖНО ОЛИО 75 мл DXN
СТАТИЯТА е свързана към
- Здравословно хранене
- Обикновен маслен крем
- Как да поправим гранясало олио, свинска мас или масло?
- Хрупкави маслени бисквити с ванилия
- Орехово масло – употреба, състав и здравни ползи
- Лесен шоколадов кекс с масло
- Маслен крем за торти и сладкиши
- 16 вида масла за готвене и техните предимства и недостатъци – част 1
- Консумацията на козе масло носи много здравословни ползи
- Синапено масло – хранителен състав, ползи и странични ефекти
- Сметанов сос Алфредо с пармезан и масло за паста
Коментари към Пет вида храни, съдържащи палмово масло, които трябва да избягваме