Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Полезна информация 16 вида масло за готвене и техните предимства и недостатъци - част 3

16 вида масло за готвене и техните предимства и недостатъци - част 3

от 23 ное 2017г., обновено на 11 окт 2019г.
16 вида масло за готвене и техните предимства и недостатъци - част 3 - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Мазнините от животински произход остават твърди при стайна температура, докато растителните масла са течни (с изключение на някои тропически, включително кокосовото и палмовото).
При избора на мазнина за готвене е важно да проверите каква е температурата, при която маслото започва да дими и да се разпада. Също така трябва да решите дали искате мазнината да добавя вкус към ястието, както и дали общият здравословен профил на конкретното масло е добър. С изключение на кравето масло, всички останали мазнини не съдържат въглехидрати или протеини. Научете повече за тези 16 вида масла и препоръчителната им употреба.

гроздови семки

Масло от гроздови семки
Гроздовото масло е вторичен продукт на винопроизводството – извлича се от семената на гроздето. Като масло от специален тип, то е по-скъпо от другите олиа. Често се препоръчва за готвене, поради относително високата си температура на горене от 210 градуса. Добър избор е, ако търсите неутрално растително олио за употреба на умерена топлина.

палмово масло

Палмово масло
Палмовото масло се извлича от плода на палмовото дърво. То е много евтино, затова е и една от най-популярните мазнини в света. Температура му на горене е 230 градуса и маслото остава стабилно при високо нагряване, поради което се препоръчва при готвене. Най-често маслото бива добавяно към различни пакетирани храни, вместо транс-мазнините. Ако решите да използвате това олио, се уверете, че взимате направено от плода на палмите, а не от ядките.

масло от авокадо

Масло от авокадо
Масленият профил на маслото от авокадо е почти идентичен с този на зехтина. Около 70% от мазнините са мононенаситени, а останалите са поравно наситени и полиненаситени. Тази комбинация прави маслото от авокадо полезно за здравето на сърцето, заради високото количество полезни мазнини в състава му. Авокадовото масло има зеленикав цвят и аромат, характерен за самия плод. Използвайте го сурово, за овкусяване на салата или за готвене, защото точката му на горене е 220 градуса.

растително масло

Растително масло
Продуктите, означени като растително масло, могат да бъдат произведени от едно или повече растителни масла и често са смес от соево, царевично и рапично олио. Те обикновено са рафинирани и имат висока температура на горене - 225 градуса и повече. В състава на растителното масло обикновено влизат растения, които са отглеждани от генно модифицирани сортове, така че ако се опитвате да избягвате консумацията на ГМО продукти, е добре да го избягвате.

зехтин

Зехтин
Около 75% от мазнините в маслиновото олио са под формата на мононенаситена олеинова киселина. Зехтинът е известен като ключов елемент от здравословното хранене. Свързват го с различни ползи за здравето, подобрява паметта и функционирането на мозъка. Заради ниската температура на горене - около 160 градуса, много хора избягват да готвят с него, но според специалистите, може да сотирате за кратко храната, използвайки зехтин.

гхи

Гхи
Гхи е пречистената мазнина, която се извлича от кравето масло. Може да се използва от хора с непоносимост към лактоза и казеин, защото в него няма остатъчни млечни вещества. Гхи се извлича чрез загряване на маслото, благодарение на което то става устойчиво на високи температури и гори чак при 230 градуса. Сами се досещате, че се препоръчва за готвене. Имайте предвид, че то съдържа много наситени мазнини, затова е добре да го консумирате по-ограничено.

Към първа част <<<

Към втора част <<<

По статията работи: Данна Панджарова
Източник: livestrong.com

Още по темата:
  • Лимонов зехтин с чесън Лимонов зехтин с чесън
  • Здравословен чипс от моркови Здравословен чипс от моркови
  • Печени чеснови филийки със зехтин и ароматни подправки Печени чеснови филийки със зехтин и ароматни подправки
  • Зелен ориз със зехтин и чесън Зелен ориз със зехтин и чесън
5.0/5 1 оценка

Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА

ГРАЦИЯ БИО - РЕГЕН КРЕМ ЗА ТЯЛО 250 мл
45.40лв.

ГРАЦИЯ БИО - РЕГЕН КРЕМ ЗА ТЯЛО 250 мл

ВИЗАЖ ЕЛИКСИР ЗА ЕЖЕДНЕВНА ГРИЖА ЗА КОСАТА С ПЕТ НАТУРАЛНИ МАСЛА 50 мл
12.50лв.

ВИЗАЖ ЕЛИКСИР ЗА ЕЖЕДНЕВНА ГРИЖА ЗА КОСАТА С ПЕТ НАТУРАЛНИ МАСЛА 50 мл

ГЛОБАЛ ХИЙЛИНГ ГЛУТАТИОН капки 59.2 мл
157.90лв.

ГЛОБАЛ ХИЙЛИНГ ГЛУТАТИОН капки 59.2 мл

Безплатна доставка за България!
ГЛОБАЛ ХИЙЛИНГ СЕЛЕН капки 59,2 мл
115.00лв.

ГЛОБАЛ ХИЙЛИНГ СЕЛЕН капки 59,2 мл

КОНСКИ БАЛСАМ С ТАМЯН 200 мл DAS GUTE
31.10лв.

КОНСКИ БАЛСАМ С ТАМЯН 200 мл DAS GUTE

СЕБА МЕД ИЗМИВАЩА ТЕЧНОСТ ЗА ЛИЦЕ И ТЯЛО С МАСЛИНА 200 мл
24.60лв.

СЕБА МЕД ИЗМИВАЩА ТЕЧНОСТ ЗА ЛИЦЕ И ТЯЛО С МАСЛИНА 200 мл

Коментари към 16 вида масло за готвене и техните предимства и недостатъци - част 3

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте 16 вида масло за готвене и техните предимства и недостатъци - част 3
    www.framar.bg 
    на 06 June 2025 в 19:53
    Коментирайте "16 вида масло за готвене и техните предимства и недостатъци - част 3"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Добре е да знаете ...
  • Полезна информация
  • Отглеждане на авокадо
  • Авокадо - защо и как помага на здравето
  • Как да изберем най-доброто авокадо на пазара?
  • Бърз и лесен салатен дресинг с авокадо
  • Как да си засадите авокадо от костилка
  • Авокадово масло или зехтин – кое е по-полезно за здравето
  • Отстранете камъните от бъбреците за 6 дни с бира, лимон и зехтин
  • Лимонов зехтин с чесън
  • Енергийна салата с киноа и чиа
  • Сладолед от авокадо с лимон и мед
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Миете ли месото преди готвене?

преди 1986 дни, 56 мин.

Как трябва да се приемат капсулите Рибчо – рибено масло от сьомга за деца?

преди 2072 дни, 7 часа и 51 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

40 години от създаването на Excel ще отбележи международната конференция Bulgaria Excel Days 2025

преди 7 часа и 43 мин.

Парасейлинг - какво представлява? Опасен ли е?

преди 10 часа

Регистър на заетостта в НАП: Как да проверите вашите трудови договори онлайн

преди 1 дни, 6 часа и 37 мин.

Въвеждане на еврото - най-често задаваните въпроси и отговорите от БНБ

преди 2 дни, 22 часа и 12 мин.
Всички

АНКЕТА

Как ще ни повлияе приемане на еврото?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

L-АРГИНИН капсули 500 мг * 50 HOLLAND & BARRETT

ДЖОНСЪН BEDTIME БЕБЕШКИ ШАМПОАН 500 мл

ГЛЮКОЗАМИН СУЛФАТ + КУРКУМА таблетки * 120 УЕБЪР НАТУРАЛС

АРОМАНДИСЕ КРИСТАЛИ С ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ЛИМОН 10 г

ГИНКО БИЛОБА ЕКСТРА капсули 120 мг * 300 УЕБЪР НАТУРАЛС

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ХАЙП ЛИВЪР ГАРД ВКУС МАЛИНА 196 г

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 06 юни 2025г. в 13:04:35

ЗАФРИЛА таблетки 2 мг * 28

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 06 юни 2025г. в 13:02:44

ХАЙП ЛИВЪР ГАРД ВКУС МАЛИНА 196 г

Коментар на: Н. Руменова от 06 юни 2025г. в 13:02:09

АНАФРАНИЛ таблетки 25 мг * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 06 юни 2025г. в 12:55:12

АМИТРИПТИЛИН таблетки 25 мг * 60 МАЙЛАН

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 06 юни 2025г. в 12:53:20
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival