16 вида масло за готвене и техните предимства и недостатъци - част 3

Мазнините от животински произход остават твърди при стайна температура, докато растителните масла са течни (с изключение на някои тропически, включително кокосовото и палмовото).
При избора на мазнина за готвене е важно да проверите каква е температурата, при която маслото започва да дими и да се разпада. Също така трябва да решите дали искате мазнината да добавя вкус към ястието, както и дали общият здравословен профил на конкретното масло е добър. С изключение на кравето масло, всички останали мазнини не съдържат въглехидрати или протеини. Научете повече за тези 16 вида масла и препоръчителната им употреба.
Масло от гроздови семки
Гроздовото масло е вторичен продукт на винопроизводството – извлича се от семената на гроздето. Като масло от специален тип, то е по-скъпо от другите олиа. Често се препоръчва за готвене, поради относително високата си температура на горене от 210 градуса. Добър избор е, ако търсите неутрално растително олио за употреба на умерена топлина.
Палмово масло
Палмовото масло се извлича от плода на палмовото дърво. То е много евтино, затова е и една от най-популярните мазнини в света. Температура му на горене е 230 градуса и маслото остава стабилно при високо нагряване, поради което се препоръчва при готвене. Най-често маслото бива добавяно към различни пакетирани храни, вместо транс-мазнините. Ако решите да използвате това олио, се уверете, че взимате направено от плода на палмите, а не от ядките.
Масло от авокадо
Масленият профил на маслото от авокадо е почти идентичен с този на зехтина. Около 70% от мазнините са мононенаситени, а останалите са поравно наситени и полиненаситени. Тази комбинация прави маслото от авокадо полезно за здравето на сърцето, заради високото количество полезни мазнини в състава му. Авокадовото масло има зеленикав цвят и аромат, характерен за самия плод. Използвайте го сурово, за овкусяване на салата или за готвене, защото точката му на горене е 220 градуса.
Растително масло
Продуктите, означени като растително масло, могат да бъдат произведени от едно или повече растителни масла и често са смес от соево, царевично и рапично олио. Те обикновено са рафинирани и имат висока температура на горене - 225 градуса и повече. В състава на растителното масло обикновено влизат растения, които са отглеждани от генно модифицирани сортове, така че ако се опитвате да избягвате консумацията на ГМО продукти, е добре да го избягвате.
Зехтин
Около 75% от мазнините в маслиновото олио са под формата на мононенаситена олеинова киселина. Зехтинът е известен като ключов елемент от здравословното хранене. Свързват го с различни ползи за здравето, подобрява паметта и функционирането на мозъка. Заради ниската температура на горене - около 160 градуса, много хора избягват да готвят с него, но според специалистите, може да сотирате за кратко храната, използвайки зехтин.
Гхи
Гхи е пречистената мазнина, която се извлича от кравето масло. Може да се използва от хора с непоносимост към лактоза и казеин, защото в него няма остатъчни млечни вещества. Гхи се извлича чрез загряване на маслото, благодарение на което то става устойчиво на високи температури и гори чак при 230 градуса. Сами се досещате, че се препоръчва за готвене. Имайте предвид, че то съдържа много наситени мазнини, затова е добре да го консумирате по-ограничено.
По статията работи: Данна Панджарова
Източник: livestrong.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ГРАЦИЯ БИО - РЕГЕН КРЕМ ЗА ТЯЛО 250 мл
ВИЗАЖ ЕЛИКСИР ЗА ЕЖЕДНЕВНА ГРИЖА ЗА КОСАТА С ПЕТ НАТУРАЛНИ МАСЛА 50 мл
ГЛОБАЛ ХИЙЛИНГ ГЛУТАТИОН капки 59.2 мл
Безплатна доставка за България!ГЛОБАЛ ХИЙЛИНГ СЕЛЕН капки 59,2 мл
НовКОНСКИ БАЛСАМ С ТАМЯН 200 мл DAS GUTE
НовСЕБА МЕД ИЗМИВАЩА ТЕЧНОСТ ЗА ЛИЦЕ И ТЯЛО С МАСЛИНА 200 мл
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Полезна информация
- Авокадо - защо и как помага на здравето
- Пийте витаминозна напитка за отслабване от авокадо, киви, целина и мента
- Отглеждане на авокадо
- Лимонов зехтин с чесън
- Зелено детоксикиращо смути с джинджифил
- Как да изберем най-доброто авокадо на пазара?
- Чеснова майонеза със зехтин
- Консумирайте чай от кора на авокадо против глисти
- Плодова салата от киви, авокадо и ябълки с мента и ядки
- Рецептите на Джейми Оливър: Пърленки с авокадо и сирене фета
Коментари към 16 вида масло за готвене и техните предимства и недостатъци - част 3