Яхния с пилешко месо и карамелизирани лимони

Необходими продукти:
4 цели пилешки бутчета
- сол
- 4 супени лъжици зехтин
- 1 глава лук - нарязан на тънко
- 6 скилидки чесън - разполовени
- 2 супени лъжици мед
- 1 супена лъжица доматена паста
- 3/4 чаена чаша куркума
- 1/2 чаена лъжица канела
- 1 консерва (800 грама) нарязани домати
- 3 чаени чаши пилешки бульон
за лимона:
- 1 лимон
- 1 1/2 чаена лъжица захар
- 2 супени лъжици зехтин
- 1 супена лъжица запечен сусам
- 1/2 чаена чаша накъсани ментови листа
Необходими продукти:
Разрежете бутчетата на горни и долни и ги подправете със сол и оставете да престоят 15 минути на стайна температура.
Загрейте 2 супени лъжици зехтин в голяма тенджера на средна температура. Запечатайте пилешкото от всички страни, докато стане златистокафяво (около 10 минути). Прехвърлете месото в чиния.
Добавете в тигана останалия зехтин и запържете лука, докато омекне - около 6-8 минути. Сложете чесъна и гответе, докато лука започне да покафенява по краищата. Прибавете меда, доматената паста, куркумата и канелата и гответе, докато продуктите освободят аромата си (2 минути). Добавете доматите от консервата и ги намачкайте с преса за картофи или вилица.
Върнете пилето в тенджерата и полейте с бульона - той трябва да покриете пилето. Оставете яхнията да къкри 70-80 минути, докато сосът се сгъсти.
Карамелизирайте лимона: Разрежете го на 4 по дължина, обелете ципата и почистете от семената. Нарежете го на тънки малки филийки. Сложете лимона в тиган и покрийте с вода, варете 3 минути, след което прецедете и подсушете с кухненска хартия. Прехвърлете ги в купичка и ги оваляйте в захар.
В сух тиган сложете зехтин и го загрейте на висока степен. Подредете парчетата лимон на един ред в тигана. Пържете ги, докато се свият и се карамелизират. Върнете ги обратно в купата и ги подправете със сол.
Сервирайте супата с карамелизирания лимон, мента и препечен хляб.
За framar.bg: Данна Панджарова
Източник: epicurious.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от месо
- Пилешко месо – хранителен състав, ползи и вреди за здравето
- Лекува ли пилешката супа простуда и настинка
- Мариновано пържено пиле
- Яхния от кюфтета с картофи (Кюфтета по чирпански)
- Пица с пилешко и царевица
- Френска яхния с гъби и телешко - Бьоф бургиньон
- Лимоново пиле с масло и чесън
- Топла пролетна салата
- Лесна пица с пилешко месо и песто
- Печено пиле в марината от кисело мляко, соев сос и горчица
Коментари към Яхния с пилешко месо и карамелизирани лимони