Начало Хранене Рецепти Основни ястия От месо Яхния с пилешко месо и карамелизирани лимони

Яхния с пилешко месо и карамелизирани лимони

Яхния с пилешко месо и карамелизирани лимони - изображение

Необходими продукти:
4 цели пилешки бутчета

  • сол
  • 4 супени лъжици зехтин
  • 1 глава лук - нарязан на тънко
  • 6 скилидки чесън - разполовени
  • 2 супени лъжици мед
  • 1 супена лъжица доматена паста
  • 3/4 чаена чаша куркума
  • 1/2 чаена лъжица канела
  • 1 консерва (800 грама) нарязани домати
  • 3 чаени чаши пилешки бульон

за лимона:

  • 1 лимон
  • 1 1/2 чаена лъжица захар
  • 2 супени лъжици зехтин
  • 1 супена лъжица запечен сусам
  • 1/2 чаена чаша накъсани ментови листа

Необходими продукти:

Разрежете бутчетата на горни и долни и ги подправете със сол и оставете да престоят 15 минути на стайна температура.

Загрейте 2 супени лъжици зехтин в голяма тенджера на средна температура. Запечатайте пилешкото от всички страни, докато стане златистокафяво (около 10 минути). Прехвърлете месото в чиния.

Добавете в тигана останалия зехтин и запържете лука, докато омекне - около 6-8 минути. Сложете чесъна и гответе, докато лука започне да покафенява по краищата. Прибавете меда, доматената паста, куркумата и канелата и гответе, докато продуктите освободят аромата си (2 минути). Добавете доматите от консервата и ги намачкайте с преса за картофи или вилица.

Върнете пилето в тенджерата и полейте с бульона - той трябва да покриете пилето. Оставете яхнията да къкри 70-80 минути, докато сосът се сгъсти.

Карамелизирайте лимона: Разрежете го на 4 по дължина, обелете ципата и почистете от семената. Нарежете го на тънки малки филийки. Сложете лимона в тиган и покрийте с вода, варете 3 минути, след което прецедете и подсушете с кухненска хартия. Прехвърлете ги в купичка и ги оваляйте в захар.

В сух тиган сложете зехтин и го загрейте на висока степен. Подредете парчетата лимон на един ред в тигана. Пържете ги, докато се свият и се карамелизират. Върнете ги обратно в купата и ги подправете със сол.

Сервирайте супата с карамелизирания лимон, мента и препечен хляб.

За framar.bg: Данна Панджарова
Източник: epicurious.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЛайфстайлХрани и ястияЛюбопитноЗдравни съветиХранене при...ДиетиНовиниАнкети