Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Основни ястия От зърнени и бобови Рецепти за бобена яхния

Рецепти за бобена яхния

от 20 фев 2017г., обновено на 28 авг 2020г.
Редактор: Ваня Боянова
Рецепти за бобена яхния - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Бобената яхния е традиционно българско ястие. Основните съставки за приготвянето му са зрял боб, зеленчуци и подправки. Сгъстява се с добавяне на брашно, подправки и олио (запържени или не). Всяка баба има своята тайна рецепта за сготвянето на вкусна боб яхния. В различните краища на България може да опитате ястието приготвено с различни видове боб – бял, червен, шарен или консервиран. Бобената яхния може да се сервира както постна, така и с месо (свинско, наденица или друго). Използването на домашно произведени продукти ще направи ястието още по-вкусно, а и богато на полезни хранителни вещества. Ето 6 различни рецепти как да си сготвите вкусна бобена яхния.

Класическа рецепта за постна бобена яхния

Необходими продукти:

  • 500 грама боб
  • 1 морков, нарязан на кубчета
  • 1 глава лук, наситнена
  • 1 червена чушка, нарязана на кубчета
  • 1 домат, нарязан на кубчета (доматен сок или пюре)
  • олио
  • сол, червен пипер и джоджен на вкус

Съставки за сгъстяване на бобената яхния:

  • 2 супени лъжици брашно
  • 2 чаени лъжици червен пипер
  • 50-60 мл олио

Начин на приготвяне

Накиснете боба в студена вода от предната вечер или за няколко часа, за да набъбне и да се свари по-лесно. Излейте водата, изплакнете и прехвърлете варивото в тенджера с достатъчно вода, така че да го покрие. След като заври, излейте водата я и сменете с нова. Повторете още веднъж след завиране (по желание), след което добавете лука, морковите и чушката. Подправете със сол, червен пипер, джоджен и малко олио. Намалете котлона, гответе до сваряване на боба, като разбърквате от време на време, за да не загори на дъното. Добавете наситнените домати и солта към сварения боб и направете запръжката.

За целта запържете в сгорещено олио брашното с червения пипер за няколко секунди, след което изсипете запръжката на тънка струя към бобената яхния и разбъркайте. След като заври, свалете боба от котлона и сервирайте. Ако избягвате да запържвате, смесете съставките за сгъстяване в друга тенджера и с черпак загребвайте от бобената чорба и изсипвайте на тънка струя към сгъстяващата смес, като разбърквате непрекъснато.

Бобена яхния с прошуто и кейл

Необходими продукти:

  • 80 грама прошуто, накъсано на парчета
  • 2 супени лъжици зехтин (или олио)
  • 1 глава резене, нарязана на кубчета
  • сол на вкус
  • 2 скилидки чесън, наситнени
  • 1 чаена лъжичка лют червен пипер
  • 4 стръка мащерка
  • 150 милилитра бяло вино (или пилешки бульон)
  • 2 консерви маслен боб
  • 1 консерва домати на кубчета
  • 200 грама кейл

Начин на приготвяне

Запържете прошутото в сух тиган до хрупкавост и извадете с решетъчна лъжица в чинийка. Намалете котлона и запържете резенето. Овкусете със сол и гответе, докато омекне. Добавете чесъна, лютия пипер и мащерката и запържете за 2 минути, след което излейте бялото вино или пилешкия бульон и оставете да се готви на тих огън.

Изсипете двете консерви боб заедно с течността им и доматите на кубчета. Подправете на вкус и оставете да къкри за 5 минути, без да разбърквате. Добавете кейла и гответе, докато омекне. Премахнете клончетата мащерка, сервирайте яхнията в купички и гарнирайте с прошуто.

Бобена яхния с бяло вино и бекон

Бобена яхния с бяло вино и бекон.

Необходими продукти:

  • 300 грама боб
  • 60 грама краве масло
  • 1 глава лук, настъргана
  • 150 грама нарязан бекон
  • 1 чаена лъжичка куркума
  • сол и черен пипер на вкус
  • 4 скилидки чесън, пресовани
  • 100 милилитра бяло вино
  • 2 дафинови листа
  • няколко стръка нарязан пресен магданоз

Начин на приготвяне

Накиснете боба в подсолена вода за една нощ и го сварете на сутринта. Използвайте водата от бульона като естествен сгъстител, прецедете я и оставете настрана. В тенджера сгорещете маслото и запържете лука. Прибавете бекона, куркумата, солта, пипера и чесъна. Разбъркайте и добавете боба, бялото вино и дафиновия лист. Подправете с магданоз и налейте бульона от варенето. Оставете ястието да къкри на слаб огън за час, след което охладете, разсипете в купички и поднесете.

Бобена яхния със сини сливи

Необходими продукти:

  • 2 чаени чаши червен боб
  • олио за запръжка
  • 1 глава червен лук, наситнен
  • сол и черен пипер на вкус
  • 1 чаена лъжичка червен пипер
  • няколко стръка пресен магданоз, наситнени
  • листенца пресен джоджен, наситнен
  • 10 сини сливи без костилки
  • 1 чаена лъжичка ябълков оцет
  • 500 милилитра зеленчуков бульон

Начин на приготвяне

Накиснете боба за една вечер, а на другия ден изплакнете и го сварете. В тенджера загрейте олио, запържете червения лук и прибавете боба. Подправете със сол, черен и червен пипер. Разбъркайте и поръсете с магданоз и джоджен. Сложете сините сливи, оцета и бульона. Намалете мощността на котлона и варете на тих огън за 30-40 минути или до готовност. Охладете, разсипете ястието в купички и поднесете.

Бобена яхния с лапад и свинско месо

 Бобена яхния със свинско месо.

Необходими продукти:

  • 500 грама боб
  • олио за запръжка
  • 700 грама свинско месо
  • сол, черен пипер и кимион на вкус
  • 1-2 скилидки чесън, настърган
  • 1 мек домат, настърган
  • 1 глава стар лук, наситнена
  • 2 връзки пресен лапад, наситнени
  • 1 връзка пресен джоджен, наситнена
  • 1 чаена лъжичка червен пипер
  • 1 чаена чаша вода
  • люти чушки за сервиране (по желание)

Начин на приготвяне

Накиснете боба за една вечер, а на другия ден го изплакнете и сварете в подсолена вода, след което прецедете и оставете настрана. В тенджера сгорещете олио и запържете свинското месо, предварително овкусено със сол, черен пипер и кимион според вкуса ви. Прибавете чесъна, лука и домата. Разбъркайте и след 10 минути добавете лапада и джоджена. Подправете с червен пипер, добавете боба и около 1 чаена чаша вода. Оставете ястието да ври на слаб огън за 40 минути. Охладете, разсипете порции и поднесете яхнията, гарнирана с няколко люти чушки по желание.

Бобена яхния със свински уши

Необходими продукти:

  • 500 грама боб
  • 2-3 броя свински уши
  • 1-2 супени лъжици олио
  • 1-2 глави лук, нарязани на ситно
  • сол и черен пипер на вкус
  • 2 чаени лъжици червен пипер
  • 100 грама доматено пюре
  • няколко стръка пресен джоджен
  • няколко дафинови листа
  • 2-3 нарязани скилидки чесън
  • 100 милилитра червено вино

Начин на приготвяне

Измийте и накиснете боба и ушите в два различни съда. Сварете в подсолена вода, отцедете и охладете. Нарежете карантията на лентички и оставете настрани. В тенджера загрейте олиото, добавете лука, свинските уши и овкусете със сол и черен пипер. Сипете боба, червения пипер, доматеното пюре и подправете с джоджен, дафинов лист, чесън. Разбъркайте, налейте виното и оставете ястието да къкри на слаб огън за 30-40 минути. Поднесете яхнията топла, гарнирана с нарязани пресни подправки по избор.

Източник:

bbcgoodfood.com
Снимки: Личен архив; freepik.com; flickr.com

Още по темата:
  • Яхния с черен боб и гъби Яхния с черен боб и гъби
  • Млечна яхния от зеле с боб и наденица Млечна яхния от зеле с боб и наденица
  • Яхния с карфиол, боб и шоколад Яхния с карфиол, боб и шоколад
  • Яхния с телешки език, картофи и зеленчуци Яхния с телешки език, картофи и зеленчуци
5.0/5 1 оценка

Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА

ЖАН Д'АРСЕЛ VEGETALIE СЕРУМ С АНТИ - ЕЙДЖ ДЕЙСТВИЕ 30 мл
76.00лв.

ЖАН Д'АРСЕЛ VEGETALIE СЕРУМ С АНТИ - ЕЙДЖ ДЕЙСТВИЕ 30 мл

АУРА ХЕРБАЛС ОФОРМЕН СИЛУЕТ тинктура 200 мл
34.80лв.

АУРА ХЕРБАЛС ОФОРМЕН СИЛУЕТ тинктура 200 мл

БИОФИЧИНА ТОСКАНА АКТИВЕН БАЛСАМ ЗА КОСА 200 мл
27.00лв.

БИОФИЧИНА ТОСКАНА АКТИВЕН БАЛСАМ ЗА КОСА 200 мл

ЧАЙ ФИЛТЪР ЗА ДИАБЕТИЦИ С КАНЕЛА
2.50лв.

ЧАЙ ФИЛТЪР ЗА ДИАБЕТИЦИ С КАНЕЛА

БИЛКОВА СМЕС №22 200 г ЗДРАВНИЦА
14.00лв.

БИЛКОВА СМЕС №22 200 г ЗДРАВНИЦА

КАРБОСЛИМ капсули * 60 ХЕЛТ ЕЙД
52.80лв.

КАРБОСЛИМ капсули * 60 ХЕЛТ ЕЙД

Коментари към Рецепти за бобена яхния

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Рецепти за бобена яхния
    www.framar.bg 
    на 12 July 2025 в 09:30
    Коментирайте "Рецепти за бобена яхния"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Основни ястия
  • Ястия от зърнени и бобови култури
  • Ползи и вреди от консумацията на бял боб (фасул)
  • Мексиканско ястие от кайма с боб и царевица
  • Боб с пилешко месо
  • Запечен боб с наденица и чесън
  • Палачинки от боб и овесени ядки
  • Боб с доматено пюре и чесън
  • Леща с наденица и картофи
  • Бобена разядка със зеленчуци, чесън и лук
  • Яхния с телешки език, картофи и зеленчуци
  • Яхния с телешка кайма, картофи, целина и горчица
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Готварски книги или рецепти от кулинарни страници в интернет използвате?

преди 2116 дни, 17 часа и 44 мин.

Интересни рецепти с ананас (сладки и солени)?

преди 2229 дни, 21 часа и 54 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Къде изчезна пробиотикът Вивомикс?

преди 23 часа и 35 мин.

Експертиза на трайно намалена работоспособност ТЕЛК и ЛКК - какво трябва да знаете

преди 2 дни, 23 часа и 12 мин.

Шампионат по колоездене "Зелените пирамиди", гр. Стара Загора - 06.07.2025 година

преди 7 дни, 21 часа и 31 мин.

Защо не трябва да пием кафе преди кръвни изследвания - всичко което трябва да знаете

преди 14 дни, 17 часа и 41 мин.
Всички

АНКЕТА

Как ще ни повлияе приемане на еврото?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

РИВАНА БАЗОВО МАСЛО ОТ КОКОС 55 мл

РИВАНА БАЗОВО МАСЛО ОТ ШЕА 55 мл

СИЙСТАРС СОЛИЛУГ ЧЕРНОМОРСКА ЛУГА разтвор 950 мл

АЦЕТА БИО ОРГАНИЧЕН СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН БЕБЕШКИ ЛОСИОН 50 мл

МАНХАЕ ИНТИМА капс.*30

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

Завръщането на ирисовата диагностика

Коментар на: Стоян от 11 юли 2025г. в 16:54:11

ДИАЗЕПАМ ректална туба 5мг/2.5мл

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 11 юли 2025г. в 15:24:45

ДИАЗЕПАМ ректална туба 5мг/2.5мл

Коментар на: Tania Nikolova от 11 юли 2025г. в 15:03:39

ТИНКТУРА КАСТЕЛАНИ - ХЕФЕ 50 мл ХИМАКС ФАРМА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 11 юли 2025г. в 14:39:29

ДОПЕЛХЕРЦ ВИТАЛ ТОНИК 750 мл

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 11 юли 2025г. в 14:33:03
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival