Рецепти за бобена яхния

Бобената яхния е традиционно българско ястие. Основните съставки за приготвянето му са зрял боб, зеленчуци и подправки. Сгъстява се с добавяне на брашно, подправки и олио (запържени или не). Всяка баба има своята тайна рецепта за сготвянето на вкусна боб яхния. В различните краища на България може да опитате ястието приготвено с различни видове боб – бял, червен, шарен или консервиран. Бобената яхния може да се сервира както постна, така и с месо (свинско, наденица или друго). Използването на домашно произведени продукти ще направи ястието още по-вкусно, а и богато на полезни хранителни вещества. Ето 6 различни рецепти как да си сготвите вкусна бобена яхния.
Класическа рецепта за постна бобена яхния
Необходими продукти:
- 500 грама боб
- 1 морков, нарязан на кубчета
- 1 глава лук, наситнена
- 1 червена чушка, нарязана на кубчета
- 1 домат, нарязан на кубчета (доматен сок или пюре)
- олио
- сол, червен пипер и джоджен на вкус
Съставки за сгъстяване на бобената яхния:
- 2 супени лъжици брашно
- 2 чаени лъжици червен пипер
- 50-60 мл олио
Начин на приготвяне
Накиснете боба в студена вода от предната вечер или за няколко часа, за да набъбне и да се свари по-лесно. Излейте водата, изплакнете и прехвърлете варивото в тенджера с достатъчно вода, така че да го покрие. След като заври, излейте водата я и сменете с нова. Повторете още веднъж след завиране (по желание), след което добавете лука, морковите и чушката. Подправете със сол, червен пипер, джоджен и малко олио. Намалете котлона, гответе до сваряване на боба, като разбърквате от време на време, за да не загори на дъното. Добавете наситнените домати и солта към сварения боб и направете запръжката.
За целта запържете в сгорещено олио брашното с червения пипер за няколко секунди, след което изсипете запръжката на тънка струя към бобената яхния и разбъркайте. След като заври, свалете боба от котлона и сервирайте. Ако избягвате да запържвате, смесете съставките за сгъстяване в друга тенджера и с черпак загребвайте от бобената чорба и изсипвайте на тънка струя към сгъстяващата смес, като разбърквате непрекъснато.
Бобена яхния с прошуто и кейл
Необходими продукти:
- 80 грама прошуто, накъсано на парчета
- 2 супени лъжици зехтин (или олио)
- 1 глава резене, нарязана на кубчета
- сол на вкус
- 2 скилидки чесън, наситнени
- 1 чаена лъжичка лют червен пипер
- 4 стръка мащерка
- 150 милилитра бяло вино (или пилешки бульон)
- 2 консерви маслен боб
- 1 консерва домати на кубчета
- 200 грама кейл
Начин на приготвяне
Запържете прошутото в сух тиган до хрупкавост и извадете с решетъчна лъжица в чинийка. Намалете котлона и запържете резенето. Овкусете със сол и гответе, докато омекне. Добавете чесъна, лютия пипер и мащерката и запържете за 2 минути, след което излейте бялото вино или пилешкия бульон и оставете да се готви на тих огън.
Изсипете двете консерви боб заедно с течността им и доматите на кубчета. Подправете на вкус и оставете да къкри за 5 минути, без да разбърквате. Добавете кейла и гответе, докато омекне. Премахнете клончетата мащерка, сервирайте яхнията в купички и гарнирайте с прошуто.
Бобена яхния с бяло вино и бекон
Необходими продукти:
- 300 грама боб
- 60 грама краве масло
- 1 глава лук, настъргана
- 150 грама нарязан бекон
- 1 чаена лъжичка куркума
- сол и черен пипер на вкус
- 4 скилидки чесън, пресовани
- 100 милилитра бяло вино
- 2 дафинови листа
- няколко стръка нарязан пресен магданоз
Начин на приготвяне
Накиснете боба в подсолена вода за една нощ и го сварете на сутринта. Използвайте водата от бульона като естествен сгъстител, прецедете я и оставете настрана. В тенджера сгорещете маслото и запържете лука. Прибавете бекона, куркумата, солта, пипера и чесъна. Разбъркайте и добавете боба, бялото вино и дафиновия лист. Подправете с магданоз и налейте бульона от варенето. Оставете ястието да къкри на слаб огън за час, след което охладете, разсипете в купички и поднесете.
Бобена яхния със сини сливи
Необходими продукти:
- 2 чаени чаши червен боб
- олио за запръжка
- 1 глава червен лук, наситнен
- сол и черен пипер на вкус
- 1 чаена лъжичка червен пипер
- няколко стръка пресен магданоз, наситнени
- листенца пресен джоджен, наситнен
- 10 сини сливи без костилки
- 1 чаена лъжичка ябълков оцет
- 500 милилитра зеленчуков бульон
Начин на приготвяне
Накиснете боба за една вечер, а на другия ден изплакнете и го сварете. В тенджера загрейте олио, запържете червения лук и прибавете боба. Подправете със сол, черен и червен пипер. Разбъркайте и поръсете с магданоз и джоджен. Сложете сините сливи, оцета и бульона. Намалете мощността на котлона и варете на тих огън за 30-40 минути или до готовност. Охладете, разсипете ястието в купички и поднесете.
Бобена яхния с лапад и свинско месо
Необходими продукти:
- 500 грама боб
- олио за запръжка
- 700 грама свинско месо
- сол, черен пипер и кимион на вкус
- 1-2 скилидки чесън, настърган
- 1 мек домат, настърган
- 1 глава стар лук, наситнена
- 2 връзки пресен лапад, наситнени
- 1 връзка пресен джоджен, наситнена
- 1 чаена лъжичка червен пипер
- 1 чаена чаша вода
- люти чушки за сервиране (по желание)
Начин на приготвяне
Накиснете боба за една вечер, а на другия ден го изплакнете и сварете в подсолена вода, след което прецедете и оставете настрана. В тенджера сгорещете олио и запържете свинското месо, предварително овкусено със сол, черен пипер и кимион според вкуса ви. Прибавете чесъна, лука и домата. Разбъркайте и след 10 минути добавете лапада и джоджена. Подправете с червен пипер, добавете боба и около 1 чаена чаша вода. Оставете ястието да ври на слаб огън за 40 минути. Охладете, разсипете порции и поднесете яхнията, гарнирана с няколко люти чушки по желание.
Бобена яхния със свински уши
Необходими продукти:
- 500 грама боб
- 2-3 броя свински уши
- 1-2 супени лъжици олио
- 1-2 глави лук, нарязани на ситно
- сол и черен пипер на вкус
- 2 чаени лъжици червен пипер
- 100 грама доматено пюре
- няколко стръка пресен джоджен
- няколко дафинови листа
- 2-3 нарязани скилидки чесън
- 100 милилитра червено вино
Начин на приготвяне
Измийте и накиснете боба и ушите в два различни съда. Сварете в подсолена вода, отцедете и охладете. Нарежете карантията на лентички и оставете настрани. В тенджера загрейте олиото, добавете лука, свинските уши и овкусете със сол и черен пипер. Сипете боба, червения пипер, доматеното пюре и подправете с джоджен, дафинов лист, чесън. Разбъркайте, налейте виното и оставете ястието да къкри на слаб огън за 30-40 минути. Поднесете яхнията топла, гарнирана с нарязани пресни подправки по избор.
bbcgoodfood.com
Снимки: Личен архив; freepik.com; flickr.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ЖАН Д'АРСЕЛ VEGETALIE ДЪЛБОКОХИДРАТИРАЩ КРЕМ С 24 ЧАСОВО ДЕЙСТВИЕ 50 мл.
СУИС ЕНЕРДЖИ ТАЙНАТА НА БАЛЕРИНАТА СТЪПКА 3 БАЛАНС капсули * 14
НовЖАН Д'АРСЕЛ VEGETALIE КРЕМ ЗА ЧУВСТВИТЕЛНА КОЖА С УСПОКОЯВАЩО ДЕЙСТВИЕ 50 мл.
СУИС ЕНЕРДЖИ КОМПЛЕКТ ТАЙНАТА НА БАЛЕРИНАТА СТЪПКА 1 ДЕТОКС капсули * 14 + СТЪПКА 2 СЛИМ капсули * 45 + СТЪПКА 3 БАЛАНС капсули * 14
НовЧАЙ ФИЛТЪР ЗА ДИАБЕТИЦИ С КАНЕЛА
ЖАН Д'АРСЕЛ VEGETALIE СЕРУМ С АНТИ - ЕЙДЖ ДЕЙСТВИЕ 30 мл
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от зърнени и бобови култури
- Ползи и вреди от консумацията на бял боб (фасул)
- Яхния с телешки език, картофи и зеленчуци
- Печен боб с шунка
- Пикантна яхния от леща и нахут
- Лобио - дип от червен боб и орехи
- Боб с наденица и кисело зеле
- Пикантни скариди с бял боб, домати и чесън
- Боб на фурна с домати и спанак
- Киноа с черен боб
- Свалете кръвната захар с обикновен фасул
Коментари към Рецепти за бобена яхния