Начало Хранене Рецепти Основни ястия От месо Хрупкави горни бутчета с пролетни зеленчуци

Хрупкави горни бутчета с пролетни зеленчуци

Хрупкави горни бутчета с пролетни зеленчуци - изображение

Необходими продукти:

  • 8 горни бутчета
  • 2 супени лъжици сол
  • 1 чаена лъжица черен пипер
  • 500 грама аспержи
  • 500 грама дребни картофи
  • 1 връзка репички
  • 2 чаени лъжици зехтин + 2 супени за зеленчуците
  • 3 скилидки чесън - нарязани на ситно
  • 1 супена лъжица паста от аншоа или 6 филета, нарязани фино
  • 1/2 чаена чаша студено масло, нарязано на кубчета
  • 1/2 чаена чаша сухо бяло вино
  • 1 супена лъжица лимонов сок
  • 2 супени лъжици магданоз


Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 220 градуса.

Почистете пилешките бутчета от костите с помощта на кухненска ножица, като запазите месото и кожата цели.

Подправете пилешкото с 1 чаена лъжица сол и половин лъжица черен пипер.

Почистете аспержите - отрежете 3 сантиметра от края им, където зеленчукът е най-твърд. Разрежете картофите и репичките на половинки. Подправете зеленчуците с 2 супени лъжици зехтин, останалите сол и черен пипер. Прехвърлете всичко, освен аспержите, в тава и запечете за 15 минути.

Междувременно намажете друга тава с 1 чаена лъжица зехтин.

Загрейте последната 1 чаена лъжица зехтин в голям тиган на средна температура. Запържете пилешкото месо с кожата надолу, докато тя стане хрупкава и златистокафява - за 5-7 минути.

Прехвърлете в приготвената тавичка с кожата нагоре. След като сте приготвили всички бутчета по този начин, сложете ги да се запекат във фурната до пълна готовност - около 8-10 минути. Запазете мазнината, която се е отделила в тигана.

Когато отворите фурната да сложите пилето, извадете зеленчуците от нея, подредете аспержите и продължете да печете, докато аспержите станат леко хрупкави, а картофите и репичките се изпекат добре - около 8-10 минути (същото време ще ви е необходимо и за приготвяне на пилето).

Междувременно внимателно излейте останалата мазнина от тигана, като се стараете да не изгубите късчетата месо, полепнали по дъното на съда. Добавете пресования чесън, 1 супена лъжица масло и аншоата. Гответе, докато чесънът омекне (около 1 минута). Добавете виното и отделете останалите късчета месо от дъното на съда с помощта на шпатула или дървена лъжица. Гответе соса, докато намалее наполовина, като разбърквате от време на време.

Свалете от котлона и налейте лимоновия сок. Добавете останалото масло наведнъж и разбъркайте, за да се получи еднородна смес.

Прибавете 1 супена лъжица ситно нарязан магданоз.

Прехвърлете готовите зеленчуци и месо в плато, полейте със соса и поръсете с останалата 1 лъжица магданоз.

За framar.bg: Данна Панджарова
Източник: epicurious.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиХрани и ястияЛюбопитноХранене при...Здравни съветиЛайфстайлДиетиНовиниАнкети