Хлебен пудинг с бял шоколад, бадеми и карамелен сос с ром
Необходими продукти
За 16 порции са необходими:
- 1 литър прясно мляко
- 240 грама масло
- 1 чаена чаша захар
- 2 супени лъжици ванилов екстракт
- 1 смляно или настъргано индийско орехче
- 1/4 чаена лъжица сол
- 350 грама сух бял хляб
- 3 бели шоколада (общо 300 грама)
- 1/2 чаена чаша нарязани бадеми
- 6 яйца
За карамеления сос:
- 1 1/2 чаени чаши захар
- 1/2 чаена чаша вода
- 250 милилитра течна сметана с висока масленост (32%)
- 60 грама масло
- 2 супени лъжици ром
- 1/2 чаена лъжица лимонов сок
За поднасяне - карамелизирани банани:
- 8 банана
- 1/2 чаена чаша кафява захар
бял шоколад за украса
Начин на приготвяне:
Първо нарежете хляба на парчета с дебелина около сантиметър. Отстранете корите, а меката част превърнете в кубчета. Шоколада нарежете ситно с нож. Смесете двата продукта в купа, добавете към тях бадемите и се заемете с направата на млечната комбинация.
В тенджера налейте прясното мляко, сложете маслото, ваниловия екстракт, солта, захарта, индийското орехче и нека течността заври на среден огън, като разбърквате. След това свалете от котлона и изчакайте да се охлади (около 25 минути).
Тогава чукнете яйцата в нея и бъркайте до еднородност. Разпределете върху хлебната смес с шоколада и ядките. Разбъркайте и оставете тестото да престои 20 минути.
След това прехвърлете в тава, покрийте с фолио и изпечете пудинга при 150 градуса за около 60 минути.
Докато той е във фурната, пригответе карамеления сос.
В малка тенджера смесете водата и захарта и бъркайте непрекъснато, докато течността кипне. Когато това стане, оставете да се вари на слаб огън, докато започне да придобива кехлибарен цвят.
В този момент намалете котлона до минимум, налейте течната сметана, рома, лимоновия сок и добавете маслото. Разбъркайте и свалете съда от печката. Щом се охлади мъничко, сиропът е готов.
Когато пудингът се изпече, извадете от фурната и докато е още горещ, сложете по парченце шоколад върху всяка "порция". Така бялата сладост ще се разтопи и ще се получи много красиво.
Бананите обелете, разрежете на две по дължина, след това още на две части напречно. Поръсете ги със захар и изпечете във фурната на функция грил за 6-7 минути при максимална температура (или може да използвате горелка за крем брюле).
Остава само да нарежете пудинга на квадратчета, ромбове или триъгълници и да поднесете с кехлибарения ромов сироп и карамелизираните плодове.
Да ви е сладко!
Източник: foodclub-ru
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Ръжен хляб – състав, здравословни ползи и недостатъци
- Пълнен хляб с чесново масло и кашкавал
- Консумирайте препечени филийки със зехтин при гастрит
- Класическа рецепта за чабата
- Печени чеснови филийки със зехтин и ароматни подправки
- Тесто за хляб (с мая)
- Пълнен хляб с пилешко филе, пушен бекон и гъби
- Картофен хляб с лук
- Справете се с болезнения цирей с помощта на хляб и мляко
- Доц. Даниела Попова, Ръководител на Клиника по терапия на ендокринно метаболитни болести и диететика към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“: Не случайно в молитвата си казваме „Хляб наш насущний“
Коментари към Хлебен пудинг с бял шоколад, бадеми и карамелен сос с ром