Кюфтета от хляб и коприва
Необходими продукти:
- 200 грама стар хляб, нарязан на кубчета
- 200 милилитра прясно мляко, леко затоплено
- 2 яйца
- 100 грама листа от коприва
- 1 супена лъжица брашно
- 40 грама натрошено сирене
- 20 грама масло
- 1 малка глава лук
- 1 скилидка чесън
- 1 супена лъжица пресен магданоз, нарязан на ситно
- щипка индийско орехче
- щипка лимонова кора
- сол и прясно смлян черен пипер
За пържене:
- 2 яйца, леко разбити
- масло
За поръсване:
- настърган пармезан
- зелен лук
Начин на приготвяне:
- Накиснете кубчетата хляб в голяма купа със затопленото прясно мляко. Оставете ги да престоят 30 минути.
- През това време нарежете на ситно чесъна и лука.
- Измийте добре листата от коприва, отцедете и нарежете на едро.
- Загрейте маслото в голям тиган на средно силен огън и сотирайте лука и чесъна за 2-3 минути.
- Добавете копривата и гответе още 3-4 минути, като разбърквате периодично.
- Прибавете хляба и поръсете с подправките.
- Добавете брашното, сиренето и яйцата и разбъркайте добре. Отстранете тигана от котлона.
- Оставете сместа леко да се охлади, навлажнете ръцете си и оформете 6 топки.
- Потопете всяка една от тях в яйце така, че да се покрие равномерно.
- Загрейте масло в тиган на средно силен огън и пържете кюфтетата до златисто кафяв цвят, като ги обръщате периодично.
- Поднесете ги топли, поръсени със зелен лук и настърган пармезан и гарнирани със зелена салата по избор.
Приятен апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Предястия
- Топли предястия
- Ръжен хляб – състав, здравословни ползи и недостатъци
- Какво се случва в тялото ни, след като откажем хляба
- Доц. Даниела Попова, Ръководител на Клиника по терапия на ендокринно метаболитни болести и диететика към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“: Не случайно в молитвата си казваме „Хляб наш насущний“
- Хлябът наш насъщен… – интервю с Богдан Богданов, майстор на уникален хляб по стари рецепти
- Пълнен хляб с чесново масло и кашкавал
- Еврейски безквасен хляб Маца
- Консумирайте препечени филийки със зехтин при гастрит
- Рецепти за домашен селски хляб (с хрупкава коричка и с подправки)
- Телешки кюфтенца с магданоз на фурна
- Пълнозърнестият хляб е най-полезен
Коментари към Кюфтета от хляб и коприва