Царевичен хляб с ягодово сладко
Необходими продукти
За хляба:
1 1/4 чаена чаша царевично брашно
3/4 чаена чаша пресято пшенично брашно
1/4 чаена чаша захар + малко за поръсване
1 чаена лъжица сол
2 чаени лъжици набухвател
1/2 чаена лъжица сода
1/3 чаена чаша прясно мляко
1 чаена чаша кефир
2 големи леко разбити яйца
120 грама разтопено масло (1 супена лъжица от него е за намазване)
За сладкото:
500 грама ягоди, нарязани на парченца по около 0,5 см
кората на 1/3 лимон
сок от 1 лимон
сок от 1/2 портокал
1/2 чаена чаша захар
1 супена лъжица масло
щипка сол
Начин на приготвяне:
Тестото. Смесете двата вида брашно, сложете солта, захарта, содата и набухвателя. Налейте млякото, кефира, разбитите яйца и маслото. Разбъркайте всичко до получаването на еднородна консистенция.
Загрейте чугунен тиган с диаметър 25 см във фурната до 220 градуса. След това извадете съда и намажете дъното и стените му с 1 супена лъжица масло. Изсипете тестото и поставете да се пече във фурната до златисто (около 20 - 25 минути). Готовността проверете с помощта на клечка за зъби. Изчакайте готовия хляб 10 - 15 минути да се охлади и поръсете с малко захар. Нарежете на парчета.
Сладкото. Изсипете нарязаните ягоди в подходящ съд, прибавете кората и сока от лимона, сол, захар и портокаловия сок. Разтопете маслото в отделен съд и към него прибавете ягодите. Оставете на котлона за около 10 минути, разбърквайки, докато сокът се изпари.
Поднесете царевичния хляб с готовото ягодово сладко.
Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Ръжен хляб – състав, здравословни ползи и недостатъци
- Какво се случва в тялото ни, след като откажем хляба
- Пълнен хляб с чесново масло и кашкавал
- Хлябът наш насъщен… – интервю с Богдан Богданов, майстор на уникален хляб по стари рецепти
- Доц. Даниела Попова, Ръководител на Клиника по терапия на ендокринно метаболитни болести и диететика към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“: Не случайно в молитвата си казваме „Хляб наш насущний“
- Еврейски безквасен хляб Маца
- Консумирайте препечени филийки със зехтин при гастрит
- Рецепти за домашен селски хляб (с хрупкава коричка и с подправки)
- Печени чеснови филийки със зехтин и ароматни подправки
- Пълнозърнестият хляб е най-полезен
Коментари към Царевичен хляб с ягодово сладко