Терин от кайма с прошуто, шамфъстък и пресни билки

Необходими продукти:
- 500 грама свинска кайма
- 500 грама телешка кайма
- 250 грама прошуто /приблизително 20 тънки филийки/
- 1 голяма скилидка чесън, нарязана на ситно
- 2 супени лъжици прясна мащерка, нарязана на ситно
- 1/4 чаена чаша пресен босилек, нарязан на ситно
- 85 грама шамфъстък, обелен и нарязан на едро
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната до 180 градуса и покрийте дъното и стените на форма за хляб с хартия за печене. Уверете се, че листът е достатъчно голям, за да загънете терина отгоре.
- Подредете филийките прошуто така, както е показано на снимките.
- В голяма купа смесете останалите съставки, включително и останалото прошуто.
- Подправете със сол и прясно смлян черен пипер и омесете каймата за кратко.
- Разпределете я във формата, притиснете с длани и покрийте с филийките прошуто, излизащи от формата.
- Покрийте с хартия за печене и двойно алуминиево фолио, като запечатате добре ръбовете.
- Поставете формата в дълбока тавичка и добавете гореща вода до средата на стените.
- Печете в продължение на 90 минути.
- Когато теринът е готов, го извадете от фурната и без да отстранявате алуминиевото фолио, притиснете отгоре с тежък предмет, който се побира във формата - консервни кутии, пълни буркани и т.н.
- Оставете го да се охлади напълно до стайна температура и охладете в продължение на една нощ в хладилника.
- Обърнете го върху поднос, нарежете на филийки и поднесете.
Приятен апетит!
Снимки: bellyrumbles.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Предястия
- Студени предястия
- Пилешко филе с плънка от прошуто и сирене крема
- Бутер баница с кайма
- Панирани шницели от кайма
- Гнезда от кайма с пикантна плънка от чедър и бекон
- Задушен зелен грах с кайма
- Макарони с кайма и кашкавал
- Картофени гнезда с пилешка кайма и кашкавал
- Гнезда от кайма с яйца в доматен сос
- Пълнени макарони с кайма и кашкавал на тиган
- Лазаня от патладжани с кайма, пармезан и моцарела
Коментари към Терин от кайма с прошуто, шамфъстък и пресни билки