Кайма

Каймата представлява смляно свинско, телешко, агнешко, конско, пилешко месо или смес между някои от тези видове. Към нея се добавят подправки, яйца, зеленчуци, галета, хляб и др., приготвя се голям асортимент от ястия, супи, скара.
За българската кухня е традиционна комбинацията между свинско и телешко месо като съотношението е, съответно 40%:60%.
Полезните свойства на продукта зависят от количествата и качествата на белтъчините и мазнините, които влизат в състава й. Качественият протеин съдържа всички незаменими аминокиселини, които не се произвеждат от човешкия организъм. Протеинът в месото се усвоява добре от организма, над 95%.
Замразената кайма запазва всички полезни свойства на пресния продукт.
В телешката кайма (в 100 г) има: 332 кКал, 30 г мазнини, 14 г белтъчини, 0 г въглехидрати; в свинската (за 100 г): 263 кКал, 21 г мазнини, 17 г белтъчини и няма въглехидрати.
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 0.0 мл. |
Белтък | 0.0 гр. |
Мазнини | 0.0 гр. |
Въглехидрати | 0.0 гр. |
СТАТИЯТА е свързана към
- Месо, птици
- Пикатна кайма с кашкавал на тиган
- Панирани шницели от кайма
- Къббе (кюфтета от кайма и булгур) с чеснов сос
- Яйчена запеканка с лук и кайма
- Патладжанени рулца с бешамел, кайма и домати
- Прясно зеле, задушено с кайма и ориз
- Запеканка от тиквички с кайма и домати
- Кюфтета от кайма и елда в доматен сос
- Пълнен лук с кайма и гъби, запечен в бекон
- Задушен зелен грах с кайма
Коментари към Кайма