Кайма
Каймата представлява смляно свинско, телешко, агнешко, конско, пилешко месо или смес между някои от тези видове. Към нея се добавят подправки, яйца, зеленчуци, галета, хляб и др., приготвя се голям асортимент от ястия, супи, скара.
За българската кухня е традиционна комбинацията между свинско и телешко месо като съотношението е, съответно 40%:60%.
Полезните свойства на продукта зависят от количествата и качествата на белтъчините и мазнините, които влизат в състава й. Качественият протеин съдържа всички незаменими аминокиселини, които не се произвеждат от човешкия организъм. Протеинът в месото се усвоява добре от организма, над 95%.
Замразената кайма запазва всички полезни свойства на пресния продукт.
В телешката кайма (в 100 г) има: 332 кКал, 30 г мазнини, 14 г белтъчини, 0 г въглехидрати; в свинската (за 100 г): 263 кКал, 21 г мазнини, 17 г белтъчини и няма въглехидрати.
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 0.0 мл. |
Белтък | 0.0 гр. |
Мазнини | 0.0 гр. |
Въглехидрати | 0.0 гр. |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Месо, птици
- Картофени гнезда с пилешка кайма и кашкавал
- Прясно зеле, задушено с кайма и ориз
- Пълнен праз с кайма (2 варианта)
- Бутер баница с кайма
- Задушена елда с кайма, доматено пюре и лук
- Панирани шницели от кайма
- Хапки от кайма с топено сирене и чесън
- Гнезда от кайма с яйца в доматен сос
- Зелеви сарми с кайма, ориз и гъби
- Пълнени макарони с кайма и кашкавал на тиган
Коментари към Кайма