Сладко-кисело свинско с ананас

Необходими продукти:
350 грама свинско месо
150 грама царевично нишесте
200 грама чушки
500 мл мазнина за пържене
1 см пресен джинджифил
50 грама захар на пясък
1 яйчен жълтък
1 ч. л. сол
130 грама консервиран ананас
20 мл растително олио
30 мл оризов оцет
50 грама кетчуп
соев сос
Начин на приготвяне:
Разцепете месото с помощта на нож така, че да получите широко и плоско парче (може да нарежете на кубчета, ако желаете). След това го начукайте, нарежете на равни ивици, а тях - на квадрати. Добавете към нарязаното месо жълтъка, соев сос, 1 с. л. нишесте, малко вода, задължително посолете, разбъркайте добре и оставете в продължение на половин час да се маринова.
Нарежете чушките и ананаса на еднакви квадрати предварително.
Оваляйте маринованото месо в нишестето (100 грама) и отърсете, за да падне излишното количество. След това изпържете в добре нагорещена мазнина (около 190 градуса). Не пържете дълго, разбърквайте и внимавайте парчетата да не се слепят. Когато месото придобие златист цвят, трябва да го извадите от олиото и да го оставите на решетка или подходяща хартия, за да се отцеди от излишната мазнина. Отново изпържете в нагорещеното олио за много кратко - такова двойно пържене ще запази свинското сочно, при това с хрупкава коричка. Оставете да се отцеди още веднъж.
Сосът се приготвя по следния начин: нарежете джинджифила на сламки и го запържете в нагорещен тиган, в който сте сложили малко растително олио. Прибавете чушките и запържете за кратко. Когато спрат да "пукат" (цвърчат), сложете ананаса и запържете леко и него. Сега трябва да действате още по-бързо: налейте в тигана оцета, разбъркайте; добавете захарта, бъркате; после кетчупа и пак се разбърква. Сгъстете соса с нишестето, разтворено във вода (1:1), необходими са 1-2 ч. л. Изсипете месото в тигана, разбъркайте и свалете от котлона. Това е всичко.
Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от месо
- Шишчета от свински черен дроб с лук и домати на фурна
- Маринована свинска пържола
- Свински пържоли с билков сос на тиган
- Свински пържоли с гъби и сос Уорчестър
- Пържено свинско с мащерка и домати
- Печено свинско със сос от череши и вино
- Свинско в бира със сусамово масло
- Задушено свинско с лук, джинджифил и горчица
- Печено свинско в бира с билки, моркови и чесън
- Свински пържоли с топено сирене и майонеза
Коментари към Сладко-кисело свинско с ананас