Месо от дива свиня – хранителен състав и ползи за здравето
От дивечовите месни продукти, смятани за деликатес, с най-голямо съмнение се подхожда към месото от дива свиня. Това се дължи главно на потенциала от заразяване с някои от болестите, които са свързани с него, като например трихинелоза. Въпреки това, ако бъде приготвено правилно, месото от дива свиня може да предостави редица ползи за здравето, дължащи се на изобилието от хранителни вещества.
Хранителен състав на месото от дива свиня
Дивата свиня е перфектният избор за всеки, който търси червено месо, което е богато на протеини, но с ниско съдържание на калории, натрий и холестерол. 100 грама месо от дива свиня съдържат:
- калории: 122;
- наситени мазнини: 0,99 г;
- ненаситени мазнини: 1,79 г;
- омега-3 мастни киселини: 480 мг;
- белтъчини: 21,5 г;
- натрий: 157,5 мг;
- холестерол: 77 мг.
Витамини
- витамин В1 (тиамин): 0,39 мг (21% от препоръчителния дневен прием);
- витамин В2 (рибофлавин): 0,11 мг (9% от ПДП);
- витамин В3 (ниацин): 4 мг (21% от ПДП);
- витамин В6: 0,4 мг (32% от ПДП);
- витамин В12 (кобаламин): 0,7 мкг (29% от ПДП);
- холин: 116,4 мг (22% от ПДП).
Минерали
- калций: 16 мг (1% от ПДП);
- мед: 0,06 мг (7% от ПДП);
- желязо: 1,12 мг (14% от ПДП);
- магнезий: 27 мг (6% от ПДП);
- фосфор: 133 мг (14% от ПДП);
- калий: 396 мг (8% от ПДП);
- селен: 9,8 мкг (18% от ПДП);
- натрий: 60 мг (3% от ПДП);
- цинк: 3,01 мг (20% от ПДП).
Предимства на месото от дива свиня
Няма нищо по-хубаво от това човек да се наслади на храна, която е едновременно вкусна и здравословна. В сравнение с говеждото, свинското и пилешкото, месото от дива свиня осигурява най-голямо количество протеини, като същевременно съдържа най-малко холестерол.
>>> Свинско месо – хранителен състав, ползи и вреди за здравето
Някои от многобройните ползи за здравето от месото от дива свиня включват:
Високо съдържание на протеин
Месото от дива свиня е изключителен източник на протеини (основен компонент за всички живи организми), които изграждат клетъчните структури, включително мускулите, косата и ноктите. Именно поради тази причина това месо е предпочитано от спортистите.
Чудесен източник на мононенаситени мазнини
Известно е, че мононенаситените мазнини, съдържащи се в големи количества в месото от дива свиня, помагат за намаляването на нивата на лошия холестерол, който е отговорен за развитието на сърдечни заболявания и инсулт.
Ниско съдържание на натрий
Месото от дива свиня, съдържа малки количества натрий, което го прави предпочитан вариант пред останалите животински продукти, тъй като големите количества от минерала могат да доведат до високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, инсулт и много други здравословни проблеми.
Изобилие от витамини от група В
Едно от предимствата на месото от дива свиня е изобилието от витамини от група В. За тях е известно, че предотвратяват някои неврологични и ракови заболявания, управляват стреса и са чудесен източник на енергия.
Отличен източник на минерали
Сред множеството минерали, съдържащи се в месото от дива свиня, са фосфор, селен, желязо и цинк. В комбинация те подпомагат бъбречната функция, нервната сигнализация, образуването на кости и зъби, превенцията на рака, здравето на щитовидната жлеза и функцията на имунната система.
Осигурява таурин
Месото от дива свиня осигурява добро количество таурин – аминокиселина, която помага за поддържане на електролитния баланс, централната нервна система, здравето на очите и функцията на имунната система.
Съдържа глутатион
Дивечовото месо съдържа един от основните антиоксиданти за растенията и животните – глутатион. За него е известно, че намалява оксидативния стрес, подпомага функцията на черния дроб и жлъчния мехур, поддържа имунната система и облекчава симптомите, свързани с чернодробни заболявания, болест на Паркинсон и улцерозен колит.
Месото от дива свиня не съдържа антибиотици и стероиди
Отглежданите във ферми прасета често биват инжектирани с антибиотици и стероиди поради икономическите ползи за фермера в дългосрочен план. Някои от тези предимства включват:
- по-бързо наддаване на тегло;
- по-ниски нива на заболеваемост/смъртност;
- повишена лактация.
За разлика от продуктите от прасетата, отглеждани във ферми, където чистотата и условията на живот не са идеални, месото от дива свиня е органично, което го прави отличен избор за хората, желаещи да се хранят здравословно.
Wild Boar Meat Benefits: https://outdoorschef.com/wild-boar-meat-benefits/
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Месо, птици
- Свинско с домати и лук на фурна
- Рецепти за свинска пача чорба
- Печено свинско филе с домати, кашкавал и чесън
- Свински пържоли с гъби в сметанов сос
- Свинско месо – хранителен състав, ползи и вреди за здравето
- Пържено свинско със стар лук
- Свински врат с дюли и червено вино
- Хапки от свинско месо (Чичарон)
- Свински пържоли с топено сирене и майонеза
- Свинско бон филе с плънка от гъби и лук
Коментари към Месо от дива свиня – хранителен състав и ползи за здравето