Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Супи Месни Рецепти за свинска пача чорба

Рецепти за свинска пача чорба

от 09 яну 2015г., обновено на 15 авг 2022г.
Автор: Chef Framar
Рецепти за свинска пача чорба - изображение
  • Инфо
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Коментари
Свързаност

Пача чорба се приготвя от свински крака, джолан, глава, шкембе или дори уши и опашка. Използват се различни подправки, сред които хрян, лук, черен пипер, оцет, бахар, сол и чесън, който е задължителен.

Тъй като свинските продукти, от които се прави пачата, са предимно кости и хрущяли, богати на колаген, ястието се желира, след като се охлади. То може да се съхранява в студени помещения (и дори да се замрази) и да се сервира през цялата зима. В случай че пачата се приготвя с цел съхранение, не се добавя оцет при готвенето (всеки може да си добави на вкус непосредствено преди консумация).

свинска пача чорба

Пача чорба от свински глава, крачета и шкембе

За да получите вкусна пача чорба, не доливайте вода по време на готвенето. В случай че това е неизбежно, използвайте гореща вода.

Необходими продукти:

  • 1 свинска глава
  • 4 свински крачета
  • 500 грама свинско шкембе
  • 10 скилидки чесън
  • 1 чаена чаша винен оцет
  • сол на вкус

Начин на приготвяне

Опърлете главата и краката, остържете ги и нарежете на парчета. Накиснете ги в студена вода за 5 часа. След това отново остържете, измийте продължително под студена течаща вода.

Шкембето също опърлете, остържете и измийте. Остържете отново крачетата.

Когато всичко е идеално чисто, сложете в голяма тенджера, залейте с 5-6 литра студена вода и поставете върху котлона, без да подсолявате. Нека водата заври на силен огън, като периодично премахвате образувалата се пяна, след което намалете котлона.

Варете пачата в продължение на 4 часа или колкото е необходимо на месото, за да започне да се отделя от костите, а шкембето да омекне достатъчно.

Извадете от бульона главата, крачетата и шкембето. Отделете месото от костите и го нарежете. Шкембето също нарежете ситно. Сложете месните продукти в чиста тенджера и налейте бульона, който преди това сте прецедили 2 пъти с помощта на марля.

Поставете съда на много бавен огън и нека супата се вари няколко часа, докато бульонът се изпари на половина.

Счукайте скилидките чесън със сол на вкус, след което налейте оцета и разбъркайте. Налейте в сосиера. Поднесете свинската пача с получената смес, за да може всеки да сложи от нея колкото желае в порцията си.

Някои домакини правят т.нар. застройка на пача чорбата. Така ястието става по-плътно. Застройката може да се приготви както с кисело, така и с прясно мляко. Сложете от готовата чорба в купа и добавете 500 грама кисело мляко, разбито с 3 жълтъка и 2 супени лъжица брашно. По желание добавете червен и черен пипер на вкус. Разбъркайте и изсипете сместа обратно в тенджерата с пачата.

пача чорба със застройка

Пача чорба от свински уши и крачета с хрян и дафинов лист

Може да си приготвите пача чорба от свински уши и крачета, които се намират по-лесно в търговската мрежа, отколкото глава например.

Необходими продукти:

  • 400 грама свински уши и крачета
  • 50 грама корен целина
  • 2 моркова
  • 1 глава лук
  • 1 глава чесън
  • 30 милилитра оцет
  • 3 дафинови листа
  • 1 супена лъжица настърган хрян
  • сол на вкус

Как се прави пача чорбата?

Сварете свинските уши и крачета до готовност.

Моркова и целината нарежете едро, лука и чесъна – ситно. Прибавете ги в съда при месото, сложете дафиновите листа и нека всичко се вари в продължение на 30 минути.

След това извадете свинските продукти от бульона и съборете месото от костите. Нарежете го или накъсайте на малки парчета, ушите нарежете ситно и върнете всичко обратно в прецедения бульон.

Подправете чорбата с настърган хрян и оцет, поднесете я гореща.

Да ви е вкусно!

Още по темата:
  • Свинско бон филе с плънка от гъби и лук Свинско бон филе с плънка от гъби и лук
  • Свински пържоли с гъби в сметанов сос Свински пържоли с гъби в сметанов сос
  • Свинско с домати и лук на фурна Свинско с домати и лук на фурна
  • Свинско с гъби в сметана Свинско с гъби в сметана
5.0/5 2 оценки

Коментари към Рецепти за свинска пача чорба

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Рецепти за свинска пача чорба
    www.framar.bg 
    на 17 November 2025 в 14:38
    Коментирайте "Рецепти за свинска пача чорба"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Супи
  • Месни супи
  • Свинско бон филе с плънка от гъби и лук
  • Свински пържоли с гъби в сметанов сос
  • Свинско месо – хранителен състав, ползи и вреди за здравето
  • Свинско с домати и лук на фурна
  • Свинско с гъби в сметана
  • Печено свинско филе с домати, кашкавал и чесън
  • Месо от дива свиня – хранителен състав и ползи за здравето
  • Пържено свинско със стар лук
  • Хапки от свинско месо (Чичарон)
  • Свинско със спанак и сметана
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Прилагат рапамицин за лечение на свързаното с възрастта безплодиеПрилагат рапамицин за лечение на свързаното с възрастта безплодие

Прилагат рапамицин за лечение на свързаното с възрастта безплодие

от 17 ное 2025г.Прочети повече
Molecule – хапчето за отслабване, което застрашава здравето на младитеMolecule – хапчето за отслабване, което застрашава здравето на младите

Molecule – хапчето за отслабване, което застрашава здравето на младите

от 17 ное 2025г.Прочети повече
„Отвъд здравеопазването: В ерата на модерната фармацевтична грижа и дистрибуция“ - 2025 година - национална конференция„Отвъд здравеопазването: В ерата на модерната фармацевтична грижа и дистрибуция“ - 2025 година - национална конференция

„Отвъд здравеопазването: В ерата на модерната фармацевтична грижа и дистрибуция“ - 2025 година - национална конференция

от 17 ное 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Биомаркерите са ключът към правилното лечение на рака на белия дроб

преди 17 дни, 3 часа и 35 мин.

Гадене и лека болка сред преглед при гинеколог

преди 26 дни, 23 часа и 48 мин.
Всички

АНКЕТА

Засегнати ли сте от заболяването диабет?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Месо от дива свиня – хранителен състав и ползи за здравето Месо от дива свиня – хранителен състав и ползи за здравето

Месо от дива свиня – хранителен състав и ползи за здравето

от 01 фев 2024г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ГАЛМЕТ ИМУН капс. * 30 202603

ГРЕЙС КОЛ КРЕМ ЗА РЪЦЕ И НОКТИ КАДИФЕНА РОЗА И БОЖУР 100 мл

ДЮКРЕ АНАФАЗ ШАМПОАН 400 мл.

ГАЛМЕТ ИМУН капсули * 60

ШУНГИТ минерал 500г ФБТ 915192

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

КСИМЕБАК филмирани таблетки 200 мг * 14

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 17 ное 2025г. в 10:38:13

БРОНХОВИТАЛ МАКС сироп 200 мл МИРТА МЕДИКУС

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 17 ное 2025г. в 10:27:12

ХЕМОРРЕЛ капсули * 60

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 17 ное 2025г. в 10:26:24

НЕОРОСО таблетки 10 мг * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 17 ное 2025г. в 10:25:54

МИЛГАММА N капсули * 20 WORWAG PHARMA

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 17 ное 2025г. в 10:05:21
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival