Рецепти за свинска пача чорба
Пача чорба се приготвя от свински крака, джолан, глава, шкембе или дори уши и опашка. Използват се различни подправки, сред които хрян, лук, черен пипер, оцет, бахар, сол и чесън, който е задължителен.
Тъй като свинските продукти, от които се прави пачата, са предимно кости и хрущяли, богати на колаген, ястието се желира, след като се охлади. То може да се съхранява в студени помещения (и дори да се замрази) и да се сервира през цялата зима. В случай че пачата се приготвя с цел съхранение, не се добавя оцет при готвенето (всеки може да си добави на вкус непосредствено преди консумация).
Пача чорба от свински глава, крачета и шкембе
За да получите вкусна пача чорба, не доливайте вода по време на готвенето. В случай че това е неизбежно, използвайте гореща вода.
Необходими продукти:
- 1 свинска глава
- 4 свински крачета
- 500 грама свинско шкембе
- 10 скилидки чесън
- 1 чаена чаша винен оцет
- сол на вкус
Начин на приготвяне
Опърлете главата и краката, остържете ги и нарежете на парчета. Накиснете ги в студена вода за 5 часа. След това отново остържете, измийте продължително под студена течаща вода.
Шкембето също опърлете, остържете и измийте. Остържете отново крачетата.
Когато всичко е идеално чисто, сложете в голяма тенджера, залейте с 5-6 литра студена вода и поставете върху котлона, без да подсолявате. Нека водата заври на силен огън, като периодично премахвате образувалата се пяна, след което намалете котлона.
Варете пачата в продължение на 4 часа или колкото е необходимо на месото, за да започне да се отделя от костите, а шкембето да омекне достатъчно.
Извадете от бульона главата, крачетата и шкембето. Отделете месото от костите и го нарежете. Шкембето също нарежете ситно. Сложете месните продукти в чиста тенджера и налейте бульона, който преди това сте прецедили 2 пъти с помощта на марля.
Поставете съда на много бавен огън и нека супата се вари няколко часа, докато бульонът се изпари на половина.
Счукайте скилидките чесън със сол на вкус, след което налейте оцета и разбъркайте. Налейте в сосиера. Поднесете свинската пача с получената смес, за да може всеки да сложи от нея колкото желае в порцията си.
Някои домакини правят т.нар. застройка на пача чорбата. Така ястието става по-плътно. Застройката може да се приготви както с кисело, така и с прясно мляко. Сложете от готовата чорба в купа и добавете 500 грама кисело мляко, разбито с 3 жълтъка и 2 супени лъжица брашно. По желание добавете червен и черен пипер на вкус. Разбъркайте и изсипете сместа обратно в тенджерата с пачата. |
Пача чорба от свински уши и крачета с хрян и дафинов лист
Може да си приготвите пача чорба от свински уши и крачета, които се намират по-лесно в търговската мрежа, отколкото глава например.
Необходими продукти:
- 400 грама свински уши и крачета
- 50 грама корен целина
- 2 моркова
- 1 глава лук
- 1 глава чесън
- 30 милилитра оцет
- 3 дафинови листа
- 1 супена лъжица настърган хрян
- сол на вкус
Как се прави пача чорбата?
Сварете свинските уши и крачета до готовност.
Моркова и целината нарежете едро, лука и чесъна – ситно. Прибавете ги в съда при месото, сложете дафиновите листа и нека всичко се вари в продължение на 30 минути.
След това извадете свинските продукти от бульона и съборете месото от костите. Нарежете го или накъсайте на малки парчета, ушите нарежете ситно и върнете всичко обратно в прецедения бульон.
Подправете чорбата с настърган хрян и оцет, поднесете я гореща.
Да ви е вкусно!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Супи
- Месни супи
- Свинско с домати и лук на фурна
- Печено свинско филе с домати, кашкавал и чесън
- Свински пържоли с гъби в сметанов сос
- Свинско месо – хранителен състав, ползи и вреди за здравето
- Пържено свинско със стар лук
- Свински врат с дюли и червено вино
- Хапки от свинско месо (Чичарон)
- Свински пържоли с топено сирене и майонеза
- Свинско бон филе с плънка от гъби и лук
- Свинско с гъби в сметана
Коментари към Рецепти за свинска пача чорба