Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Супи Месни Рецепти за свинска пача чорба

Рецепти за свинска пача чорба

от 09 яну 2015г., обновено на 15 авг 2022г.
Автор: Chef Framar
Рецепти за свинска пача чорба - изображение
  • Инфо
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Коментари
Свързаност

Пача чорба се приготвя от свински крака, джолан, глава, шкембе или дори уши и опашка. Използват се различни подправки, сред които хрян, лук, черен пипер, оцет, бахар, сол и чесън, който е задължителен.

Тъй като свинските продукти, от които се прави пачата, са предимно кости и хрущяли, богати на колаген, ястието се желира, след като се охлади. То може да се съхранява в студени помещения (и дори да се замрази) и да се сервира през цялата зима. В случай че пачата се приготвя с цел съхранение, не се добавя оцет при готвенето (всеки може да си добави на вкус непосредствено преди консумация).

свинска пача чорба

Пача чорба от свински глава, крачета и шкембе

За да получите вкусна пача чорба, не доливайте вода по време на готвенето. В случай че това е неизбежно, използвайте гореща вода.

Необходими продукти:

  • 1 свинска глава
  • 4 свински крачета
  • 500 грама свинско шкембе
  • 10 скилидки чесън
  • 1 чаена чаша винен оцет
  • сол на вкус

Начин на приготвяне

Опърлете главата и краката, остържете ги и нарежете на парчета. Накиснете ги в студена вода за 5 часа. След това отново остържете, измийте продължително под студена течаща вода.

Шкембето също опърлете, остържете и измийте. Остържете отново крачетата.

Когато всичко е идеално чисто, сложете в голяма тенджера, залейте с 5-6 литра студена вода и поставете върху котлона, без да подсолявате. Нека водата заври на силен огън, като периодично премахвате образувалата се пяна, след което намалете котлона.

Варете пачата в продължение на 4 часа или колкото е необходимо на месото, за да започне да се отделя от костите, а шкембето да омекне достатъчно.

Извадете от бульона главата, крачетата и шкембето. Отделете месото от костите и го нарежете. Шкембето също нарежете ситно. Сложете месните продукти в чиста тенджера и налейте бульона, който преди това сте прецедили 2 пъти с помощта на марля.

Поставете съда на много бавен огън и нека супата се вари няколко часа, докато бульонът се изпари на половина.

Счукайте скилидките чесън със сол на вкус, след което налейте оцета и разбъркайте. Налейте в сосиера. Поднесете свинската пача с получената смес, за да може всеки да сложи от нея колкото желае в порцията си.

Някои домакини правят т.нар. застройка на пача чорбата. Така ястието става по-плътно. Застройката може да се приготви както с кисело, така и с прясно мляко. Сложете от готовата чорба в купа и добавете 500 грама кисело мляко, разбито с 3 жълтъка и 2 супени лъжица брашно. По желание добавете червен и черен пипер на вкус. Разбъркайте и изсипете сместа обратно в тенджерата с пачата.

пача чорба със застройка

Пача чорба от свински уши и крачета с хрян и дафинов лист

Може да си приготвите пача чорба от свински уши и крачета, които се намират по-лесно в търговската мрежа, отколкото глава например.

Необходими продукти:

  • 400 грама свински уши и крачета
  • 50 грама корен целина
  • 2 моркова
  • 1 глава лук
  • 1 глава чесън
  • 30 милилитра оцет
  • 3 дафинови листа
  • 1 супена лъжица настърган хрян
  • сол на вкус

Как се прави пача чорбата?

Сварете свинските уши и крачета до готовност.

Моркова и целината нарежете едро, лука и чесъна – ситно. Прибавете ги в съда при месото, сложете дафиновите листа и нека всичко се вари в продължение на 30 минути.

След това извадете свинските продукти от бульона и съборете месото от костите. Нарежете го или накъсайте на малки парчета, ушите нарежете ситно и върнете всичко обратно в прецедения бульон.

Подправете чорбата с настърган хрян и оцет, поднесете я гореща.

Да ви е вкусно!

Още по темата:
  • Свинско филе с кашкавал, орехи и зеленчукова гарнитура Свинско филе с кашкавал, орехи и зеленчукова гарнитура
  • Шпиковано свинско с моркови и чесън Шпиковано свинско с моркови и чесън
  • Печен свински бут с медена глазура Печен свински бут с медена глазура
  • Пикантно свинско филе със сладка глазура Пикантно свинско филе със сладка глазура
5.0/5 2 оценки

Коментари към Рецепти за свинска пача чорба

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Рецепти за свинска пача чорба
    www.framar.bg 
    на 01 July 2025 в 17:05
    Коментирайте "Рецепти за свинска пача чорба"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Супи
  • Месни супи
  • Шишчета от свински черен дроб с лук и домати на фурна
  • Маринована свинска пържола
  • Свински пържоли с билков сос на тиган
  • Свински пържоли с гъби и сос Уорчестър
  • Пържено свинско с мащерка и домати
  • Печено свинско със сос от череши и вино
  • Свинско в бира със сусамово масло
  • Задушено свинско с лук, джинджифил и горчица
  • Печено свинско в бира с билки, моркови и чесън
  • Свински пържоли с топено сирене и майонеза
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Трансглутаминаза – идеалното лепило за месо

преди 116 дни, 19 часа и 28 мин.

Пилешко месо със салмонела в магазините! Как да сме сигурни какво купуваме?

преди 2034 дни, 4 часа и 48 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Защо не трябва да пием кафе преди кръвни изследвания - всичко което трябва да знаете

преди 4 дни, 1 час и 16 мин.

Безплатна консултация за деца с витилиго - Габрово, юли, 2025 година

преди 5 дни, 17 часа и 58 мин.

Прием в болница - какво заплаща НЗОК, какви документи са необходими и колко продължава болничният престой

преди 18 дни, 49 мин.

Психотест за оръжие в България: Какво представлява и формалност ли е?

преди 18 дни, 7 часа и 50 мин.
Всички

АНКЕТА

Пушите ли?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Месо от дива свиня – хранителен състав и ползи за здравето Месо от дива свиня – хранителен състав и ползи за здравето

Месо от дива свиня – хранителен състав и ползи за здравето

от 01 фев 2024г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ЖАВАЛАТ КАНЕЛА капсули * 60

ЛЮКСЕОЛ РИЦИНОВО МАСЛО (ЗА КОСА, КОЖА И НОКТИ) 50 мл

КОЛАГЕН ЕКСПРЕС саше * 30 ЗОНАФАРМ

ЛЮКСЕОЛ ПОДХРАНВАЩО МАСЛО ЗА БРАДА 50 мл

ЕЛЛЕН ДАМСКИ ТАМПОНИ ПРОБИОТИЧНИ МЕДИУМ * 12

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ИНОЗИТОЛ капсули 500 мг * 100 NATURE`S WAY

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 01 юли 2025г. в 16:53:08

ИНОЗИТОЛ капсули 500 мг * 100 NATURE`S WAY

Коментар на: Ангелова от 01 юли 2025г. в 16:17:46

АТАРАКС таблетки 25 мг * 25 UCB FARCHIM

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 01 юли 2025г. в 15:46:18

НАУ ФУДС СУПЕР ЕНЗИМИ таблетки * 90

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 01 юли 2025г. в 15:44:42

ФЛОРАДИКС БИЛКОВА КРЪВ сироп с желязо 250 мл SALUS HAUS

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 01 юли 2025г. в 15:42:39
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival