Сладкиш с козунак, шоколад и череши
Необходими продукти:
- 2 супени лъжици кокосово масло, разтопено
- 500 грама козунак, нарязан на хапки
- 4 яйца
- 3/4 чаена чаша захар
- 3 чаени чаши соево мляко (или прясно мляко)
- 2 супени лъжици ликьор Амарето
- 1 чаена лъжица ванилов екстракт
- 1/4 чаена лъжица канела
- 1/2 чаена чаша череши
- 1/2 чаена чаша шоколадови капки
- сметана или сладолед за сервиране, по желание
Начин на приготвяне:
Включете фурната на 180 градуса, за да се затопли предварително.
Намазнете правоъгълна тава с кокосово масло.
Сложете нарязания козунак в голяма купа.
Разбийте в друг съд захарта, млякото, ликьора, ванилията, канелата, яйцата и кокосовото масло.
Излейте върху козунака, разбъркайте и оставете да поеме течността.
Добавете черешите и шоколада, разбъркайте и изсипете в приготвената тава.
Печете 1 час. Охладете за 15-20 минути, след това сервирайте. Желателно е десертът да бъде все още топъл при поднасяне.
Може да гарнирате с топка сладолед или лъжица сметана, да полеете с кленов сироп или мед. Остатъка от сладкиша съхранявайте покрит в хладилник до 2-3 дена.
Източник:
thespruceeats.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Рецепти за козунак в хлебопекарна
- Великденски кифлички Зайчета от тесто с извара
- Тънкости за приготвяне на сполучливи козунаци
- Козуначени кифлички със стафиди и ванилия
- Канелени козуначени вързопчета
- Пълнозърнест козунак с ядки, сушени плодове и локум
- Козунак с марципанова паста
- Великденски венец с орехи, стафиди и захаросани плодове
- Козуначена торта с карамел
- Шоколадов козунак с портокалова глазура и бишкоти
Коментари към Сладкиш с козунак, шоколад и череши