Рецепти за козуначена торта: с карамел и с шоколад

След великденските празници обикновено осъзнаваме, че сме прекалили с количествата на приготовената храна, независимо дали става дума за яйцата, за курабиите или за козунаците. В случай че имате козунаци в повече, хапнали сте си до насита и те вече изсъхват, не се тревожете, може да ги превърнете във вкусна торта или в козуначен сладкиш.
Козуначена торта с карамел
Може да си приготвите торта от сухите козунаци, обилно пропита с карамелен сироп.
Необходими продукти за козуначената торта
- парчета стар/сух козунак (количеството им да е колкото 1 козунак)
- прясно мляко – 1 литър
- яйца – 5-6 броя
- захар – 1 чаена чаша (може и повече)
- ванилия по желание
Как да си направим торта от старите козунаци
Изсипете 4 супени лъжици от захарта в съда, в който ще приготвяне сладкиша, и поставете формата в загрята фурна (около 180 градуса). Когато захарта се карамелизира, извадете формата и изчакайте да изстине. Върху карамела разпределете парчетата козунак и ги залейте със смес от разбитите яйца, млякото и останалата захар.
Изпечете тортата при 180 градуса за около час.
Остава да обърнете изстиналия десерт в подходящ съд и да поднесете.
Сладкиш от козунак с шоколад и череши
Друг вариант за използване на старите козунаци е превръщането им в неустоим сладкиш с шоколад и карамел.
Необходими продукти:
- 2 супени лъжици кокосово масло, разтопено
- 500 грама козунак, нарязан на хапки
- 4 яйца
- 3/4 чаена чаша захар
- 3 чаени чаши соево мляко (или прясно мляко)
- 2 супени лъжици ликьор Амарето
- 1 чаена лъжица ванилов екстракт
- 1/4 чаена лъжица канела
- 1/2 чаена чаша череши
- 1/2 чаена чаша шоколадови капки
- сметана или сладолед за сервиране, по желание
Начин на приготвяне:
Включете фурната на 180 градуса, за да се затопли предварително.
Намазнете правоъгълна тава с кокосово масло.
Сложете нарязания козунак в голяма купа.
Разбийте в друг съд захарта, млякото, ликьора, ванилията, канелата, яйцата и кокосовото масло.
Излейте сместа върху козунака, разбъркайте и оставете да поеме течността.
Добавете черешите и шоколада, разбъркайте и изсипете в приготвената тава.
Изпечете във фурната (за около 1 час),охладете за 15-20 минути, след това сервирайте. Желателно е десертът да бъде все още топъл при поднасяне.
Може да гарнирате с топка сладолед или с лъжица сметана, да полеете с кленов сироп или с мед. Покрийте с фолио остатъка от сладкиша и го съхранявайте в хладилник до 2-3 дни.
Да ви е вкусно!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЪЧЕН МИКСЕР С КУПА CREMA 2
Безплатна доставка за България!РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Крем за сладкиши от крема сирене и сметана
- Торта от вафлени кори с кондензирано мляко и орехи
- Ето защо не трябва да режете тортата на триъгълници
- Маслен крем за торти и сладкиши
- Торта от вафлени кори с крем от бял шоколад и кокос
- Белтъчен крем за торти и сладкиши
- Торта Червено кадифе с крем от извара
- Как да си направим оригинална декорация за торта с шоколад
- Овесена торта без брашно, яйца и масло
- Белтъчен крем с карамел и кафе (за торти и сладкиши)
Коментари към Рецепти за козуначена торта: с карамел и с шоколад