Пиленца от козуначено тесто за Великден

Необходими продукти:
- 1 килограм пресято брашно
- 250 милилитра топло мляко
- 42 грама прясна мая
- 250 грама кристална захар
- 50 грама меко краве масло
- 50 милилитра олио
- 6 яйца и прахче ванилия
- кората на един лимон
- няколко стафиди или карамфилчета
- 200 грама захаросани плодове
- 30 грама масло за намазване
Начин на приготвяне:
Сложете брашното в купа. Направете кладенче в средата, а в друг съд разбийте яйцата със захарта и ванилията. Прибавете към тях мекото масло и олиото. В прясното мляко разтворете маята и комбинирайте двете смеси. Добавете настърганата лимонова кора, разбъркайте и сипете към брашното.
Направете тесто и го оставете да втаса. След това разделете на равни части, разточете кори, намажете с масло и поръсете със захаросаните плодове. Завийте всяка на руло, направете възел и оформете краищата му. Първия притиснете с ръце, за да добие форма на птича човка, а втория разрежете на ленти, така че да наподобява пера.
Украсете със стафиди или карамфилчета за очички и подредете в застлана с незалепваща хартия тава. Оставете пиленцата да удвоят обема си и загрейте фурната на 170 градуса. Изпечете до готовност, охладете и с тях украсете празничните кошничка или трапеза.
Да ви е сладко!
Източник: honestcooking.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Рецепти за козуначена торта: с карамел и с шоколад
- Великден - традиции и обичаи
- Шоколадови великденски яйца
- Великденски курабии с амонячна сода и мас
- Рецепти за козунак в хлебопекарна
- Пълнени пиленца от яйца за Великден
- Домашен шоколад за Великден
- Канелени козуначени вързопчета
- Великденски курабийки със стафиди и канела
- Пържени козуначени филийки
Коментари към Пиленца от козуначено тесто за Великден