Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Десерти Бонбони и дребни сладки Великденски курабии с амонячна сода и мас

Великденски курабии с амонячна сода и мас

от 11 апр 2017г., обновено на 22 март 2024г.
Редактор: Chef Framar
Великденски курабии с амонячна сода и мас - изображение
  • Инфо
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Коментари
Свързаност

Великденската традиция повелява на трапезата да има курабийки. Днес в търговската мрежа изобилства от готови варианти, но нищо не може да се сравни с домашно приготвените сладки за празника, които винаги са сполучливи, ако използваме свинска мас при замесване на тестото и добавим амонячна сода.

  • Маста е по-добрият избор пред маслото, защото печивата с мас стават по-пръхкави и се твърди, че годността им е по-дълга, отколкото при изполване на краве масло.
  • Амонячната сода е по-силен набухвател от бакпулвера и содата за хляб. Освен това тя придава по-автентичен вкус и цвят на курабийките. Може би защото остатъчният аромат на амоняк ни напомня за недалечното минало.

Как се правят великденски сладки може да разберете от следващите редове, като ви предлагаме лимонов и портокалов вариант на курабийките.

Великденски курабии с амонячна сода, мас и лимонова кора

За приготвянето на рецептата са ви необходими:

  • 2 пресни яйца
  • 2 1/2 чаени чаши кристална захар
  • 1 чаена чаша кисело мляко
  • 1/2 чаена лъжица сода бикарбонат (сода за хляб)
  • пакетче амонячна сода
  • 10 грама амонячна сода (1 пакетче)
  • 1/2 чаена лъжица оцет по избор
  • 1/2 чаена чаша олио
  • 3 супени лъжици разтопена свинска мас
  • 1 пакетче ванилия
  • прясно настъргана лимонова кора
  • около 750-800 грама бяло пшенично брашно

Как се правят курабийките

Разбийте яйцата и една чаена чаша от захарта в съд, подходящ за замесване на тестото.

Смесете в чаша двата вида сода (за хляб и амонячната), добавете мъничко оцет и след това изсипете комбинацията при яйцата и захарта.

Налейте разтопената свинска мас и олиото, сложете едно пакетче ванилия, настърганата кора от цитруса и разбъркайте старателно продуктите.

Ред е на брашното – добавете около 300-400 грама от него и замесете тесто. Останалото брашно добавяйте постепенно. Целта е да направите тесто със средна твърдост.

тесто за курабии

Оформянето на курабийките

Оттук нататък оформянето на великденските курабии зависи от вашето въображение. Предлагаме ви няколко варианта:

  • Сложете тестото го върху предварително поръсена със захар повърхност и разточете лист не по-дебел от 5 милиметра, като добавяте още захар. След това изрежете неголеми кръгчета или квадратчета от тестото, като използвате чаша или друг съд с подходяща форма. Сгънете на половина, след това още веднъж и оваляйте в кристалчета захар.
  • Късайте топчета от тестото и след това ги разтегнете с ръце, за да се получат продълговати форми, които оваляйте в захар.
  • Разточете тестото на лист с дебелина 1,5 сантиметра, след което изрежете желаните фигури с чаша или с формички за сладки.
тесто за курабии

Подредете фигурките от тесто в тава, чието дъно преди това сте намазнили или покрили с пергаментова хартия

Изпечете курабийките в загрята до 180 градуса фурна, докато се зачервят.

Портокалови курабийки с амонячна сода и мас

Необходими продукти:

  • 4 яйца
  • 200 грама захар
  • кората на един портокал
  • 1 килограм брашно, пресято
  • 10 грама амонячна сода
  • 10 грама бакпулвер
  • 400 грама кисело мляко
  • 1 чаена чаша разтопена свинска мас
  • щипка сол
  • 5 грама ванилия
  • захар за поръсване

портокалови курабии

Приготвяне на великденските сладки

Сложете разтопената мас в купа, подходяща за месене, и добавете брашното. Направете в средата кладенче и прибавете разбитите яйца, като отделите част от тях за глазурата.

Добавете захарта, киселото мляко, смесено с амонячната сода, щипка сол, бакпулвера, ванилията и портокаловите кори, настъргани на ситно ренде. Разбъркайте продуктите с ръце и направете тесто. Оставете да си почине за 10 минути и го разделете на части.

Оформете топчета и ги подредете в застлана с лист пергамент тава. Намажете всяко с разбито яйца, поръсете със захар и изпечете на 180 градуса за 20 минути.

Охладете курабийките, подредете и ги поднесете.

Още по темата:
  • Бирени курабии с кашкавал Бирени курабии с кашкавал
  • Рецепти за козунак в хлебопекарна Рецепти за козунак в хлебопекарна
  • Великденски козуначени кифлички Великденски козуначени кифлички
  • Шоколадов пудинг с течен шоколад и смлени канелени бисквити Шоколадов пудинг с течен шоколад и смлени канелени бисквити
4.3/5 4 оценки

Коментари към Великденски курабии с амонячна сода и мас

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Великденски курабии с амонячна сода и мас
    www.framar.bg 
    на 26 October 2025 в 03:05
    Коментирайте "Великденски курабии с амонячна сода и мас"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Десерти
  • Бонбони и дребни сладки
  • Канелени сладки с мед
  • Бързи курабии без захар и яйца
  • Как да направим хартиени моркови за декорация
  • Великден - традиции и обичаи
  • Рецепти за козунак в хлебопекарна
  • Великденски курабийки със стафиди и канела
  • Великденските яйца – произход и традиции
  • Шоколадов пудинг с течен шоколад и смлени канелени бисквити
  • Курабии с мътеница и сладки картофи
  • Великденски козуначени кифлички
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Автовъзпалителни заболяванияАвтовъзпалителни заболявания

Автовъзпалителни заболявания

от 25 окт 2025г.Прочети повече
Синдром на ЛийСиндром на Лий

Синдром на Лий

от 25 окт 2025г.Прочети повече
В Англия одобриха лекарство за рак на простатата, намаляващо риска от смъртВ Англия одобриха лекарство за рак на простатата, намаляващо риска от смърт

В Англия одобриха лекарство за рак на простатата, намаляващо риска от смърт

от 24 окт 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Гадене и лека болка сред преглед при гинеколог

преди 4 дни, 12 часа и 15 мин.

Клиниката по дерматология на ВМА - безплатни консултации ноември 25 - атопичен дерматит

преди 4 дни, 19 часа и 4 мин.
Всички

АНКЕТА

Ще празнувате ли Хелоуин тази година?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Как да направим хартиени моркови за декорация Как да направим хартиени моркови за декорация

Как да направим хартиени моркови за декорация

от 01 авг 2024г. Прочети повече
Знаем ли всичко за Великден? Знаем ли всичко за Великден?

Знаем ли всичко за Великден?

от 08 юни 2018г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

МАКСИМАЛЕН ТЕРМОМЕТЪР ЕУРОФАРМА

МАНШЕТ (МАНШОН) ЗА АПАРАТ ЗА ИЗМЕРВАНЕ НА КРЪВНО НАЛЯГАНЕ ОМРОН INTELLI WRAP CUFF 22 - 42 см

ОЛИМП СПОРТ НУТРИШЪН АНАБОЛИК АМИНО 5500 МЕГА КАПС капсули * 400

ОЛИМП ЛАБС ГУАРАНА капсули * 60

ОЛИМП ЛАБС ХЕПАПЛЮС капсули * 30

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ДУЛКОЛАКС ПИКО перорални капки, разтвор 7.5 мг / мл 15 мл САНОФИ

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 24 окт 2025г. в 18:46:55

ИМУНОБОР БРОНХО капсули * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 24 окт 2025г. в 18:20:01

ИМУНОБОР БРОНХО капсули * 30

Коментар на: Гери от 24 окт 2025г. в 17:32:32

АБОКА ГРИНТУС таблетки * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 24 окт 2025г. в 16:42:44

ГЕЛОРИВОЙС ЧЕРЕША - МЕНТОЛ таблетки за гърло * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 24 окт 2025г. в 16:42:13
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival