Великденски курабии с амонячна сода и мас
Великденската традиция повелява на трапезата да има курабийки. Днес в търговската мрежа изобилства от готови варианти, но нищо не може да се сравни с домашно приготвените сладки за празника, които винаги са сполучливи, ако използваме свинска мас при замесване на тестото и добавим амонячна сода.
|
Как се правят великденски сладки може да разберете от следващите редове, като ви предлагаме лимонов и портокалов вариант на курабийките.
Великденски курабии с амонячна сода, мас и лимонова кора
За приготвянето на рецептата са ви необходими:
- 2 пресни яйца
- 2 1/2 чаени чаши кристална захар
- 1 чаена чаша кисело мляко
- 1/2 чаена лъжица сода бикарбонат (сода за хляб)
- пакетче амонячна сода
- 10 грама амонячна сода (1 пакетче)
- 1/2 чаена лъжица оцет по избор
- 1/2 чаена чаша олио
- 3 супени лъжици разтопена свинска мас
- 1 пакетче ванилия
- прясно настъргана лимонова кора
- около 750-800 грама бяло пшенично брашно
Как се правят курабийките
Разбийте яйцата и една чаена чаша от захарта в съд, подходящ за замесване на тестото.
Смесете в чаша двата вида сода (за хляб и амонячната), добавете мъничко оцет и след това изсипете комбинацията при яйцата и захарта.
Налейте разтопената свинска мас и олиото, сложете едно пакетче ванилия, настърганата кора от цитруса и разбъркайте старателно продуктите.
Ред е на брашното – добавете около 300-400 грама от него и замесете тесто. Останалото брашно добавяйте постепенно. Целта е да направите тесто със средна твърдост.
Оформянето на курабийките
Оттук нататък оформянето на великденските курабии зависи от вашето въображение. Предлагаме ви няколко варианта:
- Сложете тестото го върху предварително поръсена със захар повърхност и разточете лист не по-дебел от 5 милиметра, като добавяте още захар. След това изрежете неголеми кръгчета или квадратчета от тестото, като използвате чаша или друг съд с подходяща форма. Сгънете на половина, след това още веднъж и оваляйте в кристалчета захар.
- Късайте топчета от тестото и след това ги разтегнете с ръце, за да се получат продълговати форми, които оваляйте в захар.
- Разточете тестото на лист с дебелина 1,5 сантиметра, след което изрежете желаните фигури с чаша или с формички за сладки.
Подредете фигурките от тесто в тава, чието дъно преди това сте намазнили или покрили с пергаментова хартия
Изпечете курабийките в загрята до 180 градуса фурна, докато се зачервят.
Портокалови курабийки с амонячна сода и мас
Необходими продукти:
- 4 яйца
- 200 грама захар
- кората на един портокал
- 1 килограм брашно, пресято
- 10 грама амонячна сода
- 10 грама бакпулвер
- 400 грама кисело мляко
- 1 чаена чаша разтопена свинска мас
- щипка сол
- 5 грама ванилия
- захар за поръсване
Приготвяне на великденските сладки
Сложете разтопената мас в купа, подходяща за месене, и добавете брашното. Направете в средата кладенче и прибавете разбитите яйца, като отделите част от тях за глазурата.
Добавете захарта, киселото мляко, смесено с амонячната сода, щипка сол, бакпулвера, ванилията и портокаловите кори, настъргани на ситно ренде. Разбъркайте продуктите с ръце и направете тесто. Оставете да си почине за 10 минути и го разделете на части.
Оформете топчета и ги подредете в застлана с лист пергамент тава. Намажете всяко с разбито яйца, поръсете със захар и изпечете на 180 градуса за 20 минути.
Охладете курабийките, подредете и ги поднесете.
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Бонбони и дребни сладки
- Канелени сладки с мед
- Великденски курабийки със стафиди и канела
- Курабии с бадемово брашно
- Как да направим хартиени моркови за декорация
- Рецепти за козунак в хлебопекарна
- Великден - традиции и обичаи
- Бързи курабии без захар и яйца
- Декорация с варени яйца: излюпване на пиленца
- Къде може да видите знаменитите великденски яйца на Фаберже
- Великденски кифлички Зайчета от тесто с извара
Коментари към Великденски курабии с амонячна сода и мас