Великденската трапеза по света
Великден се отбелязва в много страни по света. Във всички тях трапезата е богата. Да направим една бърза обиколка и да видим какви са традиционните ястия, които се предлагат на този ден.
Великобритания
В ранното празнично утро Великденски заек оставя на английските деца кошнички със сладости и боядисани яйца. Забавлявайки се, децата търсят яйцата, след което цял ден се състезават с тях, като ги пускат, търкаляйки ги по стръмни повърхности.
В Англия и Ирландия приготвят великденски сладкиши със стафиди и захаросани плодове. Покриват се с марципан или глазура, украсяват се с 11 марципанови топчета. В Англия правят специални кифлички със стафиди и канела, чиято повърхност се разрязва, оформяйки кръст. След изпичането им, разрезът се запълва с пудра захар и се полива с глазура. За празничната трапеза традиционно се пече агнешко със зеленчуци.
Италия
За Великден италианците приготвят традиционен козунак с извара и лимонов аромат Colomba (гълъб), който се украсява с бадеми и бадемова глазура. Хапват агнешко с печен артишок, салата от чушки, домати и маслини. Често на трапезата им присъства солена великденска торта с яйца и сирене.
Франция
Кулинарните традиции във Франция са различни в различните й точки. В някои райони пекат дебели палачинки "пачадес", в други - в плетени кошнички се слагат червени яйца, в трети - бадемова торта със захаросан портокал и още много и най-различни вкуснотии. Пълнената агнешка главичка е традиционно ястие.
Поругалия
За Великден се приготвя сладка баница "фолар", която има кръгла форма и се украсява със сварени твърдо яйца. Хората си разменят бадеми, приготвени по най-различни начини (захаросани, солени, дори боядисани). На децата се подаряват традиционни великденски шоколадови яйца.
Малта
В Малта пекат курабийки с форма на животни, автомобили, плодове и дори кукли. Правят се от плътно тесто с бадемово брашно. Всяка курабийка се състои от няколко "блата", слепени помежду си с шоколад. Украсяват се с цветна глазура.
Австрия
Австрийците ядат за Великден рандлинг - изделие от тесто с мая под формата на пресечена пирамида и пълнеж от ром, канела, стафиди и орехи.
Испания
Испанците приготвят т. нар. бадемов пестинос - рулца, полети с мед. Пандишпанова торта с бадеми и сладко се прави във Валенсия. Украсява се с великденски шоколадови яйца.
Унгария
В Унгария за празника се поднасят ярко боядисани яйца, варена или пушена шунка, баница - плитка. Главното "действащо лице" на трапезата е великденското агне, което се измива с токайско вино.
Чехия
Чехите си подаряват кекс с формата на агне. На трапезата има великденски заек, който според тях "снася" боядисаните яйца.
Австралия
Основното за австралийския празник са шоколадовите великденски яйца. Закуската на този ден са специални кифлички, наречени "бун", върху които е изобразен кръст. Но "главният герой" е традиционната австралийска торта "Павлова", наречена така в чест на знаменитата руска балерина. Сладкишът се приготвя от целувки, наподобява пачка на балерина и е богато украсен с ягоди, киви, ананас, мандарини.
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
МАЛКА КНИГА ЗА ИКИГАЙ - КЕН МОГИ - СИЕЛА
СУВЪН ВЪПРОСИ ЗА ПРОСТОТО
ОСНОВИ НА МАГИЯТА ПАЗИТЕЛИТЕ НА ТАЙНСТВОТО МАКС ФРИЙДЪМ ЛОНГ
БАБО, РАЗКАЖИ МИ СПОМЕН - ИВИНЕЛА САМУИЛОВА - ХЕРМЕС
ПЪТЕПИСИ ЗА ДУШАТА НА БЪЛГАРИЯ - ИВИНЕЛА САМУИЛОВА - ХЕРМЕС
КОМПАС НА ЦЕННОСТИТЕ - МАНДИЙП РАЙ - ХЕРМЕС
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Любопитни факти от кулинарния свят
- Колко добре познавате руската кухня?
- Денят на християнското семейство - традиции и обичаи
- Архангеловден – традиции и обичаи
- 15 странни традиции по света, за които може би не знаете нищо
- 16 изключително интересни традиции на африканците
- Как да поднесем храната по оригинален начин - Пета част
- Как празнуваме Бъдни вечер и Коледа в България
- Великденски курабии с амонячна сода и мас
- Великденски курабийки със стафиди и канела
- Из лабиринтите на корейските кулинарни традиции и култура на хранене
Коментари към Великденската трапеза по света