Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Любопитни факти от кулинарния свят Великденската трапеза по света

Великденската трапеза по света

от 29 апр 2013г.
Великденската трапеза по света - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Великден се отбелязва в много страни по света. Във всички тях трапезата е богата. Да направим една бърза обиколка и да видим какви са традиционните ястия, които се предлагат на този ден.

Великобритания

В ранното празнично утро Великденски заек оставя на английските деца кошнички със сладости и боядисани яйца. Забавлявайки се, децата търсят яйцата, след което цял ден се състезават с тях, като ги пускат, търкаляйки ги по стръмни повърхности.

В Англия и Ирландия приготвят великденски сладкиши със стафиди и захаросани плодове. Покриват се с марципан или глазура, украсяват се с 11 марципанови топчета. В Англия правят специални кифлички със стафиди и канела, чиято повърхност се разрязва, оформяйки кръст. След изпичането им, разрезът се запълва с пудра захар и се полива с глазура. За празничната трапеза традиционно се пече агнешко със зеленчуци. 

Италия

За Великден италианците приготвят традиционен козунак с извара и лимонов аромат Colomba (гълъб), който се украсява с бадеми и бадемова глазура. Хапват агнешко с печен артишок, салата от чушки, домати и маслини. Често на трапезата им присъства солена великденска торта с яйца и сирене.

Франция

Кулинарните традиции във Франция са различни в различните й точки. В някои райони пекат дебели палачинки "пачадес", в други - в плетени кошнички се слагат червени яйца, в трети - бадемова торта със захаросан портокал и още много и най-различни вкуснотии. Пълнената агнешка главичка е традиционно ястие.

Поругалия

За Великден се приготвя сладка баница "фолар", която има кръгла форма и се украсява със сварени твърдо яйца. Хората си разменят бадеми, приготвени по най-различни начини (захаросани, солени, дори боядисани). На децата се подаряват традиционни великденски шоколадови яйца. 

Малта

В Малта пекат курабийки с форма на животни, автомобили, плодове и дори кукли. Правят се от плътно тесто с бадемово брашно. Всяка курабийка се състои от няколко "блата", слепени помежду си с шоколад. Украсяват се с цветна глазура.

Австрия

Австрийците ядат за Великден рандлинг - изделие от тесто с мая под формата на пресечена пирамида и пълнеж от ром, канела, стафиди и орехи.

Испания

Испанците приготвят т. нар. бадемов пестинос - рулца, полети с мед. Пандишпанова торта с бадеми и сладко се прави във Валенсия. Украсява се с великденски шоколадови яйца. 

Унгария

В Унгария за празника се поднасят ярко боядисани яйца, варена или пушена шунка, баница - плитка. Главното "действащо лице" на трапезата е великденското агне, което се измива с токайско вино.

Чехия

Чехите си подаряват кекс с формата на агне. На трапезата има великденски заек, който според тях "снася" боядисаните яйца.

Австралия

Основното за австралийския празник са шоколадовите великденски яйца. Закуската на този ден са специални кифлички, наречени "бун", върху които е изобразен кръст. Но "главният герой" е традиционната австралийска торта "Павлова", наречена така в чест на знаменитата руска балерина. Сладкишът се приготвя от целувки, наподобява пачка на балерина и е богато украсен с ягоди, киви, ананас, мандарини. 

Още по темата:
  • Великденски курабии с амонячна сода и мас Великденски курабии с амонячна сода и мас
  • Великденски курабийки със стафиди и канела Великденски курабийки със стафиди и канела
  • Рецепти за козунак в хлебопекарна Рецепти за козунак в хлебопекарна
  • Тънкости за приготвяне на сполучливи козунаци Тънкости за приготвяне на сполучливи козунаци
5.0/5 2 оценки

Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА

МАЛКА КНИГА ЗА ИКИГАЙ - КЕН МОГИ - СИЕЛА
16.90лв.

МАЛКА КНИГА ЗА ИКИГАЙ - КЕН МОГИ - СИЕЛА

СУВЪН ВЪПРОСИ ЗА ПРОСТОТО
20.00лв.

СУВЪН ВЪПРОСИ ЗА ПРОСТОТО

БАБО, РАЗКАЖИ МИ СПОМЕН - ИВИНЕЛА САМУИЛОВА - ХЕРМЕС
17.95лв.

БАБО, РАЗКАЖИ МИ СПОМЕН - ИВИНЕЛА САМУИЛОВА - ХЕРМЕС

ПЪТЕПИСИ ЗА ДУШАТА НА БЪЛГАРИЯ - ИВИНЕЛА САМУИЛОВА - ХЕРМЕС
17.95лв.

ПЪТЕПИСИ ЗА ДУШАТА НА БЪЛГАРИЯ - ИВИНЕЛА САМУИЛОВА - ХЕРМЕС

КОМПАС НА ЦЕННОСТИТЕ - МАНДИЙП РАЙ - ХЕРМЕС
17.95лв.

КОМПАС НА ЦЕННОСТИТЕ - МАНДИЙП РАЙ - ХЕРМЕС

КУХНЯТА НА ВРЕМЕТО - ЛИЛИЯ ГЕРАСИМОВА - СИЕЛА
18.00лв.

КУХНЯТА НА ВРЕМЕТО - ЛИЛИЯ ГЕРАСИМОВА - СИЕЛА

Коментари към Великденската трапеза по света

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Великденската трапеза по света
    www.framar.bg 
    на 17 June 2025 в 06:00
    Коментирайте "Великденската трапеза по света"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Добре е да знаете ...
  • Любопитни факти от кулинарния свят
  • 16 изключително интересни традиции на африканците
  • Как да направим хартиени моркови за декорация
  • 15 странни традиции по света, за които може би не знаете нищо
  • Бача пуш: Афганистанската традиция за отглеждане на момичета като момчета
  • Как да сгънем хартиена салфетка в различни форми?
  • Как пият кафе в различните краища на света
  • Невероятни малки градчета, в които определено ще поискате да заживеете
  • Световно първенство по футбол
  • Да бъдеш гейша
  • Погача за прощъпулник
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Готварски книги или рецепти от кулинарни страници в интернет използвате?

преди 2091 дни, 14 часа и 13 мин.

Интересни рецепти с ананас (сладки и солени)?

преди 2204 дни, 18 часа и 24 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Прием в болница - какво заплаща НЗОК, какви документи са необходими и колко продължава болничният престой

преди 3 дни, 13 часа и 43 мин.

Психотест за оръжие в България: Какво представлява и формалност ли е?

преди 3 дни, 20 часа и 44 мин.

Фармацевтични дни на кариерата - 21 юни, 2025 година - НДК

преди 7 дни, 13 часа и 2 мин.

Бедечка фест - На зелено 3 - 20-22 юни, 2025 година

преди 8 дни, 12 часа и 27 мин.
Всички

АНКЕТА

Готови ли сте у дома да полагате грижа за болен роднина?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ЕНАП H таблетки * 20 KRKA

ДЕТСКИ АПАРАТ ЗА КРЪВНО НАЛЯГАНЕ HS-20C

ПАРАКИТО РЕПЕЛЕНТНА ГРИВНА ПРОТИВ КОМАРИ ЗА ВЪЗРАСТНИ + РЕПЕЛЕНТНИ ТАБЛЕТКИ * 2

ВИТАМИКС ВИТА МЕЧЕТА желирани * 60 ФОРТЕКС

МИША MAGIC CUSHION COVER LASTING ФОН ДЬО ТЕН №25 15 г

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ЦИПРАЛЕКС таблетки 10 мг * 28

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 юни 2025г. в 17:07:17

ТАМИФЛУ капсули 75 мг * 10

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 юни 2025г. в 17:06:38

НАЗОПАС капки за нос 0.25 мг / мл 10 мл

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 юни 2025г. в 17:05:34

БИЗОР таблетки 5 мг * 30 ЧАЙКАФАРМА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 юни 2025г. в 17:03:48

РЕСПИВАКС таблетки 50 мг * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 юни 2025г. в 17:02:18
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival