Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Тестени изделия Разни Козунак

Козунак

от 02 апр 2013г.
Козунак - изображение
  • Инфо
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Коментари
Свързаност

Необходими продукти:

4 яйца

200 мл прясно мляко

2 ч. ч. захар

1 кг брашно

щипка сол

1 гр ванилия

1/2 ч. ч. олио

45 грама жива мая

100 грама масло

1 ч. ч. стафиди

Начин на приготвяне:

Разтворете маята в топлото мляко (не горещо), добавете 1 с. л. захар, щипка сол и 2-3 с. л. брашно. Оставете да втаса.

Разбийте яйцата със захарта и ванилията. Смесете маслото с олиото и нагрейте, за да се разтопи маслото. Прибавете яйчната смес към втасалата мая. Постепенно добавете и брашното. Трябва да получите меко и еластично тесто. Идва ред на маслото. Сложете и него на части и месете. След това "ударете" тестото около 50 пъти в масата. Това е задължително, защото по този начин то променя своята структура, става по-еластично, гладко и не се полепя по ръцете. Започнете да разтягате тестото, след това сгъвате, повторете процедурата няколко пъти (докато не се получат пори), за да може в тестото да влезе въздух и при печенето да се образуват влакна. Покрийте с кърпа и оставете на топло място за 1,5-2 часа или до увеличаване на обема 2 пъти. Внимателно прехвърлете тестото на плота (масата) - в този момент може да разберете дали вашият козунак ще има влакна. Не месете повече, а внимателно съберете тестото и го нарежете на 9 равни части (за 1 козунак ще ся ви нужни 3 части).

Вземете едната част и внимателно я разтегнете. Поръсете я с предварително накиснатите във вода стафиди. Навийте на руло и оставете. Същото направете и с останалите две парчета. След това сплетете "плитка" от трите части и поставете в подмазана с мазнина форма. Оставете за 1 час на топло място, за да втаса тестото. Когато това стане, го намажете с жълтък, смесен с 2 с. л. олио и поръсете със захар. Пече се в предварително загрята до 180-200 градуса фурна. Готовността проверете с помощта на клечка за зъби. От това тесто ще получите 3 козунака. 

Още по темата:
  • Тънкости за приготвяне на сполучливи козунаци Тънкости за приготвяне на сполучливи козунаци
  • Великденски курабийки със стафиди и канела Великденски курабийки със стафиди и канела
  • Пудинг с карамелена коричка от остатъци кекс Пудинг с карамелена коричка от остатъци кекс
  • Рецепти за козуначена торта: с карамел и с шоколад Рецепти за козуначена торта: с карамел и с шоколад
3.7/5 3 оценки

Коментари към Козунак

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Козунак
    www.framar.bg 
    на 02 August 2025 в 13:27
    Коментирайте "Козунак"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Тестени изделия
  • Разни
  • Великден - традиции и обичаи
  • Хлебен пудинг
  • Великденски кифлички Зайчета от тесто с извара
  • Меденки със стафиди и ликьор
  • Печени ябълки с плънка от орехи, стафиди и канела в масло и портокалов сок
  • Тънкости за приготвяне на сполучливи козунаци
  • Кифлички с кисело мляко и стафиди
  • Ябълков венец със стафиди и канела
  • Великденски кекс с глазура
  • Върнете вкуса на разгазираното шампанско със стафида
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Къща за гости по Великден

преди 4159 дни, 22 часа и 38 мин.

Месене или биене - каква е тайната на вкусния козунак?

преди 4488 дни, 3 часа и 4 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Преглед при лекар, рецепти, лечение - по време на почивка

преди 17 дни, 9 мин.

Къде изчезна пробиотикът Вивомикс?

преди 22 дни, 3 часа и 31 мин.

Експертиза на трайно намалена работоспособност ТЕЛК и ЛКК - какво трябва да знаете

преди 24 дни, 3 часа и 8 мин.

Шампионат по колоездене "Зелените пирамиди", гр. Стара Загора - 06.07.2025 година

преди 29 дни, 1 час и 28 мин.
Всички

АНКЕТА

Как ще ни повлияе приемане на еврото?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Как да направим хартиени моркови за декорация Как да направим хартиени моркови за декорация

Как да направим хартиени моркови за декорация

от 01 авг 2024г. Прочети повече
Стафиди - състав и ползи Стафиди - състав и ползи

Стафиди - състав и ползи

от 24 яну 2020г. Прочети повече
Знаем ли всичко за Великден? Знаем ли всичко за Великден?

Знаем ли всичко за Великден?

от 08 юни 2018г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ФЕРВЕКС ЗА ДЕЦА супозитории 150 мг * 10

СУПЕР ДИЕТА ЗЕЛЕН ЧАЙ таблетки * 60 HOLLAND & BARRETT

ТРИБУЛУС МАКС капсули 900 мг * 100 ЦВЕТИТА ХЕРБАЛ

БИОБИ ИМУНО ВЕДА капсули * 180

ЗАТЪМНЕНИЕ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ЛОКОИД ЛИПОКРЕМ 0.1% 30 г

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 01 авг 2025г. в 19:27:40

МАГНАЛАБС ТУСИДРЕН капсули * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 01 авг 2025г. в 19:27:06

АМИТРИПТИЛИН таблетки 25 мг * 60 МАЙЛАН

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 01 авг 2025г. в 19:26:20

ДЕАНКСИТ 0,5 mg /10 mg филмирани таблетки * 100

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 01 авг 2025г. в 19:16:15

БИРЕНА МАЯ + ВИТАМИН А, С, Е таблетки * 125

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 01 авг 2025г. в 19:16:00
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival