Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Полезна информация Тънкости за приготвяне на сполучливи козунаци

Тънкости за приготвяне на сполучливи козунаци

от 06 апр 2015г., обновено на 09 апр 2021г.
Автор: Chef Framar
Тънкости за приготвяне на сполучливи козунаци - изображение
  • Инфо
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Коментари
Свързаност

Твърди се, че приготвянето на храна е важно да става, когато сте добро настроение, защото ястията поемат от енергията, с която са сготвени, а това се отразява на вкуса им. Ако говорим за омесване на козунаци, неписаното правило има още по-голяма сила, затова най-добре е да се заемете с направата на такива, когато се чувствате спокойни и щастливи. Разбира се, само добро разположение на духа не е достатъчно, за да се радвате на вкусен великденски хляб, затова сме подготвили някои тънкости при приготвянето на домашни козунаци, които имат голямо значение за получаването на перфектен краен резултат.

Продуктите за козуначеното тесто

  • Готовото тесто, което се продава в хранителните магазини, несъмнено е голямо улеснение за домакините и от него може да се приготви почти всичко. Но... не и козунаци. Ако сте решили да правите великденски хляб, най-добре си замесете тестото сами. Преди да се заеме с тази отговорна задача обаче, си осигурете домашни продукти. Това важи особено за млякото и яйцата, защото от тяхното качество зависи и качеството на готовия козунак. Не по-малко значими са брашното и маята, затова не експериментирайте, а заложете на проверени видове, за да не се изненадате неприятно.
  • За да се радвате на пухкав козунак, брашното трябва да е пресято (дори няколко пъти). Внимавайте да не прекалите с количеството му, защото козунакът ще се получи твърд. Ако пък използвате недостатъчно брашно и сместа е прекалено течна, тогава великденското печиво ще бъде безформено. Намерете златната среда и замесете въздушно нелепкаво тесто.
  • Козунаците могат да бъдат сбити или "на конци". Сбити се получават, когато се използва много захар. Козунаците "на конци" не са от най-сладките, но могат да бъдат поръсени със захар. Освен това те изискват продължително месене, а преди да се добави захрата в тестото, е добре да се разтвори в прясното мляко.
  • Козунак се прави с мазнина. Използвайте смес от животинска (масло или мас) и растителна (олио).

Добавките и подправките за козунаци

  • Що се отнася до подправките, може да използвате шафран, който ще придаде на козунака жълт оттенък, а от кардамон, джинджифил, индийско орехче и канела тестото ще потъмнее. Може да използвате микс от ароматни подправки, но не бива да прекалявате с подобни допълнения.
  • Стафидите, захаросаните цитрусови корички и захаросаните плодове не са просто добавка, а задължителна част от козунака.
  • За да не остават стафидите в долната част на козунака, преди да ги сложите в тестото, ги накиснете в ароматен алкохол (коняк, бренди, ром) и оваляйте в брашно.
Козунак

Температурата е важна при омесването на козунаци

  • Важен фактор при замесването на козунак е температурата на продуктите – най-добре е тя да бъде стайна.
  • Козунак се прави в топло помещение. Тестото е капризно, то не обича течението и влажността. По време на месенето и втасването, температурата в стаята трябва да е не по-малко от 30-35 градуса.
  • Температурата на фурната е важен момент от печенето на козунаците – уредът трябва да е предварително загрят до около 200 градуса. Позната хитрост е да се слага съд с гореща вода в долната му част, за да не прегаря козунакът.

Втасване и печене на козунаците

  • Вложете цялото си старание при замесването на козунаците и не забравяйте, че втасването трябва да е три пъти: веднъж втасва квасът/маята (тестото трябва да утрои обема си, за това е необходим около час), след това втасва готовото тесто, към което сте сложили всички добавки (ядки, сушени подове, парченца шоколад и т. н.) – тогава се изчаква удвояване на обема, а третото втасване се случва във формата за печене по време на самия процес.
  • Най-добре е да се използват разглобяеми форми, които предварително да се подмажат с олио и да се поръсят с брашно. Дъното на съда може да се покрие и с намазнен пергамент.
  • Избраната форма да се запълва до половината с тестото, а във фурната да се слага, едва когато то увеличи обема си с 3/4.
  • Тесто с тегло под 1 килограм се пече в продължение на 30 минути, 1 килограм – 45 минути, 1,5 килограма – 1 час, 2 килограма – час и половина.

Всички трикове, тънкости и съвети могат да бъдат от полза при заместването на традиционния великденски хляб, но казват, че най-вкусен козунак се получава, ако се изрече молитва, преди да се заемете с приготвянето му.

Още по темата:
  • Козуначени кифлички със стафиди и ванилия Козуначени кифлички със стафиди и ванилия
  • Великденски козуначени кифлички Великденски козуначени кифлички
  • Козунак Козунак
  • Козунак на конци със захарни плодове и коктейлни черешки Козунак на конци със захарни плодове и коктейлни черешки
3.5/5 8 оценки

Коментари към Тънкости за приготвяне на сполучливи козунаци

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Тънкости за приготвяне на сполучливи козунаци
    www.framar.bg 
    на 27 August 2025 в 15:40
    Коментирайте "Тънкости за приготвяне на сполучливи козунаци"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Добре е да знаете ...
  • Полезна информация
  • Как да направим хартиени моркови за декорация
  • Къде може да видите знаменитите великденски яйца на Фаберже
  • Рецепти за козуначена торта: с карамел и с шоколад
  • Великденски курабии с амонячна сода и мас
  • Великден - традиции и обичаи
  • Торта Великденски заек
  • Пълнени пиленца от яйца за Великден
  • Великденски курабийки със стафиди и канела
  • Великденски кифлички Зайчета от тесто с извара
  • Великденски кекс с глазура
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Съпругата на Брус Уилис разкри, че мозъкът му го предава и се влошаваСъпругата на Брус Уилис разкри, че мозъкът му го предава и се влошава

Съпругата на Брус Уилис разкри, че мозъкът му го предава и се влошава

от 27 авг 2025г.Прочети повече
Гърция: Законопроект предвижда работен ден от 10 часа четири дни в седмицатаГърция: Законопроект предвижда работен ден от 10 часа четири дни в седмицата

Гърция: Законопроект предвижда работен ден от 10 часа четири дни в седмицата

от 27 авг 2025г.Прочети повече
Подсладените напитки увеличават риска от косопад, витамин D и желязото го намаляватПодсладените напитки увеличават риска от косопад, витамин D и желязото го намаляват

Подсладените напитки увеличават риска от косопад, витамин D и желязото го намаляват

от 27 авг 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Преглед при лекар, рецепти, лечение - по време на почивка

преди 42 дни, 2 часа и 22 мин.

Къде изчезна пробиотикът Вивомикс?

преди 47 дни, 5 часа и 45 мин.
Всички

АНКЕТА

Как се спасявате от летните жеги?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Как да направим хартиени моркови за декорация Как да направим хартиени моркови за декорация

Как да направим хартиени моркови за декорация

от 01 авг 2024г. Прочети повече
Знаем ли всичко за Великден? Знаем ли всичко за Великден?

Знаем ли всичко за Великден?

от 08 юни 2018г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

АНТИОКСИДАНТ КОМПЛЕКС капсули * 30 VIRIDIAN

ЛАЙФ ЕКСТЕНШЪН КОЕНЗИМ Q10 УБИКВИНОН 100 мг + D-ЛИМОНЕН капсули * 60

ЕКВИЛИБРА АЛОЕ ВЕРА ГЕЛ - ПАСТА ЗА ЧУВСТВИТЕЛНИ ЗЪБИ 75 мл

МАТИСЪН ОМЕГА 3-6-9 капсули * 60

КИТАЙСКА АНГЕЛИКА капсули 565 мг * 100 NATURE'S WAY

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ЗИНАТ таблетки 500 мг * 10

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 27 авг 2025г. в 15:32:52

МИСОЛ таблетки 50 мг * 28

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 27 авг 2025г. в 14:58:53

ХИДРОЛЕСС СЛИМ капсули * 60

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 27 авг 2025г. в 14:40:44

СИНТРОМ таблетки 4 мг * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 27 авг 2025г. в 14:16:53

ИНОСЕДА сироп 250 мг/5 мл 120 мл WORLD MEDICINE

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 27 авг 2025г. в 14:00:55
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival