Тънкости за приготвяне на сполучливи козунаци
Твърди се, че приготвянето на храна е важно да става, когато сте добро настроение, защото ястията поемат от енергията, с която са сготвени, а това се отразява на вкуса им. Ако говорим за омесване на козунаци, неписаното правило има още по-голяма сила, затова най-добре е да се заемете с направата на такива, когато се чувствате спокойни и щастливи. Разбира се, само добро разположение на духа не е достатъчно, за да се радвате на вкусен великденски хляб, затова сме подготвили някои тънкости при приготвянето на домашни козунаци, които имат голямо значение за получаването на перфектен краен резултат.
Продуктите за козуначеното тесто
- Готовото тесто, което се продава в хранителните магазини, несъмнено е голямо улеснение за домакините и от него може да се приготви почти всичко. Но... не и козунаци. Ако сте решили да правите великденски хляб, най-добре си замесете тестото сами. Преди да се заеме с тази отговорна задача обаче, си осигурете домашни продукти. Това важи особено за млякото и яйцата, защото от тяхното качество зависи и качеството на готовия козунак. Не по-малко значими са брашното и маята, затова не експериментирайте, а заложете на проверени видове, за да не се изненадате неприятно.
- За да се радвате на пухкав козунак, брашното трябва да е пресято (дори няколко пъти). Внимавайте да не прекалите с количеството му, защото козунакът ще се получи твърд. Ако пък използвате недостатъчно брашно и сместа е прекалено течна, тогава великденското печиво ще бъде безформено. Намерете златната среда и замесете въздушно нелепкаво тесто.
- Козунаците могат да бъдат сбити или "на конци". Сбити се получават, когато се използва много захар. Козунаците "на конци" не са от най-сладките, но могат да бъдат поръсени със захар. Освен това те изискват продължително месене, а преди да се добави захрата в тестото, е добре да се разтвори в прясното мляко.
- Козунак се прави с мазнина. Използвайте смес от животинска (масло или мас) и растителна (олио).
Добавките и подправките за козунаци
- Що се отнася до подправките, може да използвате шафран, който ще придаде на козунака жълт оттенък, а от кардамон, джинджифил, индийско орехче и канела тестото ще потъмнее. Може да използвате микс от ароматни подправки, но не бива да прекалявате с подобни допълнения.
- Стафидите, захаросаните цитрусови корички и захаросаните плодове не са просто добавка, а задължителна част от козунака.
- За да не остават стафидите в долната част на козунака, преди да ги сложите в тестото, ги накиснете в ароматен алкохол (коняк, бренди, ром) и оваляйте в брашно.
Температурата е важна при омесването на козунаци
- Важен фактор при замесването на козунак е температурата на продуктите – най-добре е тя да бъде стайна.
- Козунак се прави в топло помещение. Тестото е капризно, то не обича течението и влажността. По време на месенето и втасването, температурата в стаята трябва да е не по-малко от 30-35 градуса.
- Температурата на фурната е важен момент от печенето на козунаците – уредът трябва да е предварително загрят до около 200 градуса. Позната хитрост е да се слага съд с гореща вода в долната му част, за да не прегаря козунакът.
Втасване и печене на козунаците
- Вложете цялото си старание при замесването на козунаците и не забравяйте, че втасването трябва да е три пъти: веднъж втасва квасът/маята (тестото трябва да утрои обема си, за това е необходим около час), след това втасва готовото тесто, към което сте сложили всички добавки (ядки, сушени подове, парченца шоколад и т. н.) – тогава се изчаква удвояване на обема, а третото втасване се случва във формата за печене по време на самия процес.
- Най-добре е да се използват разглобяеми форми, които предварително да се подмажат с олио и да се поръсят с брашно. Дъното на съда може да се покрие и с намазнен пергамент.
- Избраната форма да се запълва до половината с тестото, а във фурната да се слага, едва когато то увеличи обема си с 3/4.
- Тесто с тегло под 1 килограм се пече в продължение на 30 минути, 1 килограм – 45 минути, 1,5 килограма – 1 час, 2 килограма – час и половина.
Всички трикове, тънкости и съвети могат да бъдат от полза при заместването на традиционния великденски хляб, но казват, че най-вкусен козунак се получава, ако се изрече молитва, преди да се заемете с приготвянето му.
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Полезна информация
- Рецепти за козунак в хлебопекарна
- Великден - традиции и обичаи
- Великденски курабии с амонячна сода и мас
- Козуначена торта с карамел
- Пълнени пиленца от яйца за Великден
- Къде може да видите знаменитите великденски яйца на Фаберже
- Пет страхотни идеи за саморъчно изработена декорация на Великден
- Козуначени гевречета с портокалови корички
- Шоколадова торта за Великден с маслен крем
- Как да направим хартиени моркови за декорация
Коментари към Тънкости за приготвяне на сполучливи козунаци