Рецепти за козунак в хлебопекарна
Козунакът е традиционно печиво, което задължително присъства на празничната трапеза за Великден. В търговската мрежа изобилства от разнообразни и красиви варианти на тестеното изделие, но най-доброто решение е да си направите козунак в домашни условия. Рецептите, които ви предлагаме, са подходящи, ако не ви се меси и решите да се възползвате от помощта на хлебопекарна.
Козунак със стафиди
Необходими продукти:
- 340 грама висококачествено брашно
- 80 грама захар
- 1/2 чаена лъжица сол
- 2 чаени лъжици суха мая
- 170 милилитра прясно мляко
- 50 грама масло
- 3 жълтъка
- стафиди на вкус
Начин на приготвяне
- Продуктите за тестото се слагат в съда на хлебопекарната, като се спазва последователността: мляко, захар, сол, масло, жълтъци, брашно, мая. Включете уреда на режим на печене за "кексово тесто/сладък хляб". Когато чуете звуковия сигнал, добавете стафидите към тестото. Уредът ще свърши останалото. Ако желаете, може да поръсите със сусам.
- Може да добавите в тестото и малко настъргана лимонова кора, ако желаете.
Козунак със стафиди и глазура от белтъци
За тестото:
- 150 грама краве масло със стайна температура
- 4 яйца със стайна температура
- 100 милилитра топло краве мляко (маслеността не е от значение)
- 2,5 чаени лъжици суха мая
- 6 супени лъжици захар
- 0,5 чаена лъжица сол
- 500 грама пшенично брашно
- ванилия
- 100 грама стафиди (може да замените със захаросани плодове, сушени червени боровинки или друго по избор)
За глазурата
- 1 белтък
- 7 супени лъжици захар
- малка щипка сол
Начин на приготвяне
- В зависимост от вида на хлебопекарната последователността на продуктите може да бъде различна. В тази рецепта даваме информация за реда на съставките, в които уредът изисква първо да се сложат течните.
- В съда на хлебопекарната налейте топлото прясно мляко, сложете яйцата, маслото, захарта, солта и ванилията. След това добавете стафидите, които предварително трябва да се накиснат в гореща вода, да се изплакнат и да се подсушат. Накрая изсипете брашното и сухата мая.
- Включете уреда на подходящ за козунака режим (при някои хлебопекарни това е програма "Френски хляб" например), коричка – средна, тегло – 750 грама. Не отваряйте капака до приключване на печенето.
- Когато козунакът е готов, оставете го да се охлажда и направете глазурата. За целта разбийте белтъка със захарта и щипка сол.
- Нанесете глазурата върху напълно студен козунак.
Шоколадов козунак с червени боровинки
Необходими продукти:
- 300 грама брашно
- 100 милилитра прясно мляко
- 4 супени лъжици грис
- 50 грама масло
- 3 супени лъжици високомаслена заквасена сметана
- 1 белтък
- 5 жълтъка
- 2 супени лъжици течен мед
- 1,5 чаени лъжици суха мая
- 4 супени лъжици захар
- 0,5 чаена лъжица сол
- 4 супени лъжици какао на прах
- 70 грама сушени червени боровинки
- шоколадова глазура
*Всички продукти трябва да бъдат със стайна температура.
Начин на приготвяне
- Разбийте до еднородност белтъка, жълтъците, прясното мляко, захарта, меда и солта. Към получената смес добавете маслото, сметаната и разбъркайте.
- Пресейте какаото, изсипете и него.
- На дъното на хлебопекарната изсипете маята, брашното и гриса. Налейте течната комбинация върху сухите съставки и замесете тесто. Прибавете към него червените боровинки и го оставете да втаса. Когато това се случи, омесете и изпечете до готовност (около час) в хлебопекарна на режим "Френски хляб".
- Когато готовият козунак се охлади напълно, полейте повърхността му с шоколадовата глазура.
Козунак с шоколад и орехи
Необходими продукти:
- 1 чаена чаша прясно мляко
- 3 чаени чаши брашно
- 2 яйца
- 1 чаена лъжица какао на прах
- 2/3 чаена чаша захар
- 100 грама масло
- 2,5 чаени лъжици суха мая
- 50 грама шоколад
- 1/4 чаена лъжица канела
- шепа орехови ядки
- щипка сол
Важно е всички продукти да бъдат със стайна температура и да се спазва последователността им при добавянето в съда на хлебопекарната.
Начин на приготвяне
- В купата на хлебопекарната изсипете 2 лъжици суха мая и 2 чаши пресято брашно, добавете три пълни супени лъжици захар, канелата и какаото. След това сложете яйцата и мекото масло, налейте прясното мляко. Задайте параметрите на козунака: тегло – 700-800 грама, коричка – средна, режим на печене – стандартен.
- Докато изчаквате уредът да направи тесто от продуктите, нарежете шоколада и орехите на малки парчета.
- Преди хлебопекарната да омеси отново тестото, добавете останалите количества захар, мая и брашно, както и парченцата орехи и шоколад.
- Когато козунакът е готов, извадете го внимателно от формата, покрийте с кърпа и оставете да се охлажда.
- Може да украсите с бадемови стърготини, глазура, захарна поръска или по ваш избор.
Светли празници и да ви е вкусно!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ХЛЕБОПЕКАРНА JOCCA
Безплатна доставка за България!ХЛЕБОПЕКАРНА VITAL PLUS
НовЛИМОНОВ СЛАДКИШ С МАКАВО СЕМЕ - КРИСТИНА КАМПОС - ХЕРМЕС
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Великденски курабии с амонячна сода и мас
- Царевичен хляб с мляко за хлебопекарна
- Великденски курабийки със стафиди и канела
- Как да направим хартиени моркови за декорация
- Великден - традиции и обичаи
- Декорация с варени яйца: излюпване на пиленца
- Портокалов хляб с орехи и захаросани плодове (за хлебопекарна)
- Къде може да видите знаменитите великденски яйца на Фаберже
- Великденски кифлички Зайчета от тесто с извара
- Козунак с марципанова паста
Коментари към Рецепти за козунак в хлебопекарна